Как се прави хубав козунак?
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31670
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1011 пъти
- Получил благодарност: 2311 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Няма ли снимка, не се брои.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Как се прави хубав козунак?
Здравейте любители на козунака.
Ако някой от вас има интерес, може да:
- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"
- Да се включи във Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта"
и да сподели своя опит в замесването на козунаци.
Ако някой от вас има интерес, може да:
- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"
- Да се включи във Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта"
и да сподели своя опит в замесването на козунаци.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13710
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 192 пъти
- Получил благодарност: 382 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5621
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1703 пъти
- Получил благодарност: 1919 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тази рецепта съм копирала от форума, но не съм записала от кого е. Може да погледнеш в темата за хляб с квас, там Lois беше дала рецепта за козунак.
Козунак с квас
Необходимите продукти - 3 жълтъка, 1 яйце, 150 гр захар, 150 мл прясно мляко, 100 гр краве масло, ромова есенция или ром 1 с л , 500 гр брашно, 1/4 ч л сол, 200-250 активен квас.
Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете млякото, аромата, накрая кваса. Получава се кремаобразна смес. Пресейте брашното и замесете, оставете да си почине за 30 минути. Добавете половината от маслото и солта омесете добре и оставете за 30 минути. Направете три разтягания, като при хляба през 30-40 минути.
След разтяганията направих моя метод за конци който можете да видите тук, като добавих на няколко пъти останалото масло. Оставям да почива 2 часа на стайна температураа може и в хладилник за 5-6 часа.
На намазнен плот оформете внимателно без да месите като следвате отново посоката на разтягането. Направете фитили и напълнете, ако желаете с различна плънка, локум, шоколад, стафиди. Поставете във формите и след като удвои, дори утрои обема си може да печете. При мен втасва 24 часа, по едно време си мислех, че няма да се получи, но не се отказах и реших да чакам докато не се вдигне достатъчно. Намажете с яйце поръсете с бадеми и влажна захар. Аз пекох на 180 градуса с купичка с вода на дъното на печката.
Последно промяна от Тутти на Апр 19, '19, 22:24, променено общо 2 пъти.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5621
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1703 пъти
- Получил благодарност: 1919 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Ето и друга копирана рецапта за козунак с квас на Wenche.
Козунак с квас wenche
Структурата е определено влакнеста, ако беше по-топъл, щяха да се разтягат по-дълги конци, но и така личи. Сочен, нежен и нехлебен. И без добавка на стафиди или нещо друго е доста сладък, тъй че бялата захар може да се замени със същото количество тръстикова.
Ето рецептата:
Подготовка на сладък стартер
40 гр. Квас
80 гр. Вода
80 гр. Брашно
45 гр. Кристална захар
Разбърква се много добре всичко и се оставя за 10-12 часа на 28-30°С да се активира.
Правя вметката, че в момента квасът ми е във върхова форма, удвоява/утроява обема за около 3 часа и го задържа 12-15, че и повече часа, но на този сладък стартер наистина му трябваха 10 часа, за да го призная за готов, което много ме учуди, защото захарта принципно би трябвало да ускори процеса.
Необходими продукти за 2 бр. козунаци
500 гр. Силно брашно
180 гр. Яйца ( 3 бр. средни )
125 гр. Прясно мляко
200 гр. Сладък квас ( цялото количество посочено по горе)
6 гр. Сол (аз сложих 3 гр)
150 гр. Кристална захар
10 гр. Портокалови корички (лимонова кора)
Ванилия
100 гр. Мазнина 50:50 разтопено масло и олио
Процес
Готовият активен сладък квас се смесва с цялото количество прясно мляко и 150 гр. от брашното. Оставя се за 2-3 часа или докато удвои обем. Това е маяното тесто.
След това се разбиват яйцата със захарта. Яйчената смес прибавяме към маяното тесто и разбъркваме. Добавят се всички останали продукти и се меси до гладко еластично тесто с развит глутен.
Аз добавих мазнината на 3-4 пъти към края на измесването.
Месих на ръка, след това направих 4-5 разпъвания през 30-40 минутки. Тестото се оставя да втаса много хубаво. При мен отне около 5-6 часа за да подмине удвояване. Втасалото тесто разделих да 4 топки. Оставих го да почине 30 минути и тогава оформих 2 средни козуначета от по 2 усукани фитила.
Покрих и оставих да втасат отново. Преди да влезе във фурната го намазах с леко разреден жълтък и го посипах със захар.
Пекох 55 минути на 180°С - 170°С .
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31670
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1011 пъти
- Получил благодарност: 2311 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Най-хубав е този козунак, който си харесам от магазина!
Впрочем, мернах обява на някой магазин за козунак по поръчка. Ще я потърся и ще си поръчам маминия козунак - без никакви семена отгоре , а с обелени бадеми и вътре със стафиди.
Впрочем, мернах обява на някой магазин за козунак по поръчка. Ще я потърся и ще си поръчам маминия козунак - без никакви семена отгоре , а с обелени бадеми и вътре със стафиди.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13710
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 192 пъти
- Получил благодарност: 382 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Благодаря ти , Тути
Венче ми обеща и квас / то не можело от днес за утре да си произведа / , ще стане работата значи
Венче ми обеща и квас / то не можело от днес за утре да си произведа / , ще стане работата значи
Re: Как се прави хубав козунак?
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- tsvetina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1601
- Регистриран на: Мар 16, '12, 15:29
- Дал благодарност: 13 пъти
- Получил благодарност: 21 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
За първи път меся козунак. Този е по рецептата на Тутти /с 500гр брашно/ - стана много хубав и на конци. Пробата за Великден - успешна
Благодаря, Тутти!
Благодаря, Тутти!