Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Новия хляб!
И
МЖ продължава четвърти ден да яде безглутенов хляб. Бил свеж.
И
МЖ продължава четвърти ден да яде безглутенов хляб. Бил свеж.
- flora
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2152
- Регистриран на: Яну 14, '13, 13:32
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 54 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Моля да ме извините, ако греша, но си мисля, че безглутенов хляб няма. Хляб се прави от пшеница - дива, хлебна (твърдозърнеста), фуражна .... Всичко друго може да е много вкусно и прекрасно на вид, но е заместител - не е хляб.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Продължавам да се ограмотявам и да увеличавам дела на пълнозърнестото брашно. Не съобразих да сложа повече мая поради по-ниското съдържание на глутен и стана по-тънък, отколкото ми се иска.
Има хубав вкус, а ароматът се запази и след като изстина.
Ето тук има рецепти за различни закваски , но аз засега ще продължа с мая, че ми е по-лесно да контролирам количеството й.
Има хубав вкус, а ароматът се запази и след като изстина.
Ето тук има рецепти за различни закваски , но аз засега ще продължа с мая, че ми е по-лесно да контролирам количеството й.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Трол, чуден хляб
Венче, днес и аз съм с пълнозърнесто хлебче
Мерси за стартерите ще ги разгледам. Време няма да обикалям около бълбукащо бурканче, но все някога ще ги пробвам.
При мен се получава, като на две чаши и малко брашно слагам не повече от 1/3 кубче мая и бухва чудесно. Но, определено го оставям повечко време да стои и разделям на три части втасването. Първата е с част от брашното около час, после след замесването пак около час и след третата част с изтеглянето на брашното и прехлупвания, въртене и какви ли не въртелжки пак около половин час.
Венче, днес и аз съм с пълнозърнесто хлебче
Защо бързаш да увеличаваш маята А, как беше с времето на втасване? Знам, че четеш, но все си бързамеwenche написа:Продължавам да се ограмотявам и да увеличавам дела на пълнозърнестото брашно. Не съобразих да сложа повече мая поради по-ниското съдържание на глутен и стана по-тънък, отколкото ми се иска.
Мерси за стартерите ще ги разгледам. Време няма да обикалям около бълбукащо бурканче, но все някога ще ги пробвам.
При мен се получава, като на две чаши и малко брашно слагам не повече от 1/3 кубче мая и бухва чудесно. Но, определено го оставям повечко време да стои и разделям на три части втасването. Първата е с част от брашното около час, после след замесването пак около час и след третата част с изтеглянето на брашното и прехлупвания, въртене и какви ли не въртелжки пак около половин час.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Мммм, тези апетитни краешници, дето са ги отрязали Трол и Bell (Секция Готварство се нуждае от нови икони)
Какво правя аз засега, Bell – забърквам си стартер, който може да остане в хладилника ден-два, докато ми потрябва. Бълбука си самичък, нищо не му правя, според книжките (а и според моите наблюдения) колкото повече стои, толкова по-богат става ароматът му.
За хляба правя много влажно тесто, което също втасва 16-18-20 часа на хладно. Според моя никакъв опит така докарах хубав вкус и аромат на хляба. Та си мисля, че малкият обем не е от недостатъчно втасване, от друго ще да е.
И друго искам да споделя – откакто започнах да правя хляб, аз на практика спрях да ям хляб. Вероятно целият процес на ровене в рецепти, усещането на тестото между пръстите, надничането под кърпата и чакането да го видя изпечен по някакъв начин задоволява „глада“ ми за хляб. Опитвам по залък, докато е пресен и още веднъж-дваж, докато свърши, за целите на експеримента и това е. Леле, ами ако взема и да отслабна …
Bell, откъде го купуваш това стамболовско брашно ?
Какво правя аз засега, Bell – забърквам си стартер, който може да остане в хладилника ден-два, докато ми потрябва. Бълбука си самичък, нищо не му правя, според книжките (а и според моите наблюдения) колкото повече стои, толкова по-богат става ароматът му.
За хляба правя много влажно тесто, което също втасва 16-18-20 часа на хладно. Според моя никакъв опит така докарах хубав вкус и аромат на хляба. Та си мисля, че малкият обем не е от недостатъчно втасване, от друго ще да е.
