Приказка за хляба
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7292
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 742 пъти
- Получил благодарност: 1344 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Но така става дебела навсякъде, Мише. Не знам яла ли си хляб от едновремешна селска фурна, той отгоре има тънка кора, а отдолу е дебела почти един пръст, и хрупкава, докато е прясна. Може би вида на фурната е имал значение, защото няма как в селска фурна да охлаждат за следваща порция. Мисля си, че са го слагали директно на дъното на пещта. Върти ми се спомен, че някакъв готвач загряваше във фурната плоча и слагаше върху нея пицата, за да имитира пещ.Миша написа:Дебела кора се получава, когато сложиш тестото без да загряваш предварително фурната
п.с. На табан се казвало. Намерих http://www.standartnews.com/biznes-zeme ... 26547.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17035
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
с това съм израсла , махалата ни беше далече , като изпуснехме едната фурна, влизахме вътре и наблюдавах как се прави хляб, много интересно беше, а как ухаеше....Не знам яла ли си хляб от едновремешна селска фурна,
Помислих, че искаш дебела кора на целия хляб, за да имаш дебела кора отдолу, тънка отгоре, слагаш в леко затоплена фурна , аз я затопляам до около 100 градуса,така стои докато се надигне хубаво , после превключвам на 180 гр , в краищата слагаш по едно канче с вода, така се получава тънка коричка отгоре, слагам от старите малки руски канчета в далечните краища, две са достатъчни
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31689
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1030 пъти
- Получил благодарност: 2421 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Точно с такива шамотни плочи беше пода на нашата фурна. 30/30/4 см.ljuboznatelna написа:Но така става дебела навсякъде, Мише. Не знам яла ли си хляб от едновремешна селска фурна, той отгоре има тънка кора, а отдолу е дебела почти един пръст, и хрупкава, докато е прясна. Може би вида на фурната е имал значение, защото няма как в селска фурна да охлаждат за следваща порция. Мисля си, че са го слагали директно на дъното на пещта. Върти ми се спомен, че някакъв готвач загряваше във фурната плоча и слагаше върху нея пицата, за да имитира пещ.Миша написа:Дебела кора се получава, когато сложиш тестото без да загряваш предварително фурната
п.с. На табан се казвало. Намерих http://www.standartnews.com/biznes-zeme ... 26547.html" onclick="window.open(this.href);return false;
В далечното време, по жътва, майка ми е пекла на ден по 3 фурни хляб в нея. Лицето й беше на една линия с ръба на къщата и със стобора, разделящ стопанския двор, от двора на къщата. Навес покриваше бетоновата площадка пред вратата на кухнята и пред фурната. Фурната беше покрита с двускатен покрив. Майка ми не я ползваше за нас двете.
( Някой да е разглеждал от вътре свода на на фурна? Естествено! Не можеше да не пропълзя вътре. Със свещ, за да не пропусна нищо. Издаде ме "изпраната" рокличка, която стана сива. Но си бях готова за последиците. )
Ходехме на фурната на леля Младежда. Но майка редовно готвеше на огнището пред вратата на фурната и печеше гюзлеми, или пиперки и патладжани на тенекия върху перустията. Понеже пречеше в двора на новата къща, развалихме фурната и прибрах плочите.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хляба го месим и става еластичен и с мехурчета заради глутена.
Тортата нещем да е еластична и я правим с мас.
Щото мазното утрепва глутена т.е.не му дава да се образува.
Това, което е маргарина за маслото, това е шортенинга за маста.
Най-известното и първо е crisco и тук тъй го наричат.
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Кондитерский_жир
Тортата нещем да е еластична и я правим с мас.
Щото мазното утрепва глутена т.е.не му дава да се образува.
Това, което е маргарина за маслото, това е шортенинга за маста.
Най-известното и първо е crisco и тук тъй го наричат.
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Кондитерский_жир
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Преди време моята племенница беше болна от цюлиакия и беше на безглутенова диета.Глутен има във всички млечни продукти, във всички плодове без ябълката и банана, във всички зеленчуци без картофите, във всички бонбони и сладкиши.Ужасно беше, защото непрекъснато беше гладна, а почти нищо не можеше да яде.Опитвахме да правим някакви неща от оризово или царевично брашно.calico написа:wenche написа:Аз още не съм убедена, че глутенът е лош.
Това, което ни трови, са добавките в брашната.
Ти няма как да си убедена мила ми Венче, докато не опиташ и двата варианта. засега си опитала само единия...
15-20 дни без никакъв глутен и никога няма да се върнеш към него, толкова е поразителна разликата.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Това, което пише Lizi, ме убеждава още веднаж, че излишно се демонизира глутенът в пшеницата и компания.
