Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Ниии чешмяната вода я ползваме за миене.
За готвене и пиене - минерална.
Тук около 75% от хората са така.
А за пцувните ....
Българите го карат на майка.
Това верно фърля в шаш много други народи, но исторически си има смисъл.
По наще и руските места е имало едни деструктивни азиятски племена, които са влизали в селото, грабили са яденето, избивали са мъжете и т.н.
Та обещанието за полово общуване с майката на опонента следва да се разбира тъй : ще дойдем във вашето село, ще избием мъжете и даже майка ти няма да пропуснем.
Кебекарите са нещо уникално на американския континент. Един път говорят френски и второ са католици.
А и за разлика от всички католици не си обичат църквата и поповете.
Та те псуват с църковните съдове и места.
Кебекарска тежка ругатня би звучала на български като:
Иконостас и потир!
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от sendi1966 »

От моя опит с кваса съм забелязала,че за да направиш квас става по лесно с бяло брашно.
Впоследствие от него може да се мине на друг вид брашно.Макар,че аз така ги меша вече,че не зная от какво брашно е вече кваса :D За да го активирам по бързо слагам ръжено.
Първия квас го правих с бяло брашно и вода от кладенеца.Сега вече слагам вода от чешмата.Понякога я оставям да престои един ден,но в повечето случаи слагам директно от чешмата и пак става.Може би щото си имаме уран в нея :D
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от shoshy »

А с добавка малко захар става още по-бързо.
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

То си имало тема за хляба, ама кой да види :hmmm:
Това са моите творения от събота, ако някой не ги е видял в друга тема

Изображение

Изображение

Изображение
Пшенично-ръжени с около 40% пълнозърнесто ръжено брашно и бяло тип 500 на мелница Загоре.
wenche

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche »

Леле, Господинов, влетя с тази висока топка и цял ден сме безсловесни :shock:
И си имаш и от онези кошници за втасване, много завид!
troll

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll »

Малеййййй....
Господинов, бе!
Ти утепа Джет Ли
С мотиката!
А онзи буркан горе у десно, дето си му надупчил капака с меча да не е с кваса?
Поздравления!
Ма все пак на мен ми е много кафяво.
Аз гледам да съм мъдър и от време на време да върша малки лудости.
Та затуй по-бяло го карам.
А Венче кат види купа и втаса!
Изображение
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

Трол, разсмя ме от сърце :D :D .
Да, това в вдясно е буркана с кваса, който подхранвам сутрин и вечер с ръжено пълнозърнесто брашно и малко изворна вода.
Венче, моите формички за втасване са възможно най-недодяланите но понеже бяха евтини си ги купих по 7 лева бройката.
Изображение
https://lobbi.bg/darveni-ratanovi-formi ... -hlab.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Такива лачени като на Трол има тук но на мен ми се досвидяха още някой лев отгоре, пък и не знаех дали ще ме бъде като хлеботворец :mrgreen:
http://shop.bgpartners-bg.com/%D0%B0%D1 ... 1%82%D0%BE" onclick="window.open(this.href);return false;
Моето пътуване към хляба имаше доста обрати- от тотално отричане като по-млад до пълна любов и отдаване сега. Най-много ме запали, моя съгражданин Богдан и неговия вълшебен хляб.
http://www.nbp.bg/nbp/%D0%B1%D0%BE%D0%B ... 00-%D0%B4/" onclick="window.open(this.href);return false;
Хлябът с квас е дар от природата/бога - брашно и изворна вода, останала то го свършват млечно-киселите бактерии, естествено намиращи се в природата.
Най-големия бич за човечеството е хляба с мая(термофилни дрожди виреещи върху кости), на който се дължат и повечето болести, които сега спохождат сега човек.
http://www.svoizbor.com/2012/03/hidden- ... the-yeast/" onclick="window.open(this.href);return false;
За хляб с квас може да се говори много, има много написано и казано, но най важното е, че в резултат на млечно-киселите бактерии глутена се разпада на по-прости и лесно усвои ми съединения. Такъв хляб е полезен, засищащ и съдържа в себе си 5-те елемента - огън(топлина), въздух(газове), вода, земя(жито) и дух (от ръцете на месещия).
По желание на Девина, ще напиша нещото като рецепта, с което са правени хлябовете на снимката, само че в друг пост да не става този километричен.
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

