Приказка за хляба
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Какво ще кажете за това:
Здрасти, компанията
Тъй като тук всички са експериментатори, реших да ви споделя едно мое откритие. То няма пряко отношение към хляба, но пък има към дивата ферментация, която ни занимава всеки ден.
Преди 1 година и отгоре, когато наближи време за захранване на втория наследник, започнах да се оглеждам за фермерски продукти. Покрай работата си гордата баба беше в контакт с едни момчета от Айтоския балкан, които отглеждаха овце. Помолихме ги за квас за кисело мляко, който разбира се щяхме да си платим. Те отказаха под предтекст, че трябвало да го освежат с Гергьовденския дъжд
Гледахме умно, чудехме се... На моят мъж дядо му е бил овчар, никой в семейството не е чувал за подобно нещо...
Обаче това заседна в главите ни... И точно на Гергьовден в красивия Балкан, в който бяхме, заваля дъжд
Сложих една чашка между здравеца и я оставих цяла вечер да се пълни с пролетен дъжд. Отначало водата беше мътна, на сутринта - кристална, а на дъното на чашката се бяха утаили песачинки. Скъсах две листенца росен здравец и ги сложих в дъждовната вода. Затворих бурканчето и тръгнахме по живо по здраво към Бургас.
Вечерта прясно издоеното краве мляко ми беше доставено
Заквасих си бурканите с кисело мляко, а в едно малко бурканче от сладко сложих на око 1-2 ч.л. дъждовна вода.
За вас лъжа, за мен истина - на сутринта във всички буркани, малки и големи имаше кисело мляко ☝ Разликата е само във вкуса - млякото в малкото бурканче има мек сметанов вкус, а в големите традиционния кисел нюанс за киселото мляко
https://www.facebook.com/groups/698490593506639/
Споделено е от Кремена Кайрякова в групата за хлям с квас на 9 май.
Здрасти, компанията
Тъй като тук всички са експериментатори, реших да ви споделя едно мое откритие. То няма пряко отношение към хляба, но пък има към дивата ферментация, която ни занимава всеки ден.
Преди 1 година и отгоре, когато наближи време за захранване на втория наследник, започнах да се оглеждам за фермерски продукти. Покрай работата си гордата баба беше в контакт с едни момчета от Айтоския балкан, които отглеждаха овце. Помолихме ги за квас за кисело мляко, който разбира се щяхме да си платим. Те отказаха под предтекст, че трябвало да го освежат с Гергьовденския дъжд
Гледахме умно, чудехме се... На моят мъж дядо му е бил овчар, никой в семейството не е чувал за подобно нещо...
Обаче това заседна в главите ни... И точно на Гергьовден в красивия Балкан, в който бяхме, заваля дъжд
Сложих една чашка между здравеца и я оставих цяла вечер да се пълни с пролетен дъжд. Отначало водата беше мътна, на сутринта - кристална, а на дъното на чашката се бяха утаили песачинки. Скъсах две листенца росен здравец и ги сложих в дъждовната вода. Затворих бурканчето и тръгнахме по живо по здраво към Бургас.
Вечерта прясно издоеното краве мляко ми беше доставено
Заквасих си бурканите с кисело мляко, а в едно малко бурканче от сладко сложих на око 1-2 ч.л. дъждовна вода.
За вас лъжа, за мен истина - на сутринта във всички буркани, малки и големи имаше кисело мляко ☝ Разликата е само във вкуса - млякото в малкото бурканче има мек сметанов вкус, а в големите традиционния кисел нюанс за киселото мляко
https://www.facebook.com/groups/698490593506639/
Споделено е от Кремена Кайрякова в групата за хлям с квас на 9 май.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Човек принципно е най-умното и същевременно най-тъпото същество.
Природата е дала естествени начини да се добиват и правят повечето неща, при това безплатно.
Но ние упорито искаме да ги правим по някакъв си извратен, наш си, сложен и не естествен начин.
Имам колега, който е веган и не консумира нищо животинско. Скоро ми сподели уникален метод за правене на веганско кисело мляко от ядково мляко.
Метода е ..........слага две-три листа здравец в буркана с млякото...........това е.
На другия ден се получава продукт, точно с тази консистенция, като на кисело мляко.
Пробвали са в къщи и с истинско мляко, пак се получавало и имало точно сметанов вкус, както описва жената от статията.
