Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче, супер е хляба и е радостно, че са го оценили.
Явно за по възрастните хора, покупката от магазина е нещо, като стандарт на живот, "лукс", който като деца са нямали.
Майка ми се беше запалила покрай мен да си прави хляб, но след няколко месеца престана, купува си от селския магазин.
Оправданието е - хората са го направили, пакетирали(..подразбирайте фирмите, които произвеждат хляб), аз ще се мъча да си правя.....!
Даже за мое изумление, повечето жени от село, сред които и леля ми, на коледа се записваха в магазина за готова питка с паричка...
Този феномен го има и при по-младите, скоро с една колежка спорихме, по тая тема. Тя си купува готова баница, защото ....било много трудно, и тя да няма да се прави на по-голяма майсторка от майсторите....
Учудваме това преклонение и доверие в пакетираните храни с лъскави етикети, никой не си прави труда да прочете какво съдържат тези храни.
Явно за по възрастните хора, покупката от магазина е нещо, като стандарт на живот, "лукс", който като деца са нямали.
Майка ми се беше запалила покрай мен да си прави хляб, но след няколко месеца престана, купува си от селския магазин.
Оправданието е - хората са го направили, пакетирали(..подразбирайте фирмите, които произвеждат хляб), аз ще се мъча да си правя.....!
Даже за мое изумление, повечето жени от село, сред които и леля ми, на коледа се записваха в магазина за готова питка с паричка...
Този феномен го има и при по-младите, скоро с една колежка спорихме, по тая тема. Тя си купува готова баница, защото ....било много трудно, и тя да няма да се прави на по-голяма майсторка от майсторите....
Учудваме това преклонение и доверие в пакетираните храни с лъскави етикети, никой не си прави труда да прочете какво съдържат тези храни.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Я и аз да си покажа напредъка
Няма консистентност в резултатите още, но от време на време има сполучлив хляб
Имам големи проблеми с тайминга. Или по-скоро с личната си разсеяност. Захранвам кваса и го изпускам, или пък изобщо забравям да го захраня, или нещо се случва и трябва да пека по-рано от колкото трябва, или трябва да пътуваме и тестото трябва да пътува и то в най-неподходящия момент, изобщо - оправдания всякакви. Купих три различни книги и се оплетох съвсем - всяка следва различна технология и не мога да избера
Няма консистентност в резултатите още, но от време на време има сполучлив хляб
Имам големи проблеми с тайминга. Или по-скоро с личната си разсеяност. Захранвам кваса и го изпускам, или пък изобщо забравям да го захраня, или нещо се случва и трябва да пека по-рано от колкото трябва, или трябва да пътуваме и тестото трябва да пътува и то в най-неподходящия момент, изобщо - оправдания всякакви. Купих три различни книги и се оплетох съвсем - всяка следва различна технология и не мога да избера
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Перфектен .
Без неуспешните опите как ще се насладим на постигнатото
Без неуспешните опите как ще се насладим на постигнатото
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Браво, Лоиз, всичко му е наред на хлебчето.
Моите проблеми са с кваса. Уж чета и тренирам, а не съм много сигурна какво точно се случва. Изглежда наличието на мехурчета не е достатъчна гаранция, че квасът е силен и качествен. Как най-правилно да го поддържам жив. Да го храня ли или да го пращам в летаргия. Твърд или хидратиран. Оплела съм се и аз в момента.
Пп. Много ти е красива кърпата, завид
Моите проблеми са с кваса. Уж чета и тренирам, а не съм много сигурна какво точно се случва. Изглежда наличието на мехурчета не е достатъчна гаранция, че квасът е силен и качествен. Как най-правилно да го поддържам жив. Да го храня ли или да го пращам в летаргия. Твърд или хидратиран. Оплела съм се и аз в момента.
Пп. Много ти е красива кърпата, завид
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Оффф, аз имам хиляди проблеми. И с кваса експериментирам, направих два сега - единият бял, единият ръжен. Ръженият е доста по-стабилен сякаш. Държа ги в хладилника и подхранвам веднъж седмично (горе-долу). Когато мисля да пека по-активно, вадя част от единия и подхранвам два пъти, да се засили и тогава правя по-голямо количество.
Мисля обаче и да изсуша малко, да има резерва
Обаче и с замесването и оформянето имам проблеми. Последният хляб например - по периферията се изпече чудесно, но в центъра имаше голяма топка неотворено тесто, нямам обяснение. Бях изпуснала пика на кваса, но не мисля, че е от това, а по-скоро от оформянето - сякаш съм затворила в средата неизмесено тесто, което също ми се струва странно. Абе - играя си
Всъщност е покривка, наследство от свеки, и аз доста си я харесвам.
Мисля обаче и да изсуша малко, да има резерва
Обаче и с замесването и оформянето имам проблеми. Последният хляб например - по периферията се изпече чудесно, но в центъра имаше голяма топка неотворено тесто, нямам обяснение. Бях изпуснала пика на кваса, но не мисля, че е от това, а по-скоро от оформянето - сякаш съм затворила в средата неизмесено тесто, което също ми се струва странно. Абе - играя си
Всъщност е покривка, наследство от свеки, и аз доста си я харесвам.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Днешният празничен. Един от сполучливите ми. Много мек, еластичен и даже пухкав.
Цялото втасване над 24 ч. само в хладилник.
От около месец поддържам пълнозърнест квас. Никакъв аромат на кисело няма, бих го определила като ябълков по-скоро.
Лоиз, това с "неотворено тесто" в средата на мен ми се е случвало, когато оформям финално за банетона върху силно набрашнен плот. Тогава загребаното и вкарано във вътрешността брашно стои по-различно, защото е назад с десетина часа втасване и не е ферментирало колкото другото тесто.
