Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хляб се пече винаги в загрята фурна.ljuboznatelna написа:Чета сега една книжка, на един хлебар, който видях да меси на деня на занаятите в Пловвдив. Той приготвя "опара", което е първоначалното шупване на маята, но се прави с 1/3 от брашното. И хлябът се пече на 250градуса. Друго, което ми направи впечатление е, че слага 12г прясна мая на кило брашно. Пекат се на равно разстояние от горен и долен реотан. Сега търся в загрята фурна или как?
Има само едно изключение. Като го печеш в глинен гювеч.
А тогава и изстива във фурната.
Освен туй е важно да знаем ние как печем и другите как го правят. Например, аз гледам да съкратя времената. Форсирам процесите, ама защо?
Щото меся хляб с миксер и той е 300-400 гр.
Щото като стане някой сакатлък (до сега един път се е случвало ) се качвам на колата и след 12-13 минути донасям фокача със сирене отгоре печена днес следобед от кварталната фурна.
Аз се се каня да я направя, ма все не стигам до там.
Та да се върнем на хлебаря. Той е трябвало да изкара поне по една фурна сутрин и една следобед ЕДНАКЪВ хляб. Не ми се обесбява ква скорост развивива едно деденце с фурнаджииската лопата за да вкара и изкара Мигновено 40-60 хлябеа във фурната. А че ги е месил на ръка и втасвал от предния ден туй не го споменавам даже.
Професьонализма изисква много време и бавни скорости за да има възможност за поправка. При количествата с които се работи.
Та ся съм се зарекъл да опитам да правя хляб, като едно време.
Оборудвам се с нощви и аналог на фурна.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ти ся дан съ обиди на коментара?!?Гале написа:Реших да отменя troll и да покажа днешния хляб.troll написа:Еми ...
Някои от хлябовете са по 250 гр.
Първо печа на тостер.
А излишното го суша на сухари и пържа на кубчета, а квото остане от там го прекарвам през ... блендера за галета.
А и ето ... утре няма да правя хляб, а ще чистя сняг, но ще заложа стартер за други ден.
Аз не меся на ръка. Тази работа я върши един малък робот за 3 до 5 минути.
Следва втасване във фурната за 40 минути. Загрявам я на 50 градуса и я изключвам.
След втасването следва оформянето. Любим за мен момент. Днес реших да е плетен.
Иииии... ето го:
Рецептата:
350 g Брашно (100%)
193 g Вода (55%)
14 g Меко масло (4%)
7 g Мед (2%)
6 g Сол (1.6%)
5 g Суха мая (1.4%)
Венче, справила си се прекрасно като за първи път.
Ако е тъй извинявай!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Споко, Троле, никакви здравословни салати не са това тук.
Я глей в "Старостта" - ще се удавиш в преписани псевдо-истини и съвети, как да умреш здрав
Екипът д-р М и д-р А е неудържим
Отглеждам стартер за утрешния хляб
Я глей в "Старостта" - ще се удавиш в преписани псевдо-истини и съвети, как да умреш здрав
Екипът д-р М и д-р А е неудържим
Отглеждам стартер за утрешния хляб
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Троле, таман намазах топлото хлебче с чесново масълче и мерудийка, и прочетох това. Крем-карамела е на хладно в тавата отвън, ама почти привърши. Пастърмата довечера, ние си я правихме....Та хлебчето е хубаво нещо, но както е топло да го намажеш с масълце и то чесново и да го поръсиш с мерудиика и с една супичка и после с една салатка и пастърмица и /или прасе с боб и кисело зеле и с малко винце и бяло саламурено. Ама по малко така, щото няма да ти остане място за десерта, бих предложил крем-карамел
и спокойно, никой не те кара да ядеш както не искаш. Всеки сам си прави избора.
ама като не си информиран, какъв избор ще е това, между какво ще избираш?
дава се малко повече информация, за да може някой-който иска- да направи съзнателен избор.
та това тук е само информация, нищо повече.
Сцена от един филм-пародия: двама пекат отровни курабийки, за да тровят трети. На единия много, ама много му се хапва от апетитните курабийки и току посяга към тях, другия го възпира с думите: "недей, нали знаеш, отровни са". А първия гледайки лакомо към курабийките пита: "Колко точно са отровни?"
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Здравей Troll,
Стори ми се съвсем прозаично да показвам моя метод на печене, при условие, че ти няколко пъти показваш и обясняваш най-добрия и съвършен метод с пара и висока температура.
Аз рядко пека по този начин.
Най-често след оформянето връщам в загрятата на 50 градуса фурна. Когато втаса втори път го изваждам и пускам фурната на 180 или 200 градуса. Намазвам или поръсвам с брашно, правя разрези със скалпел, забучвам термометър за печене на месо и връщам във фурната.
