Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Пиши и за кашкавала,че като се въодушевя някога, да имам рецепта.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31684
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1027 пъти
- Получил благодарност: 2383 пъти
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Не чети, спам.
Като бях малка, най-любимият ми млечен деликатес беше още не напълно изстиналото и безсолно прясно сирене. На второ място, с кафяна чашка да обера пяната на току що издоено мляко - там, в обора. И айран, разбира се.
Майка ми гледаше 2 крави и 1 биволица - детето да не остане без мляко. Чаша сварено прясно мляко с голям зор изпивах само заедно с тайфата другарчета. Докато стигна дъното на чашата, другите са забравили. Кашкавал не хапвах до след гимназията. Езикът ми се изприщваше, както и от пържен патладжан - не го проядох.
Това лято ще пробвам дали вече съм пораснала за пържен патладжан.
Като бях малка, най-любимият ми млечен деликатес беше още не напълно изстиналото и безсолно прясно сирене. На второ място, с кафяна чашка да обера пяната на току що издоено мляко - там, в обора. И айран, разбира се.
Майка ми гледаше 2 крави и 1 биволица - детето да не остане без мляко. Чаша сварено прясно мляко с голям зор изпивах само заедно с тайфата другарчета. Докато стигна дъното на чашата, другите са забравили. Кашкавал не хапвах до след гимназията. Езикът ми се изприщваше, както и от пържен патладжан - не го проядох.
Това лято ще пробвам дали вече съм пораснала за пържен патладжан.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Аз пък и досега не мога да пия прясно мляко.Винаги сме имали овце и крави,но така и не мога да го накуся.Кисело мляко,сирене,катък,кашкавал ям,но прясно не.На мен пък най ми харесваше мама като избърка маслото,още не събрано да вземам с пръст и да ям.
Миналия ден и аз си направих масло със сметаната,от вареното мляко за кефир.Обирам я след като сваря млякото и държа в хладилника.В блендера сложих един половин буркан кисело мляко,вода и сметаната и пускам блендера.
Стана масло та дрънка.И естествено детските навици не се забравят пак си похапнах масло без нищо.
Миналия ден и аз си направих масло със сметаната,от вареното мляко за кефир.Обирам я след като сваря млякото и държа в хладилника.В блендера сложих един половин буркан кисело мляко,вода и сметаната и пускам блендера.
Стана масло та дрънка.И естествено детските навици не се забравят пак си похапнах масло без нищо.
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1464
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Моята баба така го правеше, но вместо с миксер, слагаше каймака в трилитров буркан с малко топла водичка, затваря го с капачката и се почваше едно безкрайно клатушкане... и сладки приказки и стават малките бучици масло После се обираха от водата, изцеждаха се за малко и се приплескваха на голяма бучка. Даже го завиваше в опаковка от купешко маслоdar написа: ↑Апр 5, '18, 14:17 Рецепта за домашно масло
Всяка седмица вяря по 4 л прясно мляко и след това го квася на кисело мляко. Махам каймака от изтиналото мляко и го отделям в една чаша в хладилника. На другата седмица това се повтаря. Може и с по-малко каймак да се получи. Слагам отделения каймак във висок съд, например буркан или високата чаша от миксера. Поставям едната бъркалка на миксера и го вкючвам да се върти. Правя го в мивката, че да не пръска. Първо каймака става като сметана, но това не е масло. Продължавата да биете с миксера докато се получат зръца от масло и сметаната се превърне пак в мляко. След това измивам това съдържание със студена вода и с лъжица си изваждам маслото и си го прибирам в пликче във фризера. Понеже не консумираме много често масло го прибирам във фризера, че иначе мухлясва. Вадя си толкова, колкото ни трябва и така. През годината почти не купуваме друго масло. Това е нашия вариант. Ще се радвам ако някой сподели и друг начин на приготвяне и съхранение.
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
А как сте решили проблема със средата за зреена на сирената и кашкавалите?
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6015
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2068 пъти
- Получил благодарност: 1187 пъти
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Линк към рецептата за кашкавал (имам известен опит, използвайки овче мляко) https://bezmotika.com/topic/393-%D0%BA% ... ment-14334
Миналата година правих опити за направа на кашкавал от овче мляко. Установих, че ми трябват по-подходящи съдове. Трудното е, когато кашкавалът е горещ и трябва бързо да се направи на питка. Също важен момент е кога да извадиш кашкавала от горещата суроватка (не съм сигурна, че така се казва). Това, което ме отказа, е трудното съхранение на направения кашкавал. А и вкусът на кашкавала от овче мляко не ми допадна така, както ни харесва "кашкавалът", направен с лимонтузу.
Сиренето съхранявам в саламура от суроватката, като на 1 л течност добавям 120 г морска сол, тоест 12% разтвор на сол (това го пише и в рецептата). Бидончетата стоят при около 14 -16 градуса през лятото. През зимата не пада под 9 градуса.
И линк към цялата тема за направа и съхранение на сирене, кисело мляко, масло и бърз кашкавал (с лимонтузу) https://bezmotika.com/topic/393-%D0%BA% ... %BD%D0%B5/
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Мерси за линка! Ще прегледам темата.