Приказка за хляба
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7285
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 735 пъти
- Получил благодарност: 1307 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ако продължавам да следя темата, ще станем в къщи по сто кила
Реших да се включа в темата с хляб, приготвен по рецепта, защото аз винаги съм го правила на око. И фурната както дойде. И резултата - общо взето различен Така де, всеки път с изненада
Този път реших като в книжката на майстора. Само маята я увеличих, защото нямаше много време за чакане. Описвам го за хората като мен с по-малко опит, да знаят ако опитат така, какво ще им се получи.
650г брашно
300-350мл вода
20г прясна мая
сол
С една трета от брашното и 200мл от водата с разтворената в нея мая се замесва "опара" Втасва час и половина - два (в моя случай час), после се добавя останалата вода с разтворената в нея сол, и тогава останалото брашно. Водата по рецепта беше по-малко, но нямаше как да поеме брашното, затова е посочено моето количество.
И така втасва още час поне (пише до 4 часа), разделям на две питки и втасва още 30 мин. Фурната се загрява до 250 градуса, и питките се слагат намазани с вода (по рецептата е така) на равно разстояние от реотаните. Аз намалих на 240 като ги сложих, ако съдя по опита си с други печива - на моята фурна отгоре прегарят повече.
Изпекоха се за 35 мин.
Кората отгоре стана твърда, отдолу - леко хрупкава. Вътре - според мен можеше да понесе и още печене. Не е моята рецепта На всичко отгоре се изядоха и двете още горещи, а не бях го планирала Обикновено минаваме с не повече от половин купешки хляб.
Реших да се включа в темата с хляб, приготвен по рецепта, защото аз винаги съм го правила на око. И фурната както дойде. И резултата - общо взето различен Така де, всеки път с изненада
Този път реших като в книжката на майстора. Само маята я увеличих, защото нямаше много време за чакане. Описвам го за хората като мен с по-малко опит, да знаят ако опитат така, какво ще им се получи.
650г брашно
300-350мл вода
20г прясна мая
сол
С една трета от брашното и 200мл от водата с разтворената в нея мая се замесва "опара" Втасва час и половина - два (в моя случай час), после се добавя останалата вода с разтворената в нея сол, и тогава останалото брашно. Водата по рецепта беше по-малко, но нямаше как да поеме брашното, затова е посочено моето количество.
И така втасва още час поне (пише до 4 часа), разделям на две питки и втасва още 30 мин. Фурната се загрява до 250 градуса, и питките се слагат намазани с вода (по рецептата е така) на равно разстояние от реотаните. Аз намалих на 240 като ги сложих, ако съдя по опита си с други печива - на моята фурна отгоре прегарят повече.
Изпекоха се за 35 мин.
Кората отгоре стана твърда, отдолу - леко хрупкава. Вътре - според мен можеше да понесе и още печене. Не е моята рецепта На всичко отгоре се изядоха и двете още горещи, а не бях го планирала Обикновено минаваме с не повече от половин купешки хляб.
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Като коментирате кога каква кричка се получава се сетих, че съм чувал за къпана пита ето тук има рецепта https://www.topactualno.com/14573/skoro ... nya-video/" onclick="window.open(this.href);return false;
и още една http://vsekimojedagotvi.com/1250/hlyab-ot-kapano-testo/" onclick="window.open(this.href);return false;
и още една http://vsekimojedagotvi.com/1250/hlyab-ot-kapano-testo/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1885
- Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
- Дал благодарност: 8 пъти
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
ох, като вляза в тая тема и ми потичат лигите,
а не искам да ям хляб.
Но пък и не мога да не вляза,
ха сега де..
Страхотни хлебчета показвате.
усещат се през екрана
Ще взема да се предам..
а не искам да ям хляб.
Но пък и не мога да не вляза,
ха сега де..
Страхотни хлебчета показвате.
усещат се през екрана
Ще взема да се предам..
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31677
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1022 пъти
- Получил благодарност: 2339 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хахахаха!от troll » Пон Яну 15, 2018 9:29 pm
Пък аз си мисля, че туй е непоискано добро!
Знам, че хората не са безсрамни като мен. Затуй цял живот все непоискано добро трупам зад гърба си.
До сега не съм яла лобут, ки. Ма още мърдам, не е късно и лобут да ям.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Прекрасни хлебчета показвате,момичета и момче!
Такааааа,втори опит...със малко по меко тесто от предното.Уви,все така вкусно и неустоимо.
Реших,ще изхвърля кантара! Да не би, да съм по голяма от хляба!Не,предавам му се!
Поздрав най-сърдечен!
Такааааа,втори опит...със малко по меко тесто от предното.Уви,все така вкусно и неустоимо.
Реших,ще изхвърля кантара! Да не би, да съм по голяма от хляба!Не,предавам му се!
Поздрав най-сърдечен!
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Много вкусно изглежда,коричката му е божествена!
Тук изобщо не трябва да влизам ,но все ме чопли да видя кое е следващото хлебче.
Съвет за ненаддаване при наличие на топъл домашен хляб-разделно хранене.Едното хранене е само от хляб,без пържолки.С чубричка ,масло/без сиренце!/ + някаква салата.Жалко че сега няма селски доматки.
Тук изобщо не трябва да влизам ,но все ме чопли да видя кое е следващото хлебче.
Съвет за ненаддаване при наличие на топъл домашен хляб-разделно хранене.Едното хранене е само от хляб,без пържолки.С чубричка ,масло/без сиренце!/ + някаква салата.Жалко че сега няма селски доматки.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Отчупвам си един залък, топъл и ароматен. Слагам върху него бучка масло,ръсвам малко чубричка и...
