Как се прави хубав козунак?
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз ползвам само и единствено тази мая- с лястовицата!
По рецепта е 1 кубче мая, аз слагам 1,5 рядко 2.
Солта винаги я има и е около 2 щипки.
Сода 1 равна чаена лъжичка с кис. мляко се разтваря.
Щом аз се справям с това значи вие можете да ме задминете и догодина и акъл да ми давате!
Не изсипвайте цялото количество брашно - може и да не отнеме толкоз.
По рецепта е 1 кубче мая, аз слагам 1,5 рядко 2.
Солта винаги я има и е около 2 щипки.
Сода 1 равна чаена лъжичка с кис. мляко се разтваря.
Щом аз се справям с това значи вие можете да ме задминете и догодина и акъл да ми давате!
Не изсипвайте цялото количество брашно - може и да не отнеме толкоз.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Как се прави хубав козунак?
При козунак трябва много повече мая отколкото за обикновено хлебно тесто поради "утежненото тесто" съдържащо много мазнини и захари затрудняващи ферментацията.Blue sky написа:Тити, едно пакетче суха мая и 1 кубче жива мая е за 500-1000 гр брашно, предполагам за козунак ще е в долната граница от сухите SAF instant е по-добра от тази на др- Йоткер.
Мен ме вълнува въпроса колко е солта, и колко е содата бикарбонат
От порядъка на 45-50 гр. на 1кг или 5% върху количеството брашно, ако захарта и мазнините (олио, мас) са по 30% в/у количеството брашно. Едно кубче пресувана мая в момента май е само 40гр. (едно време бяха по 50гр.) и идва дори недостатъчно.
Това е от промишлените процедури от дебелите книги.
Народните рецепти са по-различни и е възможно да си имат своя чар в дългото чакане на тестото, ама защо да го чакаме с дни и да съхне на студено тестото, като може цялата ферментация (двуфазна)+ окончателната фермантация да се вмести в рамките на 3,5 до 4 часа?
То и температурата, влажността и вложеите продукти имат голямо значение за времето, но има всякакви рецепти, знае ли човек кога ще стане по-добре или по-зле. Никой не може да знае предварително без да е пробвал дадена рецепта, но просто някои биохмични процеси в тестото стават при определени условия.
Не осопрвам никия рецепта без да съм я пробвал, просто изказвам съждения.
Ако не друго поне не слагайте тестото в хладилника, моля ви
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Re: Как се прави хубав козунак?
Абсолютно .el pistolero написа: Ако не друго поне не слагайте тестото в хладилника, моля ви
Re: Как се прави хубав козунак?
Благодаря, стана ми ясно и за маята, и за содата, и за солта. А относно втасването на тестото за 10 ч., ами точно това ме привлече в тази рецепта, защото мога да си замеся тестото вечерта преди да легна, а като се събудя да го слагам да се пече. Иначе имам усещането, че цял ден само с козунаци ще се занимавамel pistolero написа:Blue sky написа: Народните рецепти са по-различни и е възможно да си имат своя чар в дългото чакане на тестото, ама защо да го чакаме с дни и да съхне на студено тестото, като може цялата ферментация (двуфазна)+ окончателната фермантация да се вмести в рамките на 3,5 до 4 часа?
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Как се прави хубав козунак?
Моля не взимайte предвид моите съждения за маята, защото не бях прочел, че рецептата съдържа и химичния набухвател сода бикарбонат, което позволява ползването на по-малкото количество мая, както се наблюдава и бухване по време на самото печене предизвикано от содата.
Спазвайте си стриктно каквото е упоменато от автора на рецептата за да получите желания резултат и не се обърквайте със драснатото от мен за маята.
Успех!
P.S. Ако докопам тия дни записките ще драсна една рецепта и аз за да не се бъркам тъй нагло в чуждите .
Спазвайте си стриктно каквото е упоменато от автора на рецептата за да получите желания резултат и не се обърквайте със драснатото от мен за маята.
Успех!
P.S. Ако докопам тия дни записките ще драсна една рецепта и аз за да не се бъркам тъй нагло в чуждите .
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Re: Как се прави хубав козунак?
Ел Пистолеро - много ще се радвам да дадеш и твоята - да знаеш, никой не прави по-хубави баници от моите по онази рецепта, даже и сгъването разбрах как се прави
Аз пък като така се засилихте, и като досега не съм виждала рецепта за козунак с кисело мляко - взех че го започнах за проба чакам сега да шупне маята, довечера или утре, или когато е готово - ще дам отчет
Аз пък като така се засилихте, и като досега не съм виждала рецепта за козунак с кисело мляко - взех че го започнах за проба чакам сега да шупне маята, довечера или утре, или когато е готово - ще дам отчет
He who plants a garden, plants happiness
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Как се прави хубав козунак?
Блу, какви ги свърши бре човек с този козиняк?
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
Re: Как се прави хубав козунак?
Аааааа стана, екстра даже, и руло и козунак, хем направих за проба само 1/4 доза Обаче май не го омесих като хората, само 10 мин го търкалях напред-назад и не стана на конци, хем на вид перфектно го даваше тестото. на вкус е много добър, обаче аз като че друго си представям - абе честно казано все бабиния козунак ми е небцето пък тя вече от години не прави и е затрила рецептата Продължавам с експериментите, после и класация може да направя
He who plants a garden, plants happiness
Re: Как се прави хубав козунак?
Ако ме чуете да съм се хванала да правя козунак, да знаеш, че главно ти ще си виновна. + останалите в темата. Тогаз аз лично ще те погна.Ламята Спаска написа:Блу, какви ги свърши бре човек с този козиняк?
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
И давай рецептата за пицата, стига си я крила.
Re: Как се прави хубав козунак?
Moria написа:Ако ме чуете да съм се хванала да правя козунак, да знаеш, че главно ти ще си виновна. + останалите в темата. Тогаз аз лично ще те погна.Ламята Спаска написа:Блу, какви ги свърши бре човек с този козиняк?
Казвай, че да знам дал да са вясвам у форумът или да забравя пароли , име и др...
И давай рецептата за пицата, стига си я крила.
абе помисли пак бе момиче!
разсъди малко , струва ли си , виж мойта рецепта , вземи са в ръце !!!!!!!!!!!!!!!
почнеш ли да месиш няма връщане назад-сбогом чиста кухня и хубав маникюр , здравей лаком ...ъъъ..таз