Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
не съм Венче, но мисля, че първото е т.н. стартер, с което после се замесват багетите. Вени, правилно ли съм научила урока?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Точно така - стартер, пре-фермент, опара - ама нали правим френски багети, оставих французкия термин
Маме, направо си отличничка
Моят мелничар ми подари един плик пшеничен зародиш.
Нямам идея, как да го ползвам. Като за начало добавих една щедра шепа към тестото, което замесих, пък ще видим, какво ще стане
Маме, направо си отличничка
Моят мелничар ми подари един плик пшеничен зародиш.
Нямам идея, как да го ползвам. Като за начало добавих една щедра шепа към тестото, което замесих, пък ще видим, какво ще стане
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Благодаря!
Сега като го прочетох отново,видях,че си е написано.
Толкова съм боса с тестото и хич не ми е ясно как трябва да се държи.
С мая не мога да меся,но вече изучавам кваса.
Първият хляб го изхвърлих.Два часа четох да разбера защо,превтасал беше.А и започнах с пълнозърнесто брашно.
После ми вкисна кваса,айде на ново докато го изчистя.Направих го бял.Извадих от хладилника да го активирам,не ще и не ще.
Умрял.
Активирах пак пълнозърнест,захраних с бяло брашно и месих с бяло брашно.Стана де,изяде се.Имаше шуплички,но не се надигна във фурната.
Каквото беше втасало от вън,така го извадих.
На другият ден стана жилав.Четох,четох,не е втасал хубаво.
Взех пшенично брашно Топаз ме екстра,вчера замесих по една рецепта с автолиза и 75 % хидратация,обаче тестото стои на камък не може да се меси,а трябва да е мекичко даже редично.
И какво да правя,добавих още вода,стана на 87 %хидратацията.След час почивка стана на боза.....
Е,изложих се!
Забърках нова опара с квас,ако не се поява тия дни сме яли хляб от магазина,да знаете
Тя и хлебопекарната ми даде знак да не се отказвам
Счупи се нещо на кошничката,та с поръчка след 2 седмици
Сега като го прочетох отново,видях,че си е написано.
Толкова съм боса с тестото и хич не ми е ясно как трябва да се държи.
С мая не мога да меся,но вече изучавам кваса.
Първият хляб го изхвърлих.Два часа четох да разбера защо,превтасал беше.А и започнах с пълнозърнесто брашно.
После ми вкисна кваса,айде на ново докато го изчистя.Направих го бял.Извадих от хладилника да го активирам,не ще и не ще.
Умрял.
Активирах пак пълнозърнест,захраних с бяло брашно и месих с бяло брашно.Стана де,изяде се.Имаше шуплички,но не се надигна във фурната.
Каквото беше втасало от вън,така го извадих.
На другият ден стана жилав.Четох,четох,не е втасал хубаво.
Взех пшенично брашно Топаз ме екстра,вчера замесих по една рецепта с автолиза и 75 % хидратация,обаче тестото стои на камък не може да се меси,а трябва да е мекичко даже редично.
И какво да правя,добавих още вода,стана на 87 %хидратацията.След час почивка стана на боза.....
Е,изложих се!
Забърках нова опара с квас,ако не се поява тия дни сме яли хляб от магазина,да знаете
Тя и хлебопекарната ми даде знак да не се отказвам
Счупи се нещо на кошничката,та с поръчка след 2 седмици
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Джоя, този пост е достоен за началото на учебник " Успехи и провали в опитите да се научим да правим хляб"
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Нали!
Ама пък никога няма да го забравя
Ще съм си научила урока!
Същата работа с козунаците миналата година.
Преди две година,ентусиазирана от вашите снимки,реших и аз да се пробвам.Даже месих два пъти,проба и за Великден.Супер козунаци,даже и тук се похвалих със снимка.
Миналата година повторих.
Меся,втасва,оформям и последното втасване не става и не става
Два козунака заминаха.
Седнах пак да си чета рецептата,много внимателно,та си открих грешката де и ядохме домашен козунак
Ама пък никога няма да го забравя
Ще съм си научила урока!
Същата работа с козунаците миналата година.
Преди две година,ентусиазирана от вашите снимки,реших и аз да се пробвам.Даже месих два пъти,проба и за Великден.Супер козунаци,даже и тук се похвалих със снимка.
Миналата година повторих.
