Приказка за хляба
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 590 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ей , както сте тръгнали мелници да купувате, внимавайте да не се върнете в пещери да живеете.
А сега Венче да слезе за малко на земята и да ни светне нас непросветените какво си е купила.
А сега Венче да слезе за малко на земята и да ни светне нас непросветените какво си е купила.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Чугунена тенджера Le Creuset, Грийни, дебела и тежка, с лек уклон към фетишизъм заради марката.
Ще видим дали наистина готви и пече толкова уникално, колкото обещават
Ще видим дали наистина готви и пече толкова уникално, колкото обещават
-
- Наркоман
- Мнения: 11640
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Преди 100 години приятелка украйнка имаше чугунена овална тенждера-печеното пиле ставаше уникално.Нейната беше с доста соц. вид,но всички в махалата оценявахме нейното пиле.Ако не бях зарината с цептерки ,бих си купила задължително чугунен съд.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Да бе да!
Лек уклон!
Това е известно по света като dutch oven или french oven.
Изобретено е май от викингите и представлява тенджера с капак отлята от чугун. Дава възможност на всяко място да имаш фурна. Това, което виждаш при венче е емайлиран чугун и в плод на развитието на технологиите. Фирмата е най-престижната в световен мащаб. Повечето гранд шефове готвят в такова, щото разпределя отлично топлината и я варди, като гювеча, но за разлика от него търпи всичко, от фризера я хвърляш на 260°С и няма проблеми. И глинените гювечета на същата фирма са така.
Нейната тенджера трябва да е 4.1 л според цвета.
Исторически, обаче, всичко тръгва от тук.
Това или се закача над огъня или се заравя в жарта. Има спецялни таблици като гониш определени температури, колко въглена да слагаш отгоре. Затуй капака е плосък и има борд.
Това са го измислили хора чергари. Българския аналог на това е котела и гювеча.
На практика са вечни.
Като си нямат фурни в двора глей какво измислили.
Лек уклон!
Това е известно по света като dutch oven или french oven.
Изобретено е май от викингите и представлява тенджера с капак отлята от чугун. Дава възможност на всяко място да имаш фурна. Това, което виждаш при венче е емайлиран чугун и в плод на развитието на технологиите. Фирмата е най-престижната в световен мащаб. Повечето гранд шефове готвят в такова, щото разпределя отлично топлината и я варди, като гювеча, но за разлика от него търпи всичко, от фризера я хвърляш на 260°С и няма проблеми. И глинените гювечета на същата фирма са така.
Нейната тенджера трябва да е 4.1 л според цвета.
Исторически, обаче, всичко тръгва от тук.
Това или се закача над огъня или се заравя в жарта. Има спецялни таблици като гониш определени температури, колко въглена да слагаш отгоре. Затуй капака е плосък и има борд.
Това са го измислили хора чергари. Българския аналог на това е котела и гювеча.
На практика са вечни.
Като си нямат фурни в двора глей какво измислили.
Последно промяна от troll на Яну 20, '18, 22:48, променено общо 1 път.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 590 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Със здраве да си я ползвате, Вени, много гулаш да варите! Няма да коментирам цената, кеф цена няма, ама много тежка тя.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Тези тенджери се преместват и оставят с две ръце. Нямат грижа да оставят следи по керамичен плот. Аз лично не ги ползвам с индукция, че много се загряват, а мойто котлонче е измекярско. Да се внимава с ръкавиците, щото платнените са само за бързо преместване.
Би следвало да може да се изпече хляб на котлон.
Тия дни ще пробвам.
Би следвало да може да се изпече хляб на котлон.
Тия дни ще пробвам.
-
- Наркоман
- Мнения: 11640
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Троле,не знам защо реши ,че не правя разлика между соц.тенджера и подобна от най-добрите съвременни марки.Общотото е акумулиращата способност на съда.От това идва качествената разлика с общо взето ,тънкостенни видове съдове.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31652
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 986 пъти
- Получил благодарност: 2244 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Трольо, чакам кога ще омесиш хляб с брашно от желъди и кестени с 1 с.л. кумис, опечен на спиртник. Извинявайте за спама.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ха ха ха!libra написа:Троле,не знам защо реши ,че не правя разлика между соц.тенджера и подобна от най-добрите съвременни марки.Общотото е акумулиращата способност на съда.От това идва качествената разлика с общо взето ,тънкостенни видове съдове.
Тенджерата на Венче не е по-хубава от Соц. Тенджерата.
Различни са!
Зелената тенджера има сменяема дръжка на капака за готвене върху печката или друга, метална за във фурна, но максималната температура е 260°С.
Черната тенджера се нуждае от слой мазнина, който помага да не раждясва и да не залепва храната. Не само вътре, но и отвън.
Черната тенджера е много добра за готвене на ниско киселинни и мазни манджи. Топленето или дългото кипене на вода в нея не е препоръчително. Основното и преимущество е че макс температура на готвене е около 1500°.
Фурната прави 4-500°С, а някои стигат до 750°С.
И докато пицата или хляба можеш да ги печеш на дъното или на камък, то манджа само в черната тенджера става.
Черната тенджера не е препоръчителна за използване на керамичен плот, щото е омазана с мас и отвън.
Аз ползвам черната тенджера в ББКюто където докарвам 370-400°С. Повече ме е страх. Там само ще повредя зелената тенджера.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венчеее, вълшебен хляб, изглежда много хубав! И охоо честита нова придобивка, а и цвят красив си избрала така де, като е гарга, да е Le Creuset
Ще разказваш за печенето на хляба, какво и как се случва в нея. Ще чакам и други вкусотии да показваш.
Ще разказваш за печенето на хляба, какво и как се случва в нея. Ще чакам и други вкусотии да показваш.
Трол, сподели какво готвиш на тази температура, че ми стана интересно.troll написа: Аз ползвам черната тенджера в ББКюто където докарвам 370-400°С. Повече ме е страх. Там само ще повредя зелената тенджера.