Така, че за мен това си е напълно възможно. Явно млечно киселите бактерии са навсякъде около нас в природата.
Другото потвърждение е туршиите само с зеленчуци и сол и киселото зеле.......типичен пример за спонтанна, млечно кисела ферментация.
Природата е дала естествени начини да се добиват и правят повечето неща, при това безплатно.
Но ние упорито искаме да ги правим по някакъв си извратен, наш си, сложен и не естествен начин.
Имам колега, който е веган и не консумира нищо животинско. Скоро ми сподели уникален метод за правене на веганско кисело мляко от ядково мляко.
Метода е ..........слага две-три листа здравец в буркана с млякото...........това е.
На другия ден се получава продукт, точно с тази консистенция, като на кисело мляко.
Пробвали са в къщи и с истинско мляко, пак се получавало и имало точно сметанов вкус, както описва жената от статията.
Така, че за мен това си е напълно възможно. Явно млечно киселите бактерии са навсякъде около нас в природата.
Другото потвърждение е туршиите само с зеленчуци и сол и киселото зеле.......типичен пример за спонтанна, млечно кисела ферментация.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15885
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 859 пъти
- Получил благодарност: 1724 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Едва ли, Вени! Не е чак в такива количества. Принципно в природната вода има някакъв процент хелий, но недостатъчен за добиване на оня гласец
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Квас, захванат с воден кефир.
Честно казано не очаквах да се получи
Честно казано не очаквах да се получи
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче прочетох за опитите ти за фокача, моля да споделиш рецептата, скоро бяхме в Италия и ядохме фокача с кашкавал и сирене, беше невероятна мека и пухкава с вкус като баничка, а в същото време тънка .... и аз имам намерение да опитам да я направя ....
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
И моите опити с хляба продължават и вече е крайно време да купя панер са втасване /този, който се пече в момента едва го отлепих от фолиото/.
Моля да препоръчате от къде?
Моля да препоръчате от къде?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Скъп вариант
http://shop.bgpartners-bg.com/%D0%B0%D1 ... 1%82%D0%BE
Евтини варианти
https://lobbi.bg/darveni-ratanovi-formi ... -hlab.html
https://kamashitrakita.com/product-cate ... derby=date
Моите са от Lobbi и си вършат чудна работа, въпреки че са малко неугледни.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Благодаря, Господинов!
С търсачката за "панер" не ми излязоха, а знам че бяхте постнали линкове в темата .
С търсачката за "панер" не ми излязоха, а знам че бяхте постнали линкове в темата .
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
От кваса с воден кефир направих хляб- ръжено-царевичен-пшеничен, долу-горе по равни количества.
Понеже кваса беше много малко, (все пак го забърках с експериментална цел) му трябваше повече време да втаса.
Стана си прилично хлебче, като се има в предвид и използваните брашна.
Извода е - и от воден кефир става хляб.
Понеже кваса беше много малко, (все пак го забърках с експериментална цел) му трябваше повече време да втаса.
Стана си прилично хлебче, като се има в предвид и използваните брашна.
Извода е - и от воден кефир става хляб.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ето го кефиреният.
Кваса с пълнозърнесто, стана за около 24 часа.
Лошо планиране, оказах се без бяло брашно на село и ММ ми донесе екосемско, от каменна мелница, неизбелено и други тинтириминтири. Пълен боклук! Колкото брашно и да слагах, си остана някакъв рядък туткал. И си спомних, че като правихме козунаците Хриси или Мама Ли се жалваха точно от Екосем, че тече от плота.
Вторият опит със 100% пълнозърнесто от моя доставчик се получи.
Вкусен е. По-свеж и "сочен" ми стои в сравнение с кваса. Опитите ще продължат. Слизам до София за брашно.
Какво ще е следващото, Господинов
Кваса с пълнозърнесто, стана за около 24 часа.
Лошо планиране, оказах се без бяло брашно на село и ММ ми донесе екосемско, от каменна мелница, неизбелено и други тинтириминтири. Пълен боклук! Колкото брашно и да слагах, си остана някакъв рядък туткал. И си спомних, че като правихме козунаците Хриси или Мама Ли се жалваха точно от Екосем, че тече от плота.
Вторият опит със 100% пълнозърнесто от моя доставчик се получи.
Вкусен е. По-свеж и "сочен" ми стои в сравнение с кваса. Опитите ще продължат. Слизам до София за брашно.
Какво ще е следващото, Господинов