Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от kim »

troll написа: Никой не яде мая, а нейните живо опечени трупове,
Как бе ...те след опичане се съвземат и много вредят :lol:
Не стига, че надуват тестото, ами като ги опечеш пак действат...правят камъни
Туй е като да ядеш печена ябълка и да си мислиш, че се тъпчеш с витамин С :D
Козунак с квас, не е козунак...
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от kim »

Тъй де...все дрожди...
В скоро време няма да се учудя и ако се чуе нещо и за киселото родно мляко, колко е вредно :mrgreen: Да живее Данон
Ама тез баби,... дето са взимали квас от търбуси на животни :svekurva:
Веднага да се осъдят по давност за нарушаване на животинските права и моменталически някак да се вмъкнат в ИК и европейското законодателство...Японците да си ги ползват бактериите...щот са тъпи :mrgreen:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Е ся ...
Не бива да бъдем жестоки с определен тип хора, щото те не са виновни, че са такива, каквито са.
:angelche:
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от kim »

Ама то си е жестоко направо... да ползваш само едни бактерии, сакури, фотоапарати и суши си е жива скука...
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

troll написа: Никой не яде мая, а нейните живо опечени трупове, заедно с част от пръдните й.
Според мен въпросът не е дали ядем жива или изпечена мая, а какво се е случило преди това.

Най-съществената разлика между хляба с квас и този с мая е протичащият или липсващ процес на ферментация. По време на дългото втасване на хляба с квас протича естествена ферментация, при която неусвояемите протеини в брашното и тестото се разграждат до аминокиселини, които вече са усвояема храна.

Докато с бързо втасващата мая тестото набухва, но се пропуска целия процес на ферментация и се питам дали именно заради тази липсващата стъпка не ядем всъщност брашно? :hmmm:
kim написа: Козунак с квас, не е козунак...
Що бе, все дрожди, още тези дни ще я проверя тази работа. Ще викам доброволци за обективна оценка.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от apis »

А питките , правени със сода за хляб вредни ли са ?
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от kim »

Като го изпечеш хляба, няма никакво значение какви бактерии са играли блус докато се любят ;) Само дето единия ще е по-кисел, щото блуса е бил по-дълъг :dovolen:
Козунака с квас ще е нещо като Щолен, демек порьозен, а не на конци
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

От личен опит мога да твърдя, че хлябът с квас не е кисел, дори и когато е втасвал цяла нощ.
Ким, правила ли си козунак с квас? Колкото до липсата на конци - това може да се постигне и с мая :mrgreen:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от apis »

Правила съм щолен по различни рецепти,то има повече ядки,подправки,сушени плодове отколкото тесто.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”