Цялото втасване над 24 ч. само в хладилник.
От около месец поддържам пълнозърнест квас. Никакъв аромат на кисело няма, бих го определила като ябълков по-скоро.
Лоиз, това с "неотворено тесто" в средата на мен ми се е случвало, когато оформям финално за банетона върху силно набрашнен плот. Тогава загребаното и вкарано във вътрешността брашно стои по-различно, защото е назад с десетина часа втасване и не е ферментирало колкото другото тесто.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ох, че хубавичък! От какво брашно е?
Аз реших да правя известно време бял хляб, за да хвана цаката на втасването и оформянето.
Засега добре, три от три сполучливи
Сглобих сякаш перфектната комбинация от съдове за печене - чугунен тиган, на снимките в предния пост (от Ихтиманския битак, купен за 3 (три) лв ) и метална купа цептер отгоре Кората става много тънка и мека, нямам идея дали е от купата, или от друго. В чугунената тенджера кората ми става твърда и дебела. Сега съм оформила две със зехтин, в продълговати банетони, и от вчера се чудя как ще ги изпека Тук на село нямам кръгъл банетон, кръглите ги втасвам в един метален гевгир, застлан с марля, сгъната на четири и поръсена с оризово брашно.
Мисля да пробвам да пека в една голяма емайлирана тенджера, в която правя коледната капама - целта ми е да ги изпека двете наведнъж.
И искам да се снабдя с малцово брашно, идеи от къде? И манитоба от твърда пшеница!
Аз реших да правя известно време бял хляб, за да хвана цаката на втасването и оформянето.
Засега добре, три от три сполучливи
Сглобих сякаш перфектната комбинация от съдове за печене - чугунен тиган, на снимките в предния пост (от Ихтиманския битак, купен за 3 (три) лв ) и метална купа цептер отгоре Кората става много тънка и мека, нямам идея дали е от купата, или от друго. В чугунената тенджера кората ми става твърда и дебела. Сега съм оформила две със зехтин, в продълговати банетони, и от вчера се чудя как ще ги изпека Тук на село нямам кръгъл банетон, кръглите ги втасвам в един метален гевгир, застлан с марля, сгъната на четири и поръсена с оризово брашно.
Мисля да пробвам да пека в една голяма емайлирана тенджера, в която правя коледната капама - целта ми е да ги изпека двете наведнъж.
И искам да се снабдя с малцово брашно, идеи от къде? И манитоба от твърда пшеница!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Update
Изпекох ги, естествено, малко пострадаха при прехвърлянето в тенджерата (сложих ги в капака и похлупих с дълбоката част), но резултатът ми се вижда екстра.
Едното заминава на гости, затова другото трябваше спешно да бъде тествано
И крайчето замина, с малко масълце и рокфор, топло-топло
Изпекох ги, естествено, малко пострадаха при прехвърлянето в тенджерата (сложих ги в капака и похлупих с дълбоката част), но резултатът ми се вижда екстра.
Едното заминава на гости, затова другото трябваше спешно да бъде тествано
И крайчето замина, с малко масълце и рокфор, топло-топло
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Изобщо не им личи да са пострадали, ухаят през монитора. Разрезите са безупречни. И веднага да отбележа, че имам същите покривчици - 4 бр., ушити собственоръчно преди година.
Колкото повече чета, все повече си мисля, че бялото брашно е злонамерено демонизирано. Още ще ровя в тази посока. Сега ползвам неизбелено бяло, затова стои по-тъмно на снимката.
Придълговатият ми банетон стои неизползван по твоите причини. Френският хардуер много скъп, а като прочета за твоите 3 лева, ми се отщява съвсем.
Колкото повече чета, все повече си мисля, че бялото брашно е злонамерено демонизирано. Още ще ровя в тази посока. Сега ползвам неизбелено бяло, затова стои по-тъмно на снимката.
Придълговатият ми банетон стои неизползван по твоите причини. Френският хардуер много скъп, а като прочета за твоите 3 лева, ми се отщява съвсем.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ахахахах, сега всички покривчици ще си опознаем! Моите са купени, холандски
Значи неизбеленото бяло на Екосем много го хвалят, било вкусно, не знам какво. Купувам от него, правих хляб, обаче да ти кажа, открих, че био брашното на ДМ е много хубаво. Светлокремаво на цвят, и едно такова, копринено. Съвсем друго. И цената му хубава. Трябва да измислим начин за печене на продълговат хляб. Някакъв дълбок метален правоъгълен капак. Но ако имаш стоманена купа (макар че моят цептер се оказа, че не работи върху индукция, каква ли стомана ще е това ), опитай - кората е абсолютно различна. Днешната емайлирана тенджера не даде същия резултат - стана по-дебела и по-твърда, но поради зехтина в тестото (може би?) е доста вкусна.
Другата ми идея е да намеря грънчар, който прави гювечи, и да си поискам един клош
Значи неизбеленото бяло на Екосем много го хвалят, било вкусно, не знам какво. Купувам от него, правих хляб, обаче да ти кажа, открих, че био брашното на ДМ е много хубаво. Светлокремаво на цвят, и едно такова, копринено. Съвсем друго. И цената му хубава. Трябва да измислим начин за печене на продълговат хляб. Някакъв дълбок метален правоъгълен капак. Но ако имаш стоманена купа (макар че моят цептер се оказа, че не работи върху индукция, каква ли стомана ще е това ), опитай - кората е абсолютно различна. Днешната емайлирана тенджера не даде същия резултат - стана по-дебела и по-твърда, но поради зехтина в тестото (може би?) е доста вкусна.
Другата ми идея е да намеря грънчар, който прави гювечи, и да си поискам един клош