И друго искам да споделя – откакто започнах да правя хляб, аз на практика спрях да ям хляб. Вероятно целият процес на ровене в рецепти, усещането на тестото между пръстите, надничането под кърпата и чакането да го видя изпечен по някакъв начин задоволява „глада“ ми за хляб. Опитвам по залък, докато е пресен и още веднъж-дваж, докато свърши, за целите на експеримента и това е. Леле, ами ако взема и да отслабна …
Bell, откъде го купуваш това стамболовско брашно ?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
На стартера в хладилника не трябва ли също да му се бае, ако седи два, три дни. Ако, може да го забъркам и само да оставя ми звучи по-лесно. Проблемът е с времето и това, че не съм сигурна точно кога ще правя хляб. Ще чакам наблюдения от вас до колко дни може да издържа в хладилника и с какво го забърквате.
Венче, явно не е от втасването, както пишеш. Даже при теб отлежава в пъти повече Не знам и аз не съм от разбирачите, защо не иска да бухне. Ако, го правиш основно от ръжено брашно няма да бухне, както пшениченото
Брашното го взимам от Парадайз мол. На долния етаж има хубави магазини за био и всякакви вкусотии. Не съм фен на био магазините, но този там е добър. Има интересни подправки и всякакви работи, голям и хубаво зареден.
Има ги и по други места, ето им сайта. Хубави са им всичките и определено с различен вкус и вид.
http://www.ecosem.bg/bg/a-6/" onclick="window.open(this.href);return false;къде-може-да-намерите-нашите-продукти/
Венче, явно не е от втасването, както пишеш. Даже при теб отлежава в пъти повече Не знам и аз не съм от разбирачите, защо не иска да бухне. Ако, го правиш основно от ръжено брашно няма да бухне, както пшениченото
Брашното го взимам от Парадайз мол. На долния етаж има хубави магазини за био и всякакви вкусотии. Не съм фен на био магазините, но този там е добър. Има интересни подправки и всякакви работи, голям и хубаво зареден.
Има ги и по други места, ето им сайта. Хубави са им всичките и определено с различен вкус и вид.
http://www.ecosem.bg/bg/a-6/" onclick="window.open(this.href);return false;къде-може-да-намерите-нашите-продукти/
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Имам квас, който е бил в хладилник месеци без никакви добавки. Беше почти сух. С няколко захранвания с брашно, вода и малко захар се възстанови без проблем.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Добро утро, хлебарчета
Чакам приятели на брънч, хлябът се пече, а на мен един въпрос не ми дава мира.
Значи каменната мелница е добра, защото бавно смила, без да загрява, запазвайки в максимална степен всички полезни съставки, за разлика от конвенционалната, която мели при много висока скорост и при много висока температура, в резултат на което голяма част от хранителните вещества се унищожават (разбирай витамин Е от зародиша, други витамини, ензими и антиоксиданти).
Добре де, питам аз, колко ще да е висока тази температура и какво се случва със същите тези полезни неща, запазили се в каменната мелница, като метнем хляба на 230 градуса за един час.
Чакам приятели на брънч, хлябът се пече, а на мен един въпрос не ми дава мира.
Значи каменната мелница е добра, защото бавно смила, без да загрява, запазвайки в максимална степен всички полезни съставки, за разлика от конвенционалната, която мели при много висока скорост и при много висока температура, в резултат на което голяма част от хранителните вещества се унищожават (разбирай витамин Е от зародиша, други витамини, ензими и антиоксиданти).
Добре де, питам аз, колко ще да е висока тази температура и какво се случва със същите тези полезни неща, запазили се в каменната мелница, като метнем хляба на 230 градуса за един час.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ами когато мелим зърно получаваме брашно.
Брашното го влагаме в хляба, който печем.
Съставящите на брашното са претърпели по туй време голями изменения, а как влияе температурата на резултата е съвсем друг въпрос.
Брашното го влагаме в хляба, който печем.
Съставящите на брашното са претърпели по туй време голями изменения, а как влияе температурата на резултата е съвсем друг въпрос.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
аз на ваше място при тоз хубав хляб, щях да си купя домашна каменна мелница.
то и сега се замислям, и даже съм търсила, ама ръчните са само вносни.
ако намеря ще си купя една, такава например, ама тази не е ръчна май
а тази пък сигурно е леко позлатена
http://melnici.com/?product=%D1%80%D1%8 ... tare-hawos
то и сега се замислям, и даже съм търсила, ама ръчните са само вносни.
ако намеря ще си купя една, такава например, ама тази не е ръчна май
а тази пък сигурно е леко позлатена
http://melnici.com/?product=%D1%80%D1%8 ... tare-hawos
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...