Меся,втасва,оформям и последното втасване не става и не става
Два козунака заминаха.
Седнах пак да си чета рецептата,много внимателно,та си открих грешката де и ядохме домашен козунак
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Джой, всичкия този карък с хлебопекарната ли го постигна или месиш на ръка ?
За кваса - аз не го държа в хладилник и го захранвам ежедневно с малки количества брашно, разбирай по 1 супена лъжица.
В хладилника прибирам, ако няма да ме има няколко дни.
За кваса - аз не го държа в хладилник и го захранвам ежедневно с малки количества брашно, разбирай по 1 супена лъжица.
В хладилника прибирам, ако няма да ме има няколко дни.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Е,как с хлебопекарната,всичко е ръчно!
Паралелно месех в нея с мая,да има какво да ядем
Кваса,му хванах цаката.
Като достигне пика го принирам в хладилник.
Вадя,взимам от него,захранвам два пъти през 3-4-5 часа,наблюдавам го.След второто захранване много бързо се вдигна снощи.
Стана един пухкав,хубав и ми обърка плановете,забърках опарата снощи.
Остават около 2 с.л. в буркана,нахранвам с 60 гр. брашно и 60 гр. вода,като почне да се активира прибирам в хладилник.
То,иначе брашно с чували трябва да си купувам.
Даже имам изсушен на питчици,че се чудех какво да го правя толкова много
Паралелно месех в нея с мая,да има какво да ядем
Кваса,му хванах цаката.
Като достигне пика го принирам в хладилник.
Вадя,взимам от него,захранвам два пъти през 3-4-5 часа,наблюдавам го.След второто захранване много бързо се вдигна снощи.
Стана един пухкав,хубав и ми обърка плановете,забърках опарата снощи.
Остават около 2 с.л. в буркана,нахранвам с 60 гр. брашно и 60 гр. вода,като почне да се активира прибирам в хладилник.
То,иначе брашно с чували трябва да си купувам.
Даже имам изсушен на питчици,че се чудех какво да го правя толкова много
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Стана, ето го - ръжено/пшеничен с пшенични зародиши.
След всичките разтягания и сгъвания тестото си остана грубо, тежко и лепкаво. Втасва почти 16 часа, отначало в кухнята, после в хладилника.
Имах опасения, че това ще е първата ми летяща чиния, но се изпече добре.
Има много особен аромат, в никакъв случай не е неприятен, но не се връзва с очакванията за хляб, напомня ми нещо готвено.
Вътре е с хубава плътност и еластичност, а коричката е приятно хрупкава.
След всичките разтягания и сгъвания тестото си остана грубо, тежко и лепкаво. Втасва почти 16 часа, отначало в кухнята, после в хладилника.
Имах опасения, че това ще е първата ми летяща чиния, но се изпече добре.
Има много особен аромат, в никакъв случай не е неприятен, но не се връзва с очакванията за хляб, напомня ми нещо готвено.
Вътре е с хубава плътност и еластичност, а коричката е приятно хрупкава.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Браво,Венче!
И на разрезите си майсторица!
То като се отворят така хубаво разрезите и се виждат балончетата вътре е малко вероятна да стане летяща чиния.
Това от четене и гледане на снимки,не от опит
Знам че не обичаш фейса,но ще ти пусна покана за приятелство(че май не си ми приятелка там)и ще те поканя в групата Хлябът с квас-любов и магия,големи ентусиасти и обяснения дават подробни със снимков материал.
А какви красоти,изрисувани пекат страхотия!
И на разрезите си майсторица!
То като се отворят така хубаво разрезите и се виждат балончетата вътре е малко вероятна да стане летяща чиния.
Това от четене и гледане на снимки,не от опит
Знам че не обичаш фейса,но ще ти пусна покана за приятелство(че май не си ми приятелка там)и ще те поканя в групата Хлябът с квас-любов и магия,големи ентусиасти и обяснения дават подробни със снимков материал.
А какви красоти,изрисувани пекат страхотия!
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 155 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Три вида хляб - с квас /с бяло и пълнозърнесто брашно/, с мая /с бяло брашно и с царевично и бяло брашно/. Бялото брашно е тип 650
Не мога да го докарам на балончета, но иначе и трите хлебчета са вкусни.
Не мога да го докарам на балончета, но иначе и трите хлебчета са вкусни.