Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хич не знам, за какво говориш!GIOIA(Джоя) написа: ↑Мар 17, '18, 20:23
Знам си аз,че има още скрити лимонки,дето си хранят домашният любимец с брашно и броят балончетата
Джоя, задобряваш със страшни темпове!
Мамчееее толкова си слаТка!
Катина,мелничката ми е подарък.Идея нямам откъде е.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15868
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 834 пъти
- Получил благодарност: 1682 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
В тази тема внимавам да надничам само след хранене, в противен случай рискувам да се удавя от слюноотделяне.
Момичета и момчета, респект на всички ви, евалата значи ! Както за създаването на градина, така и за правенето на хляб са нужни майсторлък и любов ❤!
Момичета и момчета, респект на всички ви, евалата значи ! Както за създаването на градина, така и за правенето на хляб са нужни майсторлък и любов ❤!
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ееее, и хлебчетата апетитни, и снимките художествени, и нови хлебари Все по-хубаво става в тази тема. Аз прибирам домашния любимец в хладилника и стягам куфара, но ще се върна скоро
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Mama li, ако това е първия ти опит-имаш 6+ от мен. Ако ти покажа моите първи хлебчета.......
Мисля, че на 90% си на прав път, просто ти трябва време да свикнеш да работиш с квас.
Рецептата, която съм дал е по-скоро насочваща, всяко брашно поема различно вода и трябва да се преценя по време на месенето.
Надигнал се е хляба, щом е отворил разрезите.
Продължавай в същия дух.
Джоя,
Мисля, че на 90% си на прав път, просто ти трябва време да свикнеш да работиш с квас.
Рецептата, която съм дал е по-скоро насочваща, всяко брашно поема различно вода и трябва да се преценя по време на месенето.
Надигнал се е хляба, щом е отворил разрезите.
Продължавай в същия дух.
Джоя,
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Господинов, благодаря за насърчението!
Да, това са първите ми хлебчета изобщо. Досега съм правила само погачи с мая, които се получават.
Брашното, с което месих е бяло на Стамболово. Бел беше писала за него.
Взела съм и разни други, та май всеки път ще е различно
Да, това са първите ми хлебчета изобщо. Досега съм правила само погачи с мая, които се получават.
Брашното, с което месих е бяло на Стамболово. Бел беше писала за него.
Взела съм и разни други, та май всеки път ще е различно
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Да поддържаме темата - хляб и рози(или каталози )
Ръжено-пшеничен, не от най-любимите ми, но имам доста ръжено брашно и трябва да го употребя.
Ръжено-пшеничен, не от най-любимите ми, но имам доста ръжено брашно и трябва да го употребя.
-
- Кафевар/ка/
- Мнения: 941
- Регистриран на: Мар 14, '15, 14:23
- Местоположение: София
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Поздравления Господинов, който го може, го може.
Напоследък нямам много време да чета, но се бълтая в терминита, автолиза, хидратация и др.
От къде да прочета и как да определя % хидратация? Сигурно е мн. тъпо да питам , ама какво да се прави .....
Напоследък нямам много време да чета, но се бълтая в терминита, автолиза, хидратация и др.
От къде да прочета и как да определя % хидратация? Сигурно е мн. тъпо да питам , ама какво да се прави .....
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
https://www.facebook.com/groups/698490593506639/hrissi2009 написа: ↑Мар 21, '18, 13:55 Поздравления Господинов, който го може, го може.
Напоследък нямам много време да чета, но се бълтая в терминита, автолиза, хидратация и др.
От къде да прочета и как да определя % хидратация? Сигурно е мн. тъпо да питам , ама какво да се прави .....
Това е група във ФБ, специално за хляба с квас. По-напред в темата е казано за нея. Има качени файлове и клипчета за много неща.
Вчера пекох второто си хлебче. Ами, пак нещо не уцелих . Грешката при първото беше в първоначалното месене. Това установих, но сигуно е имало и още нещо.
Този път го измесих като хората, но пак нещо не стана. Разля се като летяща чиния, има шупли и средата е еластична, не се слепва при стискане. Изглежда ми леко влажна.
На вкус се усеща леко киселеене. Отивам да чета къде този път съм направила грешка. Превтасване?? 15-16 часа в хладилник, час и половина - два на стайна и после печене.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хриси, благодаря
Мога да те посъветвам в началото да не се впускаш да копираш, това, което се прави в клипчетата. Знам, че няма да ме послушаш, но все пак да го кажа.
Пробвай в началото да го направиш, както се прави хляб с мая, но с квас и с бяло брашно. Като свикнеш с кваса, може да пробваш някакви неща.
Mama li, много добро хлебче, браво. Според мен не се е разлял, добре се е надигнал. Можеш да сравниш по-тая снимка, по-горе, с каква хидратация, какво да очакваш. Не случайно хлябовете с висока хидратация, се пекат само в тенджери, защото иначе стават разляти.
Според мен твърде много е втасвало/превтасало, за това говори и киселия вкус. При по ниската хидратация, когато се слага повече квас, втасването се случва по-бързо. Добър критерии е обема на тестото, ако го сложиш във формата и се е удвоило като размер, това е максимума който трябва да се търси. При мен много добър резултат се получава, когато при разделяне във формите престои 1-2 часа отвън и после 8 часа в хладилник. Не се удвоява обема, само наполовина може би, но пък при печене хляба избухва и средата е суха и мека.
Принципно при хляба с квас, средата е по-различна от тази на хляба с мая - по-плътна и месеста е. Може да купиш хубав хляб с квас от добра пекарна и да сравниш.
Копирам си мнението от предната страница, където съм обяснил.gospodinov написа: ↑Мар 15, '18, 20:05 Попаднах на интересна снимка, показваща с каква хидратация, какъв хляб се получава
Тези проценти вода, се определят спрямо брашното - 1кг. брашно -50% хидратация - 500 гр. вода.
Мога да те посъветвам в началото да не се впускаш да копираш, това, което се прави в клипчетата. Знам, че няма да ме послушаш, но все пак да го кажа.
Пробвай в началото да го направиш, както се прави хляб с мая, но с квас и с бяло брашно. Като свикнеш с кваса, може да пробваш някакви неща.
Mama li, много добро хлебче, браво. Според мен не се е разлял, добре се е надигнал. Можеш да сравниш по-тая снимка, по-горе, с каква хидратация, какво да очакваш. Не случайно хлябовете с висока хидратация, се пекат само в тенджери, защото иначе стават разляти.
Според мен твърде много е втасвало/превтасало, за това говори и киселия вкус. При по ниската хидратация, когато се слага повече квас, втасването се случва по-бързо. Добър критерии е обема на тестото, ако го сложиш във формата и се е удвоило като размер, това е максимума който трябва да се търси. При мен много добър резултат се получава, когато при разделяне във формите престои 1-2 часа отвън и после 8 часа в хладилник. Не се удвоява обема, само наполовина може би, но пък при печене хляба избухва и средата е суха и мека.
Принципно при хляба с квас, средата е по-различна от тази на хляба с мая - по-плътна и месеста е. Може да купиш хубав хляб с квас от добра пекарна и да сравниш.
-
- Кафевар/ка/
- Мнения: 941
- Регистриран на: Мар 14, '15, 14:23
- Местоположение: София
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Благодаря Господинов, но за съжаление не мага да хапвам нищо от бяло брашно. За месенето с квас съм направо от забавачката, така че най - добре да си ползвам добра хлебарница