Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
mama_li

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от mama_li »

не съм Венче, но мисля, че първото е т.н. стартер, с което после се замесват багетите. Вени, правилно ли съм научила урока?
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Точно така - стартер, пре-фермент, опара - ама нали правим френски багети, оставих французкия термин ;)
Маме, направо си отличничка :tzvetentze:

Моят мелничар ми подари един плик пшеничен зародиш.

Изображение

Нямам идея, как да го ползвам. Като за начало добавих една щедра шепа към тестото, което замесих, пък ще видим, какво ще стане :stiskam:
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Благодаря!
Сега като го прочетох отново,видях,че си е написано. :nod:
Толкова съм боса с тестото и хич не ми е ясно как трябва да се държи.
С мая не мога да меся,но вече изучавам кваса.
Първият хляб го изхвърлих.Два часа четох да разбера защо,превтасал беше.А и започнах с пълнозърнесто брашно.
После ми вкисна кваса,айде на ново докато го изчистя.Направих го бял.Извадих от хладилника да го активирам,не ще и не ще.
Умрял. :ufff:
Активирах пак пълнозърнест,захраних с бяло брашно и месих с бяло брашно.Стана де,изяде се.Имаше шуплички,но не се надигна във фурната.
Каквото беше втасало от вън,така го извадих.
На другият ден стана жилав.Четох,четох,не е втасал хубаво.
Взех пшенично брашно Топаз ме екстра,вчера замесих по една рецепта с автолиза и 75 % хидратация,обаче тестото стои на камък не може да се меси,а трябва да е мекичко даже редично.
И какво да правя,добавих още вода,стана на 87 %хидратацията.След час почивка стана на боза.....
Е,изложих се! :oops:
Забърках нова опара с квас,ако не се поява тия дни сме яли хляб от магазина,да знаете :lol:
Тя и хлебопекарната ми даде знак да не се отказвам :x
Счупи се нещо на кошничката,та с поръчка след 2 седмици :svekurva:
sasha

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от sasha »

Джоя, този пост е достоен за началото на учебник " Успехи и провали в опитите да се научим да правим хляб" :hihihi:
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

:oops: Нали! :oops:
Ама пък никога няма да го забравя :lol:
Ще съм си научила урока!
Същата работа с козунаците миналата година.
Преди две година,ентусиазирана от вашите снимки,реших и аз да се пробвам.Даже месих два пъти,проба и за Великден.Супер козунаци,даже и тук се похвалих със снимка.
Миналата година повторих.
Меся,втасва,оформям и последното втасване не става и не става :snif:
Два козунака заминаха.
Седнах пак да си чета рецептата,много внимателно,та си открих грешката де и ядохме домашен козунак :lol:
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Джой, всичкия този карък с хлебопекарната ли го постигна или месиш на ръка ?
За кваса - аз не го държа в хладилник и го захранвам ежедневно с малки количества брашно, разбирай по 1 супена лъжица.
В хладилника прибирам, ако няма да ме има няколко дни.
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Е,как с хлебопекарната,всичко е ръчно!
Паралелно месех в нея с мая,да има какво да ядем :x
Кваса,му хванах цаката.
Като достигне пика го принирам в хладилник.
Вадя,взимам от него,захранвам два пъти през 3-4-5 часа,наблюдавам го.След второто захранване много бързо се вдигна снощи.
Стана един пухкав,хубав и ми обърка плановете,забърках опарата снощи.
Остават около 2 с.л. в буркана,нахранвам с 60 гр. брашно и 60 гр. вода,като почне да се активира прибирам в хладилник.
То,иначе брашно с чували трябва да си купувам.
Даже имам изсушен на питчици,че се чудех какво да го правя толкова много :lol:
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Стана, ето го - ръжено/пшеничен с пшенични зародиши.

Изображение

След всичките разтягания и сгъвания тестото си остана грубо, тежко и лепкаво. Втасва почти 16 часа, отначало в кухнята, после в хладилника.

Изображение
Изображение

Имах опасения, че това ще е първата ми летяща чиния, но се изпече добре.
Има много особен аромат, в никакъв случай не е неприятен, но не се връзва с очакванията за хляб, напомня ми нещо готвено.
Вътре е с хубава плътност и еластичност, а коричката е приятно хрупкава.

Изображение
GIOIA(Джоя)

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Браво,Венче!
И на разрезите си майсторица!
То като се отворят така хубаво разрезите и се виждат балончетата вътре е малко вероятна да стане летяща чиния.
Това от четене и гледане на снимки,не от опит :lol:
Знам че не обичаш фейса,но ще ти пусна покана за приятелство(че май не си ми приятелка там)и ще те поканя в групата Хлябът с квас-любов и магия,големи ентусиасти и обяснения дават подробни със снимков материал.
А какви красоти,изрисувани пекат :potekoha: страхотия!
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1968
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 184 пъти
Получил благодарност: 153 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от marka »

Три вида хляб - с квас /с бяло и пълнозърнесто брашно/, с мая /с бяло брашно и с царевично и бяло брашно/. Бялото брашно е тип 650
Изображение
Не мога да го докарам на балончета, но иначе и трите хлебчета са вкусни.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”