Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
Страхотни са denyo! Аз какъв голям мерак имам за козунаци, а все нещо не ми се получават.Твоите обаче са СУПЕР!!!
И тази година ще се пробвам - няма отказване, пък дано да имам по-голям успех!
И тази година ще се пробвам - няма отказване, пък дано да имам по-голям успех!
http://zizi69ti.snimka.bg/?profile,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Признавам, при мен с магарешка упоритост се получиха. Но който няма усет и талант... Има хора на които им се получават без да могат да обяснят как
Re: Как се прави хубав козунак?
Дойде козуначено време и denyo се появи
Не можахме да те направим цветар
И аз правя в момента пробен козунак,не че пак не мога да се изложа другата седмица
Ако се получи ще снимам.
А на denyo,както винаги козунаците са супер
Не можахме да те направим цветар
И аз правя в момента пробен козунак,не че пак не мога да се изложа другата седмица
Ако се получи ще снимам.
А на denyo,както винаги козунаците са супер
Re: Как се прави хубав козунак?
Малеее, имам конкуренция в квартала
А аз се залъгвам с някакви прости козуначени кифли
А аз се залъгвам с някакви прости козуначени кифли
Никога не е късно да засадиш клематис...
Re: Как се прави хубав козунак?
Сега пък,прости били
Тестото същото,ама майсторлък си трябва да навиеш кифличките
Тестото същото,ама майсторлък си трябва да навиеш кифличките
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17035
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Как се прави хубав козунак?
Аз съм намерила отдавна "моята" рецепта за козунак и все него си правя , дори така съм си озаглавила файла "изпитаната ми рецепта"
Изпитаната ми рецепта 2009
6 яйца
1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 1/2 ч.чаша захар,почти 2 чаши (в оригиналната рецепта беше 1 чаша и не се усещаше)
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг брашно
мая (колкото кибритена кутийка)(1 пакетче суха мая)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
стафиди
1 жълтък
Начин на приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. с миксер до бухване
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.
Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата.
Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го поръсваме с повечко захар
Фурната се загрява до 200 градуса и козунакът веднага се поставя вътре,пече се десет минути,след това се намалява до 150 градуса и се допича.Във фурната се слагат две капчета с вода,за да не става дебела кората.
След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.
Изпитаната ми рецепта 2009
6 яйца
1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 1/2 ч.чаша захар,почти 2 чаши (в оригиналната рецепта беше 1 чаша и не се усещаше)
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг брашно
мая (колкото кибритена кутийка)(1 пакетче суха мая)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
стафиди
1 жълтък
Начин на приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. с миксер до бухване
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.
Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата.
Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го поръсваме с повечко захар
Фурната се загрява до 200 градуса и козунакът веднага се поставя вътре,пече се десет минути,след това се намалява до 150 градуса и се допича.Във фурната се слагат две капчета с вода,за да не става дебела кората.
След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.
Re: Как се прави хубав козунак?
От няколко години не правиме домашни козунаци.40 градуса температура става в стаите.
Иначе стават чудни.А козунаци ядеме през цялата година.Тая година фаворита ни е, ето ЕЙ ТОЯ
12 броя взех,а до Великден няма да останат.Пак ще вземем
Иначе стават чудни.А козунаци ядеме през цялата година.Тая година фаворита ни е, ето ЕЙ ТОЯ
12 броя взех,а до Великден няма да останат.Пак ще вземем
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Как се прави хубав козунак?
Който не прави козунак вкъщи, нека не се притеснява и да сподели кой от купешкия най-го впечатлява.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Как се прави хубав козунак?
https://mobile.facebook.com/denislav.di ... rdc=1&_rdr
https://drive.google.com/file/d/0BxPeAj ... ZoVHc/view
Прощавайте, че само линкове пускам, но от телефона ми е трудно да направя свестен пост.
https://drive.google.com/file/d/0BxPeAj ... ZoVHc/view
Прощавайте, че само линкове пускам, но от телефона ми е трудно да направя свестен пост.