Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Публикувано на: Яну 12, '18, 20:27
Wenche, благодаря, в сряда ще ги направя, тогава ще има за кого да си давам труда.
За нашите настоящи и бъдещи хобита - да разкажем, да покажем, да намерим ново хоби, или просто да си поговорим.
https://hobbykafe.com/forum/
Calico, вероятно съм пропуснала да прочета, та питам - колко е цялото количество брашно?calico написа:Троле, всички тези гуари и ксантани се заместват успешно с пектин на прах и ленено брашно.
правила съм с тях и без тях, разлика няма, ако се сложи пектин и ленено брашно. Но понякога ползвам и гумите, правят тестото лепкаво.
моята основна смес си я правя при всяко печене, аз почти не ползвам готови смески,
принципно е такава
от цялото количество брашно половината е оризово. На оризовото наполовина е царевичното. На половината на царевичното е смес от всичко каквото имам в момента: ленено, тиквено, грахово, нахутено, магданозено и пр. и пр. Задържително слагам по някоя(3-4) с.л. тапиока или царевично нишесте(ако имам, че трудно се намира) и това е. + 1/4 ч.л. ябълков пектин на прах.
Разбивам кофичка кисело мляко с малко сол и 2 ч.л. сода бикарбонат. Добавям 2 с.л. оцет, 2 с.л.олио, 2 яйца, ако искам подправки- чубрица, кимион, нигела, сминдух и пр. и разбърквам. Почвам да добавям брашната, бъркам с лопатка, докато стане мека смес която не може да се меси, но е достатъчно гъста за да оформя топки с мокри ръце, колкото топка за тенис. Обикновено топките ги правя на елипса(как се казва на елипсовидния обем ?) и редя върху хартия за печене. В загрята на около 180-190 фурна за около 15-20 мин. Откакто почна да бъркам докато мога вече да ям хлебче минават около 30 минути.
В