Как се прави хубав козунак?
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2667
- Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Как се прави хубав козунак?
Деньо, на тел 052 636626 можеш да си поръчаш невероятен шипков мармалад. С този мармалад правят кифличките в пекарната срещу Общината. Ако искаш, опитай. Количеството е голямо, но можем да направим партия и да го разделим.
Светът е пълен с непознати хора...
Re: Как се прави хубав козунак?
Знам ги тия, от там си купувам маята. Питал съм за мармалад на калъп - казаха че нямат. А при кифличките проблема ми е, че така и не се научих да ги свивам по начин преодтвратяващ изтичането на мармалада. Наскоро направих нови "открития" и подготвям версия 3 на технологията
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5595
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1670 пъти
- Получил благодарност: 1836 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Наближава Великден и ми се иска да споделя как правя козунак на конци без да влагам напрежение и без никакво блъскане и часове работа.Моята майка,Бог да я прости,все казваше,че съм изобретателна,защото искам да ми е по-лесно.Това може и да означава,че си ме мързи да влагам усилия,ако резултата може да е същия и без преумора.
Продукти:
1 кг брашно
Щипка сол
40 гр прясна мая
6 големи или 8 малки яйца
300 мл прясно мляко
250 гр захар "Сладея" или "Захира"
100 гр краве масло
50 гр мас
Настъргана кора от един лимон и сок от половин лимон
2 ванилии
50 гр стафиди,накиснати в ром или коняк
50 гр накиснати във вода и обелени бадеми
1 жълтък за намазване на козунака
Захар за поръсване на козунака
Маята се разтваря в леко затоплено малко мляко,малко брашно и с.л. захар,оставя се да шупне
В това време се разбиват яйцата със захарта,добавя се останалото мляко,ванилията,това се изсипва в брашното,оформено като кладенче,добавя се солта,лимоновия сок,кората от лимон и накрая шупналата мая.Започва се бъркането в една посока,за което обяснявам по-долу
Важните неща:
-настроението е добро
-продуктите са със стайна температура
-тестото се бърка с една ръка в една и съща посока в голям съд.С другата ръка държите съда.Бърка се около пет минути,в една посока,докато се изравни тестото.Добавя се постепенно разтопеното масло и разтопената мас,оставете си една лъжица за после.Трябва да продължавате да бъркате в същата посока до поглъщането на мазнината,не повече от три минути.След това готовото тесто се поставя в ДЪЛБОК съд,намазан с масло.Върху съда се слага прозрачно фолио или найлонов плик.Тестото отива във фурната без да е включена,за да втасва.Това се прави,за да няма промяна на температурата от въздушни течения.Фурната може да се включи предварително за три минути на 40 градуса и да се изключи преди да се сложи в нея тестото за втасване.Това е цялото месене,повярвайте.Втасването продължава до удвояване на обема на тестото.
-след втасването се изважда от фурната,леееекинко се обръща върху намазан с масло плот,без да се стресира.След това с ръка се разделя на три части.Тестото не бива да се меси втори път,за да не се загубят конците.Работи се нежно,сякаш е коприна.Пак с ръка внимателно,без да се натиска,се издължават трите части като правоъгълници,намазват се с мазнината,която запазихме,върху единия правоъгълник се поставят стафидите,след това правоъгълниците се усукват като пране,на фитили,като пак се пипа лееекинко.Фитилите се плетат на свободна плитка,тя се поставя в съда за печене,който е добре да е дълбок,за да се надига козунака и се оставя пак да втаса,но за около 15-20 минути.Намазва се с жълтък,посъсва се със захар,внимателно се гарнира с белените влажни бадеми и се пече в предварително затоплената до 180 градуса фурна около 50 мин.Може и час. Проверява се с клечка дали е готов.Изважда се от фурната,охлажда се под покривка,внимателно се освобождава от тавата и се поставя върху решетка.След пълното охлаждне се обвива в прозрачно фолио и така издържа три-четири дни без промяна.А в хладилник може и повече.
Рецептата е била полезна на много мои приятели и голямо улеснение.Онова за стоте удара и реки пот са легенди.
Дано да съм ви улеснила и ви желая приятно приготовление за празниците.
Винаги може да е по-лесно и забавно.
