Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Светката »

Ууаа Венче!
Страхотен,страхотен! :daaa:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
bell

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от bell »

Сега върнах темата назад, че съм пропуснала. Мия, страхотни хлебчета :daaa: Толкова хубаво изглеждат чак не ми се вярва, че това ти е първи опит за хляб.

Венче, не знаех че бялото хлебче не киселее. Аз съм фен на тъмните, а там си има кисела жилка дали от ръжения квас или от друго не знам.
Не бях правила хляб доста време, розите не чакат :angel2: но, днес и от мен едно ръжено в равни порции с бяло брашно
Изображение
Все взимам разни брашна за проба, но май от това съм най-доволна от тъмните.
Изображение
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Ех че хубаво си го оформила, Бел! :daaa: На мен последните хлебчета все ми залепват на кърпата, въпреки че слагам доста брашно и не мога да направя такива хубави срезове. Отчитам си, че тестото ми е доста мекичко, пък и като си нямаме от онези купи :snif:
Все още не съм пробвала ръжено брашно, но ще, ще :dovolen:
Светка, благодара, но ти нещо не се отчиташ със снимков материал напоследък, само нас ни критикуваш :hmmmmmm:
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Да копирам тук тази житейска мъдрост, та да не се затрие ;)
ivanina написа:Баба ми казваше - "...И хляб да си замесила, щом стопанинът ти влезе в собата и те хване за фустата...
оставяш всичко!... :liubov2:
Така се крепи семейство!" :snurd:
Девойки, не се захласвайте прекалено много в тестото :liubov:
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

wenche написа:Не, Белисима, белият хляб не киселее. И не би трябвало, ако и квасът е захванат само от бяло брашно и вода.
Киселият вкус идва, ако като "стимулант" за по-бърза ферментация се ползва боза, кисело мляко и подобни.
Ох, много е вкусен, наистина :slove:
Какво гласи личния ми опит?
Аз опитах отначало да правя квас с избелвано бяло брашно 500 и не стана.
След туй пробвах пълнозърнесто и го храних две седмици.
Опита да направя хляб се провали, но вече зная как се правят тухли! :mrgreen:
Това щото не бях активирал достатъчно кваса. После четох и го активирах добре и понеже бях в апогея на красивите хлябове му направих разрези още докато втасваше и той направи огромни срезове още преди да влезе във фурната.
Но после не можах да повторя.
:mrgreen:
Трябваше ми тест за готовност на квас.
Избрах си една теоритична патерица и го отктрих веднага.
Теста е точно като с маята.
Взимаш малко квас и го хвърляш във вода. Ако потъне - още не е готов, ако изплува на повърхноста е готов.
А изплува на повърхноста заради мехурите.
След туй опитах и всичко е ок, но винаги съм правил квас с пълнозърнесто.
И винаги е имало кисела жилка, която не харесвам.
Благодарности на Венче.
Вече турих квас с неизбелван бял хляб тип 1150.
Никога не съм ползвал стимуланти, като боза, бира и т.н
bell

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от bell »

wenche написа:Да копирам тук тази житейска мъдрост, та да не се затрие ;)
ivanina написа:Баба ми казваше - "...И хляб да си замесила, щом стопанинът ти влезе в собата и те хване за фустата...
оставяш всичко!... :liubov2:
Така се крепи семейство!" :snurd:
Девойки, не се захласвайте прекалено много в тестото :liubov:
Абе, тръгне ли нещо да "се крепи" пиши го бегало.... и с фуста и без фуста все тая :hihihi:

troll написа: Вече турих квас с неизбелван бял хляб тип 1150.
Никога не съм ползвал стимуланти, като боза, бира и т.н
И кво, вече всички заложихте квас, само аз съм на бързата мая. Ще ви чета как се вихрите :ieeee:
Някои ден и аз ще медитирам над бурканчето, но си знам че сега няма да мога да го опазя.

И друг въпрос, като ще имате бял квас от него ще става ли ръжено хлебче?
На мен пък ми харесва киселата жилка.
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

bell написа: И друг въпрос, като ще имате бял квас от него ще става ли ръжено хлебче?
На мен пък ми харесва киселата жилка.
Смятам тези дни да ти метна едно бурканче и да ни кажеш после, как е ръженото хлебче с бял квас :dovolen:
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Ейййййй!
Нямате добро мнение за мъжовете!
Кой ще закача жената ако прави хляб?
:hmmm:
После по-може...
А понеже аз правя хляба мен никой не ме закача в туй време.
Даже освобождават кухнята, щото ако всичко е наред, аз съм много любезен, но ако не стават нещата се фъргам кат тигър из кухнята и ако някоя ми пречи или мечтае пред хладилника или шкаф поглеждам нежно и прошепвам тихо, тихо ... къто съскане така "ИЗЧЕЗНИ!" и гледам като Хари Потер.:twisted: Е не на Св. Валентин, де. Ся съм купил дузина рози и шоколад и разни други неща. Ся ..... букета е голям за наще вази и съм го турил в еднолитров буркан. Ся ще потърся нещо да го маскирам. Всяка година се заричам да си купя ваза или да си донеса от Бг. :mrgreen:

А кваса е предварително втасала част от хляба без мая.
Понеже процесите са по-бавни взима повече време и толкоз.
И вместо да правиш за всеки хляб отделно си правиш повече на едно място и си взимаш колкото ти трябва.
Ей го моя от вчера
Изображение
Една чаша типово брашно и 175 мл @45°С вода.
В еднолитров стъклен буркан, покрит и го бъркам с клечка за шишче, дървена.
Държа се с него като със семена за покълване т.е. на 25°С и слънчево място.
Ако не върви го пцувам на български, но не помага. Не разбира явно! :hmmm:
Този се държи прилично. За 24 часа е направил мехури като за 20-30 мин мая. Според мен ще стане за хляб след 5-6 дни.
Но вече мирише хубаво и не като кваса от пълнозърнесто, който има по остра и силна миризма.
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Ей го, примерно пълнозърнестото неактивирано въпреки, че е на десетина дни :
Изображение
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Хахах, Троле, ми той канадец твоят квас, как да те разбере, пробвай на английски или френски :D
Да добавя, че за по-надежден резултат е важно да не се ползва чешмяна вода, защото хлорът убива бубите, дето се мъчим да ги отгледаме.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”