Приказка за хляба
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Честит рожден ден!
Днес снимка на торта
Днес снимка на торта
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Сега като влезна във форума и вече има известия, които светят в ъгъла. Удобно е, защото показва къде са те цитирали.
Ей, благодяра ви, но квасът вече е хвърлен. За следващ път ще знам.
А, може ли да споделите как го сушите на топчета и после какво се случва как се активира пак.
Ей, благодяра ви, но квасът вече е хвърлен. За следващ път ще знам.
А, може ли да споделите как го сушите на топчета и после какво се случва как се активира пак.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
bell написа: ↑Мар 15, '18, 13:03 Сега като влезна във форума и вече има известия, които светят в ъгъла. Удобно е, защото показва къде са те цитирали.
Ей, благодяра ви, но квасът вече е хвърлен. За следващ път ще знам.
А, може ли да споделите как го сушите на топчета и после какво се случва как се активира пак.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Попаднах на интересна снимка, показваща с каква хидратация, какъв хляб се получава
Тези проценти вода, се определят спрямо брашното - 1кг. брашно -50% хидратация - 500 гр. вода.
Тези проценти вода, се определят спрямо брашното - 1кг. брашно -50% хидратация - 500 гр. вода.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7285
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 737 пъти
- Получил благодарност: 1307 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Четох аз още за кваса , гледах клипчета - за автолизи, хидратации и разтягания. Направих един -надут, пухкав, мек като кекс. Да ама на вкус не ми хареса.Леко ми е жилав. Може и да е искал още печене, не знам. Но за мен повече от 40 минути при всичкото бъркане и треперене, е ненужно пилеене на време. Мисля, че се наиграх, ще си я карам бабешката
Пак ще се пробвам с празничната погача, но с кило брашно, не с половинка, защото не ми достига за да оформя добре украсата. По тази техника
ВИДЕО
Пак ще се пробвам с празничната погача, но с кило брашно, не с половинка, защото не ми достига за да оформя добре украсата. По тази техника
ВИДЕО
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ами той хляба с квас, си е точно бабешка работа, едно времешна.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7285
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 737 пъти
- Получил благодарност: 1307 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Да бе, точно хидратацията са следили Аз бях зарязала опитите да създам квас (по разни рецепти), но баща ми има някакви здравословни проблеми и се пробвал по спомени да направи квас. И му се получи, та под негово давление го направих, и този път стана. Без бяло брашно вътре, без захар. Дори той си спомня, че с пълнозърнесто брашно се правело,с повече трици, ставал по-бързо. От там нататък - месене, втасване в тавата и печене - без разтягане и други гевезелъци. Това имах предвид под "бабешки".
За козунаците има спомен, че баба е брала хмел, но какво е правила, не помни. Аз пък помня аромата от долапа за хляб, беше ми много странно, че миришеше на бира. Май и за хляба са ползвали хмел.
За козунаците има спомен, че баба е брала хмел, но какво е правила, не помни. Аз пък помня аромата от долапа за хляб, беше ми много странно, че миришеше на бира. Май и за хляба са ползвали хмел.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ползвали са хмел, вместо мая - сварява се чай от хмелови шушулки и се обърква с брашно, както кваса. Ферментацията протича по-бързо и лесно но пък полезността на такъв хляб е по малко отколкото този с квас.
Хората обичат да усложняват нещата, някак си им е вродено и в дори наглед елементарни неща, се опитват да вкарат наука.
По-бабешки става дори по-хубав хляба, не се мери брашно, вода, всичко се слага на усет - месиш, делиш, втасва печеш......
Нещата трябва да е опростяват, не да се усложняват.
Хората обичат да усложняват нещата, някак си им е вродено и в дори наглед елементарни неща, се опитват да вкарат наука.
По-бабешки става дори по-хубав хляба, не се мери брашно, вода, всичко се слага на усет - месиш, делиш, втасва печеш......
Нещата трябва да е опростяват, не да се усложняват.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
От мен,едно био хлебче с мая.
Поздрав най-сърдечен!
Поздрав най-сърдечен!