Не отчитам време за печене. Следя показанието на термометъра. Когато достигне 94 градуса изваждам върху скара.
По този начин също се получава тънка и хрупкава коричка.
Стори ми се съвсем прозаично да показвам моя метод на печене, при условие, че ти няколко пъти показваш и обясняваш най-добрия и съвършен метод с пара и висока температура.
Аз рядко пека по този начин.
Най-често след оформянето връщам в загрятата на 50 градуса фурна. Когато втаса втори път го изваждам и пускам фурната на 180 или 200 градуса. Намазвам или поръсвам с брашно, правя разрези със скалпел, забучвам термометър за печене на месо и връщам във фурната.
Не отчитам време за печене. Следя показанието на термометъра. Когато достигне 94 градуса изваждам върху скара.
По този начин също се получава тънка и хрупкава коричка.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Галеееее, онемях! Ще донесеш такъв хляб като ни дойдете на гости, нали
И звучи да е толкова лесно!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче, благодаря!
С най-голямо удоволствие ще приготвя за теб най-вкусния и красив хляб!
С най-голямо удоволствие ще приготвя за теб най-вкусния и красив хляб!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ей сега вече ми се дощя да си отчупя от крайчето с тая тънка хрупкава коричка!
Гале, много вкусен изглежда хлябът ти!
Гале, много вкусен изглежда хлябът ти!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Здравей Калико!
И ние си праим ( т.е. аз) пастърмата и чесъна и лютите чушки и ги сушим. Правим всичко, което се нуждае от хляб!
А за глутена, прощавай, ма ще почета още.
Щото тук продават една растителна мазнина, в магазина, която се нарича shortening, щото намалява дължината на глутеновите молекули. Изобщо срещу глутен давай с мазно.
Преди 100 години хляба се е правил с мазнина от прасе. Затуй е бил толкоз здравословен. После са се появили едни дето са почнали с масло или маргарин, като по-здравословно, а ся е с олио д'олива. То и изкуствени подсладители измислиха, щото захарта била вредна.... ха ха ха.
Аз вече не дочувам, като едно време, та не ми се вярва да усетя колко е глутена по тънките ми черва. То аз не правя разлика между тънките и дебелото, де.
Ма дан си помислиш, че те кандардисвам... щом ти е гот давай безглутеново. Ти май пушиш тютун. Нали?
И ние си праим ( т.е. аз) пастърмата и чесъна и лютите чушки и ги сушим. Правим всичко, което се нуждае от хляб!
А за глутена, прощавай, ма ще почета още.
Щото тук продават една растителна мазнина, в магазина, която се нарича shortening, щото намалява дължината на глутеновите молекули. Изобщо срещу глутен давай с мазно.
Преди 100 години хляба се е правил с мазнина от прасе. Затуй е бил толкоз здравословен. После са се появили едни дето са почнали с масло или маргарин, като по-здравословно, а ся е с олио д'олива. То и изкуствени подсладители измислиха, щото захарта била вредна.... ха ха ха.
Аз вече не дочувам, като едно време, та не ми се вярва да усетя колко е глутена по тънките ми черва. То аз не правя разлика между тънките и дебелото, де.
Ма дан си помислиш, че те кандардисвам... щом ти е гот давай безглутеново. Ти май пушиш тютун. Нали?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Здравей Гале!
Радвам се, че не се сърдиш.
За мен са много важни твойте информации, щото например аз нямам вентилатор в печката. Като я купувахме преди 12 години, гледах да е здрава и евтина печка.
Дамммм .... ако искаш нещо внимавай, че може да го получиш.
Аз съм така. Печката е железна, но глезотиики нема. За макс 35 мин прави 260 и ги държи, но няма вентилатор, а най-ме трови, че най-ниската й температура е 176°С .
Се се каня да й отлупя мозъка и да ги видя тез неща....
Но тва е!
Кат я гледам едно още 10 год. ще избута без проблем.
Абе нещо като жената. Вечно с теб!
Радвам се, че не се сърдиш.
За мен са много важни твойте информации, щото например аз нямам вентилатор в печката. Като я купувахме преди 12 години, гледах да е здрава и евтина печка.
Дамммм .... ако искаш нещо внимавай, че може да го получиш.
Аз съм така. Печката е железна, но глезотиики нема. За макс 35 мин прави 260 и ги държи, но няма вентилатор, а най-ме трови, че най-ниската й температура е 176°С .
Се се каня да й отлупя мозъка и да ги видя тез неща....
Но тва е!
Кат я гледам едно още 10 год. ще избута без проблем.
Абе нещо като жената. Вечно с теб!