Приказка за хляба
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ами аз съм в отбора, ама в резервите . Имам два-три полусполучливи опита до сега, а по стечение на обстоятелствата, в момента, по-често съм на село - без фурна, през апартамента, ( дето има фурна) прехвърчам много набързо, пък вие, успешните ни хлебопекари, най-добре знаете, че този хляб изисква и повечко време за втасване и т.н.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Di_Va, това е нормално да се случва с бозата. Дори и в хладилника, ферментацията протича, макар и по-бавно. Понякога дори се стига и до издуване на шишето и "приключения"(фонтан от боза), когато го отвориш. Решението е да намалиш, количеството на кваса, което слагаш или да правиш по-често боза.Di_Va написа: ↑Юни 4, '18, 15:04 Ами аз съм в отбора, ама в резервите . Имам два-три полусполучливи опита до сега, а по стечение на обстоятелствата, в момента, по-често съм на село - без фурна, през апартамента, ( дето има фурна) прехвърчам много набързо, пък вие, успешните ни хлебопекари, най-добре знаете, че този хляб изисква и повечко време за втасване и т.н.
Благодаря ти за предложението, но квас имам дори го нося насам-натам, ама само боза правя с него, което ме подсеща да скокна в "бозяната" тема и да питам Господинов, що така ми се газира бозата още на втория ден, нищо че е в хладилника.
Навремето затова срока и на годност беше малък, но пък така се държат живите продукти, ....другите си кротуват с месеци/години на рафтовете
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Даа фонтанира ми от шишето, хем аз по половин от твоята доза правя, не мога да си представя, ако направя пълната, какво ще бъде !
Благодаря ти за отгавора тук, че аз не стигнах до темта за бозата!
Благодаря ти за отгавора тук, че аз не стигнах до темта за бозата!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
знам,знам....
Намали драстично количеството на кваса, който слагаш и ще се реши проблема. Сега е топло и нещата се случват доста по-скоростно.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ако разполагам с време и матрялни средства мога да направя всякакъв хляб.
Моя проблем е че искам пресен хляб всеки ден и за не повече от около 1.5-2 часа.
Имам машина, която за 1час и 28 минути прави добър хляб, НО този хляб е с 15 мл мая /една супена лъжица или три чаени/. Т.е. туй е изход, но не е решение.
Ся експериментирам с полузапечен хляб и замразен и после изваден и печен 25 мин.
За съжеление хляба не може да е пълноформатен, щото като изгори отвън не е размръзнал отвътре. Та формата е багети.
Това са хлебчета по 350-375 гр. Печени 30 мин и изстинали и замръзени.
Тези специялно са намазани отвътре с чесново масло.
Като ги запеках почти 45 минути от замразено:
Чесновото масло, част от което се е разляло в тавата допринася основно за вашия гъз, но е неустоимо.
Моя проблем е че искам пресен хляб всеки ден и за не повече от около 1.5-2 часа.
Имам машина, която за 1час и 28 минути прави добър хляб, НО този хляб е с 15 мл мая /една супена лъжица или три чаени/. Т.е. туй е изход, но не е решение.
Ся експериментирам с полузапечен хляб и замразен и после изваден и печен 25 мин.
За съжеление хляба не може да е пълноформатен, щото като изгори отвън не е размръзнал отвътре. Та формата е багети.
Това са хлебчета по 350-375 гр. Печени 30 мин и изстинали и замръзени.
Тези специялно са намазани отвътре с чесново масло.
Като ги запеках почти 45 минути от замразено:
Чесновото масло, част от което се е разляло в тавата допринася основно за вашия гъз, но е неустоимо.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
След десетина хляба, с кефир за квас, мога да споделя как се прави, ако някой иска да пробва.
При липса на кефир, може да се ползва и кисело мляко.
Основната разлика между този метод и нормалния квас, е че при втория се получава спонтанна ферментация, състава на която, може да бъде много различен в зависимост от региона, използваната вода и брашно.
При този метод, ферментацията се случва от "правилния" набор млечнокисели бактерии.
И така, малко разкази в картинки:
В средно голяма купа се слага окло 100 гр. кефир или кисело мляко
Добавя се бяло брашно или пълнозърнесто, количество долу-горе два пъти кефира.
Омесва се средно твърдо тесто
Прави се разрез на кръст
И се поставя в цилиндричен съд, покрит с капаче или торбичка, както е в моя случай
Утре следва продължение...........
При липса на кефир, може да се ползва и кисело мляко.
Основната разлика между този метод и нормалния квас, е че при втория се получава спонтанна ферментация, състава на която, може да бъде много различен в зависимост от региона, използваната вода и брашно.
При този метод, ферментацията се случва от "правилния" набор млечнокисели бактерии.
И така, малко разкази в картинки:
В средно голяма купа се слага окло 100 гр. кефир или кисело мляко
Добавя се бяло брашно или пълнозърнесто, количество долу-горе два пъти кефира.
Омесва се средно твърдо тесто
Прави се разрез на кръст
И се поставя в цилиндричен съд, покрит с капаче или торбичка, както е в моя случай
Утре следва продължение...........
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Продължението...
След 24 часа, се получава този резултат
Тази смес е готовия квас, с който може да месите.
Някой оставят от него и го хранят по подобие на другия квас, аз предпочитам всеки път да си правя нов.
Ето и моята технология на замесване:
- изсипвам кваса в купа и го разбърквам с вода, докато се разтвори. Прибавям брашното, солта и замесвам меко тесто, което слагам директно в ратана за втасване.
Това е,... оставям го отвън и след 6-7 часа престой е готово за печене.
Който иска, може да приложи чалъми - автолиза, сгъване, разпъване, премятане....аз съм си ги опростил нещата, за да става бързо, лесно, вкусно.
Получава се много вкусен хляб.
Другия плюс на този метод е, че в кефира/киселото мляко има белтъчини и вече процеса не е толкова зависим от качеството на брашното. Дори и с по-слабо брашно се получава страхотен резултат.
Успех!
След 24 часа, се получава този резултат
Тази смес е готовия квас, с който може да месите.
Някой оставят от него и го хранят по подобие на другия квас, аз предпочитам всеки път да си правя нов.
Ето и моята технология на замесване:
- изсипвам кваса в купа и го разбърквам с вода, докато се разтвори. Прибавям брашното, солта и замесвам меко тесто, което слагам директно в ратана за втасване.
Това е,... оставям го отвън и след 6-7 часа престой е готово за печене.
Който иска, може да приложи чалъми - автолиза, сгъване, разпъване, премятане....аз съм си ги опростил нещата, за да става бързо, лесно, вкусно.
Получава се много вкусен хляб.
Другия плюс на този метод е, че в кефира/киселото мляко има белтъчини и вече процеса не е толкова зависим от качеството на брашното. Дори и с по-слабо брашно се получава страхотен резултат.
Успех!