Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ууаа Венче!
Страхотен,страхотен!
Страхотен,страхотен!
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Сега върнах темата назад, че съм пропуснала. Мия, страхотни хлебчета Толкова хубаво изглеждат чак не ми се вярва, че това ти е първи опит за хляб.
Венче, не знаех че бялото хлебче не киселее. Аз съм фен на тъмните, а там си има кисела жилка дали от ръжения квас или от друго не знам.
Не бях правила хляб доста време, розите не чакат но, днес и от мен едно ръжено в равни порции с бяло брашно
Все взимам разни брашна за проба, но май от това съм най-доволна от тъмните.
Венче, не знаех че бялото хлебче не киселее. Аз съм фен на тъмните, а там си има кисела жилка дали от ръжения квас или от друго не знам.
Не бях правила хляб доста време, розите не чакат но, днес и от мен едно ръжено в равни порции с бяло брашно
Все взимам разни брашна за проба, но май от това съм най-доволна от тъмните.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ех че хубаво си го оформила, Бел! На мен последните хлебчета все ми залепват на кърпата, въпреки че слагам доста брашно и не мога да направя такива хубави срезове. Отчитам си, че тестото ми е доста мекичко, пък и като си нямаме от онези купи
Все още не съм пробвала ръжено брашно, но ще, ще
Светка, благодара, но ти нещо не се отчиташ със снимков материал напоследък, само нас ни критикуваш
Все още не съм пробвала ръжено брашно, но ще, ще
Светка, благодара, но ти нещо не се отчиташ със снимков материал напоследък, само нас ни критикуваш
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Да копирам тук тази житейска мъдрост, та да не се затрие
Девойки, не се захласвайте прекалено много в тестотоivanina написа:Баба ми казваше - "...И хляб да си замесила, щом стопанинът ти влезе в собата и те хване за фустата...
оставяш всичко!...
Така се крепи семейство!"
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Какво гласи личния ми опит?wenche написа:Не, Белисима, белият хляб не киселее. И не би трябвало, ако и квасът е захванат само от бяло брашно и вода.
Киселият вкус идва, ако като "стимулант" за по-бърза ферментация се ползва боза, кисело мляко и подобни.
Ох, много е вкусен, наистина
Аз опитах отначало да правя квас с избелвано бяло брашно 500 и не стана.
След туй пробвах пълнозърнесто и го храних две седмици.
Опита да направя хляб се провали, но вече зная как се правят тухли!
Това щото не бях активирал достатъчно кваса. После четох и го активирах добре и понеже бях в апогея на красивите хлябове му направих разрези още докато втасваше и той направи огромни срезове още преди да влезе във фурната.
Но после не можах да повторя.
Трябваше ми тест за готовност на квас.
Избрах си една теоритична патерица и го отктрих веднага.
Теста е точно като с маята.
Взимаш малко квас и го хвърляш във вода. Ако потъне - още не е готов, ако изплува на повърхноста е готов.
А изплува на повърхноста заради мехурите.
След туй опитах и всичко е ок, но винаги съм правил квас с пълнозърнесто.
И винаги е имало кисела жилка, която не харесвам.
Благодарности на Венче.
Вече турих квас с неизбелван бял хляб тип 1150.
Никога не съм ползвал стимуланти, като боза, бира и т.н
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Абе, тръгне ли нещо да "се крепи" пиши го бегало.... и с фуста и без фуста все таяwenche написа:Да копирам тук тази житейска мъдрост, та да не се затриеДевойки, не се захласвайте прекалено много в тестотоivanina написа:Баба ми казваше - "...И хляб да си замесила, щом стопанинът ти влезе в собата и те хване за фустата...
оставяш всичко!...
Така се крепи семейство!"
И кво, вече всички заложихте квас, само аз съм на бързата мая. Ще ви чета как се вихритеtroll написа: Вече турих квас с неизбелван бял хляб тип 1150.
Никога не съм ползвал стимуланти, като боза, бира и т.н
Някои ден и аз ще медитирам над бурканчето, но си знам че сега няма да мога да го опазя.
