Страница 89 от 95

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 4, '18, 15:04
от Di_Va
Ами аз съм в отбора, ама в резервите ;) . Имам два-три полусполучливи опита до сега, а по стечение на обстоятелствата, в момента, по-често съм на село - без фурна, през апартамента, ( дето има фурна) прехвърчам много набързо, пък вие, успешните ни хлебопекари, най-добре знаете, че този хляб изисква и повечко време за втасване и т.н.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 4, '18, 15:24
от gospodinov
Di_Va написа: Юни 4, '18, 15:04 Ами аз съм в отбора, ама в резервите ;) . Имам два-три полусполучливи опита до сега, а по стечение на обстоятелствата, в момента, по-често съм на село - без фурна, през апартамента, ( дето има фурна) прехвърчам много набързо, пък вие, успешните ни хлебопекари, най-добре знаете, че този хляб изисква и повечко време за втасване и т.н.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Di_Va, това е нормално да се случва с бозата. Дори и в хладилника, ферментацията протича, макар и по-бавно. Понякога дори се стига и до издуване на шишето и "приключения"(фонтан от боза), когато го отвориш. Решението е да намалиш, количеството на кваса, което слагаш или да правиш по-често боза.
Навремето затова срока и на годност беше малък, но пък така се държат живите продукти, ....другите си кротуват с месеци/години на рафтовете :D

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 4, '18, 15:43
от Di_Va
:lol: :lol: Даа :) фонтанира ми от шишето, хем аз по половин от твоята доза правя, не мога да си представя, ако направя пълната, какво ще бъде :shock: !
Благодаря ти за отгавора тук, че аз не стигнах до темта за бозата!

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 4, '18, 15:49
от gospodinov
Di_Va написа: Юни 4, '18, 15:43 :lol: :lol: Даа :) фонтанира ми от шишето, хем аз по половин от твоята доза правя, не мога да си представя, ако направя пълната, какво ще бъде :shock: !
Благодаря ти за отгавора тук, че аз не стигнах до темта за бозата!
:lol: :lol: знам,знам....
Намали драстично количеството на кваса, който слагаш и ще се реши проблема. Сега е топло и нещата се случват доста по-скоростно.

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 4, '18, 20:49
от shoshy
Mama_li, страхотен хляб се е получил!

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 5, '18, 02:42
от troll
Ако разполагам с време и матрялни средства мога да направя всякакъв хляб.
Моя проблем е че искам пресен хляб всеки ден и за не повече от около 1.5-2 часа.
Имам машина, която за 1час и 28 минути прави добър хляб, НО този хляб е с 15 мл мая /една супена лъжица или три чаени/. Т.е. туй е изход, но не е решение.
Ся експериментирам с полузапечен хляб и замразен и после изваден и печен 25 мин.
За съжеление хляба не може да е пълноформатен, щото като изгори отвън не е размръзнал отвътре. Та формата е багети.
Това са хлебчета по 350-375 гр. Печени 30 мин и изстинали и замръзени.
Тези специялно са намазани отвътре с чесново масло. :mrgreen:
Изображение
Като ги запеках почти 45 минути от замразено:
Изображение
Чесновото масло, част от което се е разляло в тавата допринася основно за вашия гъз, но е неустоимо.
:mrgreen:
Изображение

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 7, '18, 20:21
от gospodinov
След десетина хляба, с кефир за квас, мога да споделя как се прави, ако някой иска да пробва.

При липса на кефир, може да се ползва и кисело мляко.

Основната разлика между този метод и нормалния квас, е че при втория се получава спонтанна ферментация, състава на която, може да бъде много различен в зависимост от региона, използваната вода и брашно.
При този метод, ферментацията се случва от "правилния" набор млечнокисели бактерии.

И така, малко разкази в картинки:

В средно голяма купа се слага окло 100 гр. кефир или кисело мляко

Изображение

Добавя се бяло брашно или пълнозърнесто, количество долу-горе два пъти кефира.

Изображение

Омесва се средно твърдо тесто

Изображение

Изображение

Прави се разрез на кръст

Изображение

И се поставя в цилиндричен съд, покрит с капаче или торбичка, както е в моя случай

Изображение

Утре следва продължение...........

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 7, '18, 21:48
от НаталиГ
Господинов, от къде се снабдяваш с кефир?

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 7, '18, 21:58
от gospodinov
НаталиГ написа: Юни 7, '18, 21:48 Господинов, от къде се снабдяваш с кефир?
Правя си го, ето тук е описано

viewtopic.php?f=22&t=7513

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Публикувано на: Юни 8, '18, 18:09
от gospodinov
Продължението...

След 24 часа, се получава този резултат

Изображение

Изображение

Тази смес е готовия квас, с който може да месите.
Някой оставят от него и го хранят по подобие на другия квас, аз предпочитам всеки път да си правя нов.

Ето и моята технология на замесване:
- изсипвам кваса в купа и го разбърквам с вода, докато се разтвори. Прибавям брашното, солта и замесвам меко тесто, което слагам директно в ратана за втасване.
Това е,... оставям го отвън и след 6-7 часа престой е готово за печене.

Изображение

Който иска, може да приложи чалъми - автолиза, сгъване, разпъване, премятане....аз съм си ги опростил нещата, за да става бързо, лесно, вкусно.
Получава се много вкусен хляб.
Другия плюс на този метод е, че в кефира/киселото мляко има белтъчини и вече процеса не е толкова зависим от качеството на брашното. Дори и с по-слабо брашно се получава страхотен резултат.

Изображение

Успех!