Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
Lois
Кафе машина
Мнения: 3263
Регистриран: пон авг 12, 2013 11:40 pm
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Lois » нед май 27, 2018 12:16 am

Още повече, че по някое време трябва да се махне капака, а с това залепване с тесто изобщо не си го представям.

Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23788
Регистриран: нед ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Мария Николова » нед май 27, 2018 12:38 am

Преди да търсите Джонката и Милена, обиколете продавачите на гювечи.
Виждала съм в продълговати форми с капаци, отвън гледжосани.
Ще обиколя в понеделник и видя ли, ще ги измеря. Да дам представа за размерите и да прецените ще върши ли работа. Да не подведа някого.
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3575
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » нед май 27, 2018 1:34 am

Според мен няма да постигнете много с правоъгълните форми. Те водят само до намаляване на времето за сготвяне, затуй се практикуват във фурните.
И багетите тъй са създадени.
Напуснал

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4201
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от mama_li » пет юни 01, 2018 8:16 pm

Не бях правила хлебчета само от бяло брашно след първите 1-2 опита. Днес спретнах едно бяло за подарък и едно бяло/пълнозърнесто за мен :). Йените им бяха малки, опряха в капаците.
Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
GIOIA(Джоя)
Баш кафе майстор
Мнения: 2725
Регистриран: вт яну 03, 2012 7:15 pm
Местоположение: София,Суходол

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) » съб юни 02, 2018 12:13 am

Мамче :sclap: избухнали са
Много си добра!!!

Потребителски аватар
shoshy
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1978
Регистриран: ср мар 30, 2011 4:09 pm
Местоположение: Бургас

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от shoshy » съб юни 02, 2018 10:30 am

Mama-li, чудесно се е получил :daaa: .
Бялото брашно какво е, на кой производител?

Потребителски аватар
Lois
Кафе машина
Мнения: 3263
Регистриран: пон авг 12, 2013 11:40 pm
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Lois » съб юни 02, 2018 10:39 am

Браво, Лиде! Страхотни са!

Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2711
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche » съб юни 02, 2018 10:44 am

Суперски! Кой кой е на трите снимки. Вторият и третият са се отворили идеално! :daaa:

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4201
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от mama_li » съб юни 02, 2018 3:03 pm

Благодаря!
shoshy и двете брашна са на Арчар.
wenche, първите две снимки са на бялото хлебче, третата на това, което е от смес бяло/пълнозърнесто.
Lois, ще снимам и покажа какъв съд си купих за по-големи хлебчета с продълговата форма, че тези, които ви показах са от 350 г.брашно.

Потребителски аватар
shoshy
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1978
Регистриран: ср мар 30, 2011 4:09 pm
Местоположение: Бургас

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от shoshy » съб юни 02, 2018 3:59 pm

Mama-li, благодаря за отговора. Ще се го търся. Трудно намирам качествено бяло брашно без добавки.

marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1173
Регистриран: вт окт 15, 2013 2:31 pm

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от marka » съб юни 02, 2018 5:31 pm

Mama-li, хлебчетата са чудесни. :daaa: Би ли споделила, как ги печеш.
Ето днешното ми хлебче.
Изображение

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4201
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от mama_li » съб юни 02, 2018 5:59 pm

Ето обещаните снимки на глинения съд. Купен от женския пазар с около 30% отстъпка от цената на етикета.
Размерите дължина/ширина/височина са 29/18/9. Без да се отчита височината на капака, още около 4-5 см.
Изображение

Изображение
Няма ръб от вътрешната страна, което улеснява изваждането на готовото хлебче.
Изображение

shoshy, прави ми впечатление, че в различните региони продават различни марки брашна. Чети състава и ако няма ензими и други добавки, опитвай.

marka, хлебчетата са малки, от 350г. брашно. Събират се в едни елипсовидни йени, но явно са ниски, защото при добро отваряне/бухване, опират в капаците.
Пускам фурната да загрява на максимум, при мен по каталог са 250 градуса, като съм сложила в нея и съдовете и капаците. Слагам тестото, захлупвам с капаците и пека около 20-25 минути на максимум, след което намалявам градусите на около 200 и пека още 20-25 минути. Преди да извадя окончателно от печката пробвам с клечка, дали са се опекли в дълбочина. Ако още лепне, оставям за 5-10 минути. Това е.

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4201
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от mama_li » пон юни 04, 2018 1:40 pm

Днешното хлебче, опечено в новия съд.
Бяло/пълнозърнесто 300/200
Току-що извадено от печката
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Di_Va
Кафе машина
Мнения: 3589
Регистриран: пон сеп 20, 2010 10:22 pm

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Di_Va » пон юни 04, 2018 1:53 pm

Лиде, много хубави! Дояжда ми се като влезна в тази тема :)!

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4201
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от mama_li » пон юни 04, 2018 2:54 pm

Ти май щеше да влизаш в отбора? Ако имаш проблем с кваса, мога да ти изпратя изсушен. С него си възстанових кваса след последното отсъствие от нас.
И да се похваля, коричката на последното хлебче се оказа много приятна! Тънка, хрупкава или допълнително омекотена, кой както я харесва!

Отговори

Върни се в “Готварство”