Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Днешният празничен. Един от сполучливите ми. Много мек, еластичен и даже пухкав.
Цялото втасване над 24 ч. само в хладилник.
От около месец поддържам пълнозърнест квас. Никакъв аромат на кисело няма, бих го определила като ябълков по-скоро.
Лоиз, това с "неотворено тесто" в средата на мен ми се е случвало, когато оформям финално за банетона върху силно набрашнен плот. Тогава загребаното и вкарано във вътрешността брашно стои по-различно, защото е назад с десетина часа втасване и не е ферментирало колкото другото тесто.
Цялото втасване над 24 ч. само в хладилник.
От около месец поддържам пълнозърнест квас. Никакъв аромат на кисело няма, бих го определила като ябълков по-скоро.
Лоиз, това с "неотворено тесто" в средата на мен ми се е случвало, когато оформям финално за банетона върху силно набрашнен плот. Тогава загребаното и вкарано във вътрешността брашно стои по-различно, защото е назад с десетина часа втасване и не е ферментирало колкото другото тесто.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ох, че хубавичък! От какво брашно е?
Аз реших да правя известно време бял хляб, за да хвана цаката на втасването и оформянето.
Засега добре, три от три сполучливи
Сглобих сякаш перфектната комбинация от съдове за печене - чугунен тиган, на снимките в предния пост (от Ихтиманския битак, купен за 3 (три) лв ) и метална купа цептер отгоре Кората става много тънка и мека, нямам идея дали е от купата, или от друго. В чугунената тенджера кората ми става твърда и дебела. Сега съм оформила две със зехтин, в продълговати банетони, и от вчера се чудя как ще ги изпека Тук на село нямам кръгъл банетон, кръглите ги втасвам в един метален гевгир, застлан с марля, сгъната на четири и поръсена с оризово брашно.
Мисля да пробвам да пека в една голяма емайлирана тенджера, в която правя коледната капама - целта ми е да ги изпека двете наведнъж.
И искам да се снабдя с малцово брашно, идеи от къде? И манитоба от твърда пшеница!
Аз реших да правя известно време бял хляб, за да хвана цаката на втасването и оформянето.
Засега добре, три от три сполучливи
Сглобих сякаш перфектната комбинация от съдове за печене - чугунен тиган, на снимките в предния пост (от Ихтиманския битак, купен за 3 (три) лв ) и метална купа цептер отгоре Кората става много тънка и мека, нямам идея дали е от купата, или от друго. В чугунената тенджера кората ми става твърда и дебела. Сега съм оформила две със зехтин, в продълговати банетони, и от вчера се чудя как ще ги изпека Тук на село нямам кръгъл банетон, кръглите ги втасвам в един метален гевгир, застлан с марля, сгъната на четири и поръсена с оризово брашно.
Мисля да пробвам да пека в една голяма емайлирана тенджера, в която правя коледната капама - целта ми е да ги изпека двете наведнъж.
И искам да се снабдя с малцово брашно, идеи от къде? И манитоба от твърда пшеница!
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Update
Изпекох ги, естествено, малко пострадаха при прехвърлянето в тенджерата (сложих ги в капака и похлупих с дълбоката част), но резултатът ми се вижда екстра.
Едното заминава на гости, затова другото трябваше спешно да бъде тествано
И крайчето замина, с малко масълце и рокфор, топло-топло
Изпекох ги, естествено, малко пострадаха при прехвърлянето в тенджерата (сложих ги в капака и похлупих с дълбоката част), но резултатът ми се вижда екстра.
Едното заминава на гости, затова другото трябваше спешно да бъде тествано
И крайчето замина, с малко масълце и рокфор, топло-топло
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Изобщо не им личи да са пострадали, ухаят през монитора. Разрезите са безупречни. И веднага да отбележа, че имам същите покривчици - 4 бр., ушити собственоръчно преди година.
Колкото повече чета, все повече си мисля, че бялото брашно е злонамерено демонизирано. Още ще ровя в тази посока. Сега ползвам неизбелено бяло, затова стои по-тъмно на снимката.
Придълговатият ми банетон стои неизползван по твоите причини. Френският хардуер много скъп, а като прочета за твоите 3 лева, ми се отщява съвсем.
Колкото повече чета, все повече си мисля, че бялото брашно е злонамерено демонизирано. Още ще ровя в тази посока. Сега ползвам неизбелено бяло, затова стои по-тъмно на снимката.
