Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хляба е квасен с бяло неизбелявано брашно.
Хляба е супер, но го направих случайно.
Първо е 1.5 кг
Аз толкоз голям хляб не съм правил.
Преди седмица сложих квас с бяло брашно и той тръгна.
Сложих чаша брашно и чаша вода, а после добавях лъжици.
Аз не хвърлям квас.
Та вчера активирах квааса и всичко беше прекрасно и смесих 3 ччаши брашно с 350 мл вода и трябваше да зарежа проекта.
И брашното с водата и кваса си седеха още 24 часа.
Днес ги фърлих в миксера и бях изненаданот консистенцията.
Нещо като еластично масло.
Понеже беше сихо, та му долях и вода и стана едно много водно и лепнещо тесто.
2 часа го втасвах на 40°С и още един час после.
Пекох 50 мин. На 230°С и после 20 мин на 200°С
- kannamy
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1445
- Регистриран на: Яну 16, '12, 16:36
- Местоположение: София/Богьовци
- Дал благодарност: 12 пъти
- Получил благодарност: 51 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Голяма зарибявка сте ейй.Турих кваса и в неделя смятам и аз да се пробвам с Лебчето.Обаче питанка -като гледам вашия квас какви балонки прави -моя нещо едва тръгва.Вече два дена стои,бъркам,храня го ,ноо не е както показаните тук.Ползвам пълнозърнесто пшенично брашно смляно на кам.мелница-да не би тук да ми е грешката?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Не грешиш, kannamy, дрождите обичат фибри. Дай им още време, нали не го държиш в хладилника? Ако си нетърпелива да месиш, пробвай с по-малко хлебче и предвиди мин. 12 часа за втасване.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Пълнозърнесто смляно на кам. мелница е възможно най-доброто брашно за квас. Дай му време да се развие, поне 10 на дни подхранване сутрин и вечер. Ако не е достатъчно активен, хляба няма да набухне както трябва.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ето такива балончета, трябва да има
Това е хлебчето, което опекох преди минути, за майка ми, на която отивам на гости след малко.
Тя също се запали и си прави хляб, но реших да и направя този, специално за нея.
Това е хлебчето, което опекох преди минути, за майка ми, на която отивам на гости след малко.
Тя също се запали и си прави хляб, но реших да и направя този, специално за нея.
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Как 10 дни, моя квас е на 5 и тази сутрин видях, че се е надигнал в буркана и има много мехурчета и забърках опарата . Действам по рецептата на Динко,но с половината доза все пак нали съм още чирак. Кваса има приятен мирис на боза . Стискайте палци да ми се получи от първия път, че аз бързо се обезкуражавам. Довечера ще го омеся и утре ще пека.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Господинов, много красив ти се е получил днешният хляб
Танче, щом е малко хлебчето, печи максимум на 230 градуса. 30 мин. в затворен съд, предварително загрят (йенска тенджера с капак напр.) и още 15-тина отхлупен за допичане.
Танче, щом е малко хлебчето, печи максимум на 230 градуса. 30 мин. в затворен съд, предварително загрят (йенска тенджера с капак напр.) и още 15-тина отхлупен за допичане.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Благодаря shoshy! Сега очаквам квасът да съзрее и ще опитам.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Танче, принципно една от предпоставките за сполучлив хляб е силния, редовно подхранван квас.
Нормално е да си нетърпелива аз също съм.
Успех с хляба, очакваме снимки
Нормално е да си нетърпелива аз също съм.
Успех с хляба, очакваме снимки