Залъкът е въздушен ,със аромат на билки.Коричката леко е попила от маслото ,което усещам на небцето си хладно, и нежно като коприна.Затварям очи...Божествено е! Дори и да е само един залък,заслужава си целият труд!
Не знам за Склери,но моите мъже със сигурност са щастливи!
пс. Следващата проба ще е със квас.
Залъкът е въздушен ,със аромат на билки.Коричката леко е попила от маслото ,което усещам на небцето си хладно, и нежно като коприна.Затварям очи...Божествено е! Дори и да е само един залък,заслужава си целият труд!
Не знам за Склери,но моите мъже със сигурност са щастливи!
пс. Следващата проба ще е със квас.
- scleri
- Кафе машина
- Мнения: 3885
- Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
- Дал благодарност: 53 пъти
- Получил благодарност: 282 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Аз се чудя защо от известно време ми е едно такова хубаво. Броих два пъти пенсията дето я вземам на седми. Няма грешка. Същата си е. Ама пак ми е хубаво. Ей сега разбирам от къде идвало това чувство. Ами тука половината форум се трепе да ме направи щастлив. Добре че едно форумно другарче ме подсети да надникна в готварската секция.
Вижте сега. Аз съм градско чедо и съм израснал със заводския хляб. Вярно едно време и заводския хляб беше по-хубав от сегашния, но оня истинския от сънищата, е хляба от щастливите детски лета прекарани на село.
Баба ми имаше на двора стара зидана пещ, и от нея излизаха куп вкусотии, но хляб тя не правеше. Два пъти на ден от селската фурна излизаше прясно опечен хляб, и миризмата му обикаляше цялото село. Е този хляб за съжаление в електрическа печка не може да стане. Ама то не е само печката. Селския хляб се правеше с жито от селските ниви. Специално за фурната, а и за хората от селото, се сееше друг сорт пшеница. Той не раждаше много за това не се сееше масово. Това беше истинска хлебна пшеница. Сега мисля че от такава пшеница се правят най-добрите марки спагети, макарони, и други подобни продукти.После аз пораснах. ТКЗС- та станаха АПК. Селските фурни ги събориха, и хората щат не щат започнаха да ядат заводския хляб дето им го караха от града. Оня другия остана само в спомените.
Гледам сега това което творите. Гледам и преглъщам. Майсторки сте. Няма спор. Има и един майстор, но него аз вече отдавна съм го признал.
В къщи имам хлебопекарна и отдавна експериментираме с нея. Прави много хубав хляб, в пъти по-добър от магазинския, но няма нищо общо с оня от сънищата. Преди две години в една родопска къща за гости ни сервираха истински селски хляб и се убедих че това в спомените ми не е плод на фантазиите ми. Така че дерзайте. Сигурен съм че ще направите хляб дори по-хубав от оня селския.
Вижте сега. Аз съм градско чедо и съм израснал със заводския хляб. Вярно едно време и заводския хляб беше по-хубав от сегашния, но оня истинския от сънищата, е хляба от щастливите детски лета прекарани на село.
Баба ми имаше на двора стара зидана пещ, и от нея излизаха куп вкусотии, но хляб тя не правеше. Два пъти на ден от селската фурна излизаше прясно опечен хляб, и миризмата му обикаляше цялото село. Е този хляб за съжаление в електрическа печка не може да стане. Ама то не е само печката. Селския хляб се правеше с жито от селските ниви. Специално за фурната, а и за хората от селото, се сееше друг сорт пшеница. Той не раждаше много за това не се сееше масово. Това беше истинска хлебна пшеница. Сега мисля че от такава пшеница се правят най-добрите марки спагети, макарони, и други подобни продукти.После аз пораснах. ТКЗС- та станаха АПК. Селските фурни ги събориха, и хората щат не щат започнаха да ядат заводския хляб дето им го караха от града. Оня другия остана само в спомените.
Гледам сега това което творите. Гледам и преглъщам. Майсторки сте. Няма спор. Има и един майстор, но него аз вече отдавна съм го признал.
В къщи имам хлебопекарна и отдавна експериментираме с нея. Прави много хубав хляб, в пъти по-добър от магазинския, но няма нищо общо с оня от сънищата. Преди две години в една родопска къща за гости ни сервираха истински селски хляб и се убедих че това в спомените ми не е плод на фантазиите ми. Така че дерзайте. Сигурен съм че ще направите хляб дори по-хубав от оня селския.
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Склери,най-после!Булките се изпотрепаха да месят,теб те няма!
И аз мисля ,че брашното е било друго,дали е било от твърда пшеница, не знам.Сегашните бели брашна са прекалено бели.Тук едната мостра не беше ли от 850?
Най-измисленият хляб,който съм яла,беше в Банкок.Имам една специална кухненска гъбка,дето миела всичко и то без сапун-този хляб беше нещо такова.Та,още не сме ударили дъното с редовия хляб.
И аз мисля ,че брашното е било друго,дали е било от твърда пшеница, не знам.Сегашните бели брашна са прекалено бели.Тук едната мостра не беше ли от 850?
Най-измисленият хляб,който съм яла,беше в Банкок.Имам една специална кухненска гъбка,дето миела всичко и то без сапун-този хляб беше нещо такова.Та,още не сме ударили дъното с редовия хляб.
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Докато намериш скалпел,става и с обикновено бръснарско ножче.Аз с такова това действам.Малката Ида написа:Трябва да намеря скалпел...за разрезите.
Обичам градивни провокации!