Страшно е за хората с непоносимост към глутена, но точно толкова страшни са медът, орехите и ягодите, ако си алергичен към тях.
Но как ще си разширяват иначе пазарите за малко познати и неизследвани продукти като амарант, чия и подобни, дето не мога да им запомня имената.
За годжи бери изобщо не ми се споменава
Страшно е за хората с непоносимост към глутена, но точно толкова страшни са медът, орехите и ягодите, ако си алергичен към тях.
Но как ще си разширяват иначе пазарите за малко познати и неизследвани продукти като амарант, чия и подобни, дето не мога да им запомня имената.
За годжи бери изобщо не ми се споменава
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Снощи не можах да спя!
Аз винаги съм се борил да имам избор, а че все избираме да ядем .... глутена, туй е друг въпрос.
Та днес кат се прибирах минавам през кварталната бакалница. Избирам най-безглутеновата мома и я запитвам гордо: дали има безглутеново брашно. Завежда ме тя т.е. върви пред мен безглутеново и ми сочи насред органик щанда те туй:
Нека споделя първото си вчепетление: струва колкото 2.5 кг глутеново брашно от пшеница, а тежи 623 гр.
Аз мислех, че са му вадили глутена и си мисля, че туй скъпо струва май, но после виждам, че освен глутен няма и пшеница.
Купил съм си смес от:
Гарбанзо бобено брашно, картофено нишесте, брашно от тапиока, брашно от бял Sorghum, фава бобено брашно.
Малеййй
Тия работи ги чета отзад:
След съответните проверки май е по-добре да баправим соден хляб с туй брашно.
Рецептата взех от Българската Асоцияция Цьолиакия:
"1. Кисело мляко - 1 ч.ч. Моля да попитате дали няма нишесте. Ако не сте сигурни е добре да си подквасите. За сега всички се оплакват от продуктите на Данон. А ние ще казваме истината директно!
2. Сода - 0,5 каф.л.
3. Яйца - 2 бр.
4. Сол - 1 каф. л.
5. Захар - 1 щипка
6. Брашно до получаване на типична кексова смес.
Пече се в 250 градуса загрята фурна за 20-30 мин."
Ама то аз ще си прасна таз вечер един глутенов стартер за петък, а после ще видим.
Калико!
Добре е да се прегледаш за цьолиакиа, щото казваш, че усещаш глутена с тънките черва.
Аз винаги съм се борил да имам избор, а че все избираме да ядем .... глутена, туй е друг въпрос.
Та днес кат се прибирах минавам през кварталната бакалница. Избирам най-безглутеновата мома и я запитвам гордо: дали има безглутеново брашно. Завежда ме тя т.е. върви пред мен безглутеново и ми сочи насред органик щанда те туй:
Нека споделя първото си вчепетление: струва колкото 2.5 кг глутеново брашно от пшеница, а тежи 623 гр.
Аз мислех, че са му вадили глутена и си мисля, че туй скъпо струва май, но после виждам, че освен глутен няма и пшеница.
Купил съм си смес от:
Гарбанзо бобено брашно, картофено нишесте, брашно от тапиока, брашно от бял Sorghum, фава бобено брашно.
Малеййй
Тия работи ги чета отзад:
След съответните проверки май е по-добре да баправим соден хляб с туй брашно.
Рецептата взех от Българската Асоцияция Цьолиакия:
"1. Кисело мляко - 1 ч.ч. Моля да попитате дали няма нишесте. Ако не сте сигурни е добре да си подквасите. За сега всички се оплакват от продуктите на Данон. А ние ще казваме истината директно!
2. Сода - 0,5 каф.л.
3. Яйца - 2 бр.
4. Сол - 1 каф. л.
5. Захар - 1 щипка
6. Брашно до получаване на типична кексова смес.
Пече се в 250 градуса загрята фурна за 20-30 мин."
Ама то аз ще си прасна таз вечер един глутенов стартер за петък, а после ще видим.
Калико!
Добре е да се прегледаш за цьолиакиа, щото казваш, че усещаш глутена с тънките черва.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Гледах картинки на безглутенов хляб. Депресиращо.
Притеснявам се.
То тъй се почва с безглутенов хляб и безалкохолна бира и после ... стигаме до надуваемите жени.
Притеснявам се.
То тъй се почва с безглутенов хляб и безалкохолна бира и после ... стигаме до надуваемите жени.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ааааа!
Няма да го фърлим!
Ще го върнем!
Но аз още не съм сигурен.
Ще видя
Все пак си мисля, че няма да го докарам до надуваеми неща.
Няма да го фърлим!
Ще го върнем!
Но аз още не съм сигурен.
Ще видя
Все пак си мисля, че няма да го докарам до надуваеми неща.