Придълговатият ми банетон стои неизползван по твоите причини. Френският хардуер много скъп, а като прочета за твоите 3 лева, ми се отщява съвсем.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ахахахах, сега всички покривчици ще си опознаем! Моите са купени, холандски
Значи неизбеленото бяло на Екосем много го хвалят, било вкусно, не знам какво. Купувам от него, правих хляб, обаче да ти кажа, открих, че био брашното на ДМ е много хубаво. Светлокремаво на цвят, и едно такова, копринено. Съвсем друго. И цената му хубава. Трябва да измислим начин за печене на продълговат хляб. Някакъв дълбок метален правоъгълен капак. Но ако имаш стоманена купа (макар че моят цептер се оказа, че не работи върху индукция, каква ли стомана ще е това ), опитай - кората е абсолютно различна. Днешната емайлирана тенджера не даде същия резултат - стана по-дебела и по-твърда, но поради зехтина в тестото (може би?) е доста вкусна.
Другата ми идея е да намеря грънчар, който прави гювечи, и да си поискам един клош
Значи неизбеленото бяло на Екосем много го хвалят, било вкусно, не знам какво. Купувам от него, правих хляб, обаче да ти кажа, открих, че био брашното на ДМ е много хубаво. Светлокремаво на цвят, и едно такова, копринено. Съвсем друго. И цената му хубава. Трябва да измислим начин за печене на продълговат хляб. Някакъв дълбок метален правоъгълен капак. Но ако имаш стоманена купа (макар че моят цептер се оказа, че не работи върху индукция, каква ли стомана ще е това ), опитай - кората е абсолютно различна. Днешната емайлирана тенджера не даде същия резултат - стана по-дебела и по-твърда, но поради зехтина в тестото (може би?) е доста вкусна.
Другата ми идея е да намеря грънчар, който прави гювечи, и да си поискам един клош
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Купувате това, 2броя, едното за дъно, другото отгоре за капак.
http://zana-bg.com/chinii-keremidi-plat ... rzhki-obla
http://zana-bg.com/chinii-keremidi-plat ... rzhki-obla
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Добре изглежда, но с какви размери е? Господинов, имаш ли личи наблюдения?gospodinov написа: ↑Май 26, '18, 20:01 Купувате това, 2броя, едното за дъно, другото отгоре за капак.
http://zana-bg.com/chinii-keremidi-plat ... rzhki-obla
Имах една нестандартна йена, особена като форма, по-скоро продълговата отколкото кръгла. Коричката ставаше много приятна, тънка. Последния път капакът ми се изплъзна горещ на теракотата . Да казвам ли какво беше?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Олеле, МамаЛи
Представям си
Господинов, пролемът с тези керемиди от сега го виждам - надали ще паснат добре една върху друга. А от нестабилни конструкции при тези градуси предпочитам да стоя по-далеч
Представям си
Господинов, пролемът с тези керемиди от сега го виждам - надали ще паснат добре една върху друга. А от нестабилни конструкции при тези градуси предпочитам да стоя по-далеч
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Наблюдения никакви, преди ги гледах, когато се тормозех да пека в съдове...
Мисля, че на тази беше 30см х12см широка.
Има и друг тип, без дръжки
http://zana-bg.com/izdeliya-ot-keramika ... -21h12-5sm
Със сигурност съществува проблема с пасването, хубавото е, че са смешни пари сравнени с подобните западни...
Аз лично бих пробвал следното- правя тесто само вода и брашно, поставям хляба в едната и слагам по ръба от това тесто на фитил,да се получи така, както се запечатва гърне. Поставяйки другата керемида ще легне на тестото и би трябвало да стане здраво, хем задържи парата между двете.
Това едва ли е най-лесния метод, но може и да върши работа.
Мисля, че на тази беше 30см х12см широка.
Има и друг тип, без дръжки
http://zana-bg.com/izdeliya-ot-keramika ... -21h12-5sm
Със сигурност съществува проблема с пасването, хубавото е, че са смешни пари сравнени с подобните западни...
Аз лично бих пробвал следното- правя тесто само вода и брашно, поставям хляба в едната и слагам по ръба от това тесто на фитил,да се получи така, както се запечатва гърне. Поставяйки другата керемида ще легне на тестото и би трябвало да стане здраво, хем задържи парата между двете.
Това едва ли е най-лесния метод, но може и да върши работа.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
То добре, ще слагаме фитил от тесто, ама нали си представяш как ще стане на нагретите съдове? Това упражнение не мога да го изпълня по никакъв начин! Мразя да пипам горещо!
Лоис, ако намериш грънчар, свиркай! И аз няма да се откажа от един читав съд за печене.
Сещам се нещо! Джонката и Милена нали са в Троян! Дали няма да може да ни съдействат?
Лоис, ако намериш грънчар, свиркай! И аз няма да се откажа от един читав съд за печене.
Сещам се нещо! Джонката и Милена нали са в Троян! Дали няма да може да ни съдействат?