Домашна боза - вкусна и резлива.
Домашна боза - вкусна и резлива.
Отскоро покрай хляба, си приготвям и вкусна и здравословна, домашна боза.
Ще ви споделя моята рецепта, ако някой иска да си припомни, времето, когато такава се продаваше по лафките и магазините.
Тъй, като си правя боза веднъж в седмицата, използвам най-голямата налична тенджера в къщи- около 6 литра.
Необходими продукти за около 5 литра боза:
-брашно, две чаени чаши.
-захар, две чаени чаши или на вкус
-4,5 литра вода
-квас 3-5 лъжици, същия като за хляба.
Брашно може да ползвате, каквото искате - ръжено, лимец, бяло, пълнозърнесто. Навремето са я правили от пшеница и от просо, цели зърна, но тази рецепта е само с брашно.
Препичате брашното на тиган, или в тавичика във фурна, където вие удобно, до кремав цвят, с непрекъснато бъркане.
Слагате тенджерата на котлона с 3.5 литра вода, да заври.
Прибавяте и захарта, която може да е бяла, кафява, кокосова, каквато ви се иска. Ако обичате сладко, може да сложите повече захар.
Разтваряте вече препеченото брашно в 1 литър студена вода - аз ползвам пасатора за бързо разбиване.
Към врящата вода, прибавяте на тънка струя, разтвореното брашно, тук отново ползвам пасатора, за да няма бучки.
Намалявате котлона и варите до постигане на исканата гъстота.
След, като се е сгъстила, изключвате и измествате от котлона.
Изчаквате да изстине съвсем и прибавяте 3-5 лъжици квас, като разбърквате за да се смеси добре. Оставяте едно денонощие отвън да ферментира, после разливате в бутилки и прибирате в хладилника. Бозата става газирана и резлива. Има вариант, да я оставите сама да ферментира, но ще отнеме повече време.
След като веднъж започнете да си правите, може да ползвате и една чаша от вече готовата боза за заквасване.
За ползите от такава боза може да прочетете тук, както и за други храни, претърпели ферментация.
http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/ ... a-za-jivot" onclick="window.open(this.href);return false;
Наздраве!
Ще ви споделя моята рецепта, ако някой иска да си припомни, времето, когато такава се продаваше по лафките и магазините.
Тъй, като си правя боза веднъж в седмицата, използвам най-голямата налична тенджера в къщи- около 6 литра.
Необходими продукти за около 5 литра боза:
-брашно, две чаени чаши.
-захар, две чаени чаши или на вкус
-4,5 литра вода
-квас 3-5 лъжици, същия като за хляба.
Брашно може да ползвате, каквото искате - ръжено, лимец, бяло, пълнозърнесто. Навремето са я правили от пшеница и от просо, цели зърна, но тази рецепта е само с брашно.
Препичате брашното на тиган, или в тавичика във фурна, където вие удобно, до кремав цвят, с непрекъснато бъркане.
Слагате тенджерата на котлона с 3.5 литра вода, да заври.
Прибавяте и захарта, която може да е бяла, кафява, кокосова, каквато ви се иска. Ако обичате сладко, може да сложите повече захар.
Разтваряте вече препеченото брашно в 1 литър студена вода - аз ползвам пасатора за бързо разбиване.
Към врящата вода, прибавяте на тънка струя, разтвореното брашно, тук отново ползвам пасатора, за да няма бучки.
Намалявате котлона и варите до постигане на исканата гъстота.
След, като се е сгъстила, изключвате и измествате от котлона.
Изчаквате да изстине съвсем и прибавяте 3-5 лъжици квас, като разбърквате за да се смеси добре. Оставяте едно денонощие отвън да ферментира, после разливате в бутилки и прибирате в хладилника. Бозата става газирана и резлива. Има вариант, да я оставите сама да ферментира, но ще отнеме повече време.
След като веднъж започнете да си правите, може да ползвате и една чаша от вече готовата боза за заквасване.
За ползите от такава боза може да прочетете тук, както и за други храни, претърпели ферментация.
http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/ ... a-za-jivot" onclick="window.open(this.href);return false;
Наздраве!
Re: Домашна боза - вкусна и резлива.
Господинов,шапка ти свалям
То не са рози,хлябове,бози...и котана е много готин!
То не са рози,хлябове,бози...и котана е много готин!
Re: Домашна боза - вкусна и резлива.
GIOIA(Джоя) написа:Господинов,шапка ти свалям
То не са рози,хлябове,бози...и котана е много готин!
Re: Домашна боза - вкусна и резлива.
Еха,сега ще пием домашна бозичка !
А котака обича ли боза ?
Благодаря много за рецептата !
А котака обича ли боза ?
Благодаря много за рецептата !
Re: Домашна боза - вкусна и резлива.
Рики(така се казва писана) е любопитен, като всяка котка, но не обича боза.
Успех в приготвянето на всички.
Успех в приготвянето на всички.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 350 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Домашна боза - вкусна и резлива.
Е, Господинов, сега и боза ще ни накараш да правим ! Добре че не съм много по бозата, но някой ден мога да опитам и това, квасът е наличен и ароматът му е наистина бозян!
Re: Домашна боза - вкусна и резлива.
, аз също, никога не съм бил някакъв любител на бозата. Но пък става много-вкусна и най вече натурална напитка.Di_Va написа:Е, Господинов, сега и боза ще ни накараш да правим ! Добре че не съм много по бозата, но някой ден мога да опитам и това, квасът е наличен и ароматът му е наистина бозян!
Препоръчвам я на хора, които имат проблем с констипацията.
"Химическия състав на бозата след 48 часа ферментация е следният:вода 87,96г% сухи в-ва 12,04г%, мазнини 0,41г%, пепел 0,27г%, белтъци 1,2г%, алкохол 0,16г%, въглехидрати 9,58г%. Освен това бозата съдържа в променливи неголеми количества витамини от група В( В1, В2, В6, противопелагрен и др.) 100г боза доставя на организма 45 калории.
Млечнокиселите бактерии, поети с храната под форма кисело мляко или боза, след като достигнат до червата, задържат се там и при благоприятни условия проявяват дейността си, като произвеждат млечна киселина. Тази киселина възпира развитието на гнилостните микроби, които се развиват особено при употребата на храна, обилна на белтъци, и постепенно изпъждат тези микроби. Посредством млечнокиселите бактерии се постига естествена дезинфекция на червата."
http://www.zona-zdrave.com/displaynews/79509" onclick="window.open(this.href);return false;