И друг въпрос, като ще имате бял квас от него ще става ли ръжено хлебче?
На мен пък ми харесва киселата жилка.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Смятам тези дни да ти метна едно бурканче и да ни кажеш после, как е ръженото хлебче с бял квасbell написа: И друг въпрос, като ще имате бял квас от него ще става ли ръжено хлебче?
На мен пък ми харесва киселата жилка.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ейййййй!
Нямате добро мнение за мъжовете!
Кой ще закача жената ако прави хляб?
После по-може...
А понеже аз правя хляба мен никой не ме закача в туй време.
Даже освобождават кухнята, щото ако всичко е наред, аз съм много любезен, но ако не стават нещата се фъргам кат тигър из кухнята и ако някоя ми пречи или мечтае пред хладилника или шкаф поглеждам нежно и прошепвам тихо, тихо ... къто съскане така "ИЗЧЕЗНИ!" и гледам като Хари Потер. Е не на Св. Валентин, де. Ся съм купил дузина рози и шоколад и разни други неща. Ся ..... букета е голям за наще вази и съм го турил в еднолитров буркан. Ся ще потърся нещо да го маскирам. Всяка година се заричам да си купя ваза или да си донеса от Бг.
А кваса е предварително втасала част от хляба без мая.
Понеже процесите са по-бавни взима повече време и толкоз.
И вместо да правиш за всеки хляб отделно си правиш повече на едно място и си взимаш колкото ти трябва.
Ей го моя от вчера
Една чаша типово брашно и 175 мл @45°С вода.
В еднолитров стъклен буркан, покрит и го бъркам с клечка за шишче, дървена.
Държа се с него като със семена за покълване т.е. на 25°С и слънчево място.
Ако не върви го пцувам на български, но не помага. Не разбира явно!
Този се държи прилично. За 24 часа е направил мехури като за 20-30 мин мая. Според мен ще стане за хляб след 5-6 дни.
Но вече мирише хубаво и не като кваса от пълнозърнесто, който има по остра и силна миризма.
Нямате добро мнение за мъжовете!
Кой ще закача жената ако прави хляб?
После по-може...
А понеже аз правя хляба мен никой не ме закача в туй време.
Даже освобождават кухнята, щото ако всичко е наред, аз съм много любезен, но ако не стават нещата се фъргам кат тигър из кухнята и ако някоя ми пречи или мечтае пред хладилника или шкаф поглеждам нежно и прошепвам тихо, тихо ... къто съскане така "ИЗЧЕЗНИ!" и гледам като Хари Потер. Е не на Св. Валентин, де. Ся съм купил дузина рози и шоколад и разни други неща. Ся ..... букета е голям за наще вази и съм го турил в еднолитров буркан. Ся ще потърся нещо да го маскирам. Всяка година се заричам да си купя ваза или да си донеса от Бг.
А кваса е предварително втасала част от хляба без мая.
Понеже процесите са по-бавни взима повече време и толкоз.
И вместо да правиш за всеки хляб отделно си правиш повече на едно място и си взимаш колкото ти трябва.
Ей го моя от вчера
Една чаша типово брашно и 175 мл @45°С вода.
В еднолитров стъклен буркан, покрит и го бъркам с клечка за шишче, дървена.
Държа се с него като със семена за покълване т.е. на 25°С и слънчево място.
Ако не върви го пцувам на български, но не помага. Не разбира явно!
Този се държи прилично. За 24 часа е направил мехури като за 20-30 мин мая. Според мен ще стане за хляб след 5-6 дни.
Но вече мирише хубаво и не като кваса от пълнозърнесто, който има по остра и силна миризма.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ей го, примерно пълнозърнестото неактивирано въпреки, че е на десетина дни :
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Хахах, Троле, ми той канадец твоят квас, как да те разбере, пробвай на английски или френски
Да добавя, че за по-надежден резултат е важно да не се ползва чешмяна вода, защото хлорът убива бубите, дето се мъчим да ги отгледаме.
Да добавя, че за по-надежден резултат е важно да не се ползва чешмяна вода, защото хлорът убива бубите, дето се мъчим да ги отгледаме.