Продукти:
1 кг брашно
Щипка сол
40 гр прясна мая
6 големи или 8 малки яйца
300 мл прясно мляко
250 гр захар "Сладея" или "Захира"
100 гр краве масло
50 гр мас
Настъргана кора от един лимон и сок от половин лимон
2 ванилии
50 гр стафиди,накиснати в ром или коняк
50 гр накиснати във вода и обелени бадеми
1 жълтък за намазване на козунака
Захар за поръсване на козунака
Маята се разтваря в леко затоплено малко мляко,малко брашно и с.л. захар,оставя се да шупне
В това време се разбиват яйцата със захарта,добавя се останалото мляко,ванилията,това се изсипва в брашното,оформено като кладенче,добавя се солта,лимоновия сок,кората от лимон и накрая шупналата мая.Започва се бъркането в една посока,за което обяснявам по-долу
Важните неща:
-настроението е добро
-продуктите са със стайна температура
-тестото се бърка с една ръка в една и съща посока в голям съд.С другата ръка държите съда.Бърка се около пет минути,в една посока,докато се изравни тестото.Добавя се постепенно разтопеното масло и разтопената мас,оставете си една лъжица за после.Трябва да продължавате да бъркате в същата посока до поглъщането на мазнината,не повече от три минути.След това готовото тесто се поставя в ДЪЛБОК съд,намазан с масло.Върху съда се слага прозрачно фолио или найлонов плик.Тестото отива във фурната без да е включена,за да втасва.Това се прави,за да няма промяна на температурата от въздушни течения.Фурната може да се включи предварително за три минути на 40 градуса и да се изключи преди да се сложи в нея тестото за втасване.Това е цялото месене,повярвайте.Втасването продължава до удвояване на обема на тестото.
-след втасването се изважда от фурната,леееекинко се обръща върху намазан с масло плот,без да се стресира.След това с ръка се разделя на три части.Тестото не бива да се меси втори път,за да не се загубят конците.Работи се нежно,сякаш е коприна.Пак с ръка внимателно,без да се натиска,се издължават трите части като правоъгълници,намазват се с мазнината,която запазихме,върху единия правоъгълник се поставят стафидите,след това правоъгълниците се усукват като пране,на фитили,като пак се пипа лееекинко.Фитилите се плетат на свободна плитка,тя се поставя в съда за печене,който е добре да е дълбок,за да се надига козунака и се оставя пак да втаса,но за около 15-20 минути.Намазва се с жълтък,посъсва се със захар,внимателно се гарнира с белените влажни бадеми и се пече в предварително затоплената до 180 градуса фурна около 50 мин.Може и час. Проверява се с клечка дали е готов.Изважда се от фурната,охлажда се под покривка,внимателно се освобождава от тавата и се поставя върху решетка.След пълното охлаждне се обвива в прозрачно фолио и така издържа три-четири дни без промяна.А в хладилник може и повече.
Рецептата е била полезна на много мои приятели и голямо улеснение.Онова за стоте удара и реки пот са легенди.
Дано да съм ви улеснила и ви желая приятно приготовление за празниците.
Винаги може да е по-лесно и забавно.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 79 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тути, наистина е лесна твоята рецепта за козунак, благодаря че я сподели Доколкото разбрах това тесто е за един козунак нали?
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
-
- Наркоман
- Мнения: 11640
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тути,и аз ще пробвам твоята рецепта,изглежда ми човешка и щом ще стават на конци.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5595
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1670 пъти
- Получил благодарност: 1836 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Два по-малки или един огромен.Зависи от съдовете за печене.krasota написа:Тути, наистина е лесна твоята рецепта за козунак, благодаря че я сподели Доколкото разбрах това тесто е за един козунак нали?
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5595
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1670 пъти
- Получил благодарност: 1836 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Стават конците заради увъртането,вкарването на мазнина и усукването.А като не се меси втори път,глутеновите нишки не се накъсват.Върти се тестотоlibra написа:Тути,и аз ще пробвам твоята рецепта,изглежда ми човешка и щом ще стават на конци.
все едно си миксер на два крака.
-
- Наркоман
- Мнения: 11640
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Да,разбрах че това е тайната ,за това се настървих и аз козунаци да меся.
Между другото,до колкото съм чела внимателно споделените рецепти, до сега се изказа само едно предположение/тайна/ за получаване на конци-мазнината да не се слага на веднъж,а да се влага постепенно.
Козунаци много хубави се показват ,но тези конци преследват всяка образцова домакиня.
Между другото,до колкото съм чела внимателно споделените рецепти, до сега се изказа само едно предположение/тайна/ за получаване на конци-мазнината да не се слага на веднъж,а да се влага постепенно.
Козунаци много хубави се показват ,но тези конци преследват всяка образцова домакиня.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 79 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Разбрах, благодаря!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Как се прави хубав козунак?
И аз, като един виден козунакоправач през последните 4-5 години, да взема да ви припомня моя метод за месене на козуначното тесто - центрофугата на пералнята
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;