Едно от най важните неща в хляба с квас, е самия квас.
Може да си го хванете лесно, просто си набавете истинско пълнозърнесто брашно и чиста, изворна вода.
Не купувайте брашно, в което са добавени подобрители - аскорбинова киселина и ензими, четете внимателно етикетите :!: :!:
Ако нямате изворна/кладенчева вода, преварете чешмяна такава. Няма да се впускам в описание за приготвяне на кваса, защото виждам, че доста от вас си правят такъв.
Аз го подхранвам сутрин и вечер с по 2 лъжици ръжено брашно и вода на око, като винаги гоня консистенция или като за кекс или по-гъста. Винаги ползвайте пластмасова или дървена лъжица, никога метална. :!:
Понеже меся 2 пъти в седмицата, кваса го подхранвам докато се напълни буркана за 3-4 дена.
Това са продуктите, които ползвам :
1кг. бяло брашно, натурално без подобрители
400 гр. пълнозърнесто - ръжено, спелта, грахам или друго.
800 гр. вода(приблизително), изворна, кладенчева или преварена.
400 гр. квас (приблизително отново) или целият буркан пълен догоре, с кваса които съм подхранвал 3-4 дена.
25 гр. сол или 3 чаени лъжици.
По тая рецепта се получава два големи хляба по около 1.200 приблизително единия, ако ви е много, може да се раздели на половина.
Изработил съм си технология, която да ми пасва на дневния ритъм:
1 ден.- сутринта приготвям така наречената "опара" -около 600гр. вода, целия квас и половината брашно. Целта е да се получи гъста каша, която покривам с найлон и оставям отвън да втасва до вечерта. Може и да не се прави но това улеснява доста процеса на втасване после.
Вечерта, след като се прибера към 18.00 прибавям останалото брашно и вода, без солта и замесвам тесто, което да е меко, но да позволява да се меси спокойно без да лепи осезаемо. Меся "бабешката" до тогава, докато се получи приятно и гладко тесто.

Оставям тестото да почине 30 -40 мин, след което прибавям солта и пак го меся до пълното и поемане от тестото. Това се прави за да се даде възможност на ензимите да се развият, защото се смята, че солта ги затруднява. Този процес се нарича още "автолиза".
Оставя се тестото да почива за още 30-40 мин. След това може да се прилага или само разтягане и внимателно сгъване като плик, като се внимава да не спада, вече набухналото тесто или отново бабешко месене. Повтаря се още веднъж след 30-40 мин. При разтягането и сгъването се получават по-големи шупли в хляба а при обикновеното месене структура, като заводски хляб.
Като обобщение- 2 месения и 2 сгъвания през 30-40 мин. всяко. След последната почивка деля тестото на две(внимателно за да не спадне и да разруша, вече изградената структура) и го слагам във формите за втасване. Тъй като няма време, преседява отвън около 1 час, след това прибирам формите в хладилника, където преседяват цяла нощ, покрити с найлон да не изсъхват.
2 ден сутринта- тук е малко неприятния момент, че трябва да го пека рано сутринта.Тестото е толкова втасало, че направо тръгва да ме "търси" и няма шанс да ме чака до вечерта. В 5.30 включвам фурната да загрее до около 6 часа с тавата, в която ще го пека. След това вадя тавата и от хладилника направо обръщам тестото от формите в нагрятата тава, правя два разреза с бръснарско ножче и ги слагам във фурната.
Пека 20 мин. само на долен реотан след това 20 мин само на горен или до зачервяване, като проверявам с клечка преди да ги извадя. За различните фурни времето може да бъде различно.
След това вадя, поръсвам с вода по бабешки и завивам с кърпа да си обиколят нивата.
Може да се реже най-рано 2 часа след като изстине а най добре на другия ден.
Става дъхав, вкусен, мек хляб с тънка коричка, който е най неустоимото нещо, което може да си представя и само един слънчев домат и шарена сол биха му партнирали достойно, под дебела орехова сянка лятно време.
gospodinov

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от gospodinov »

Ето снимка и на кваса, след 3 дни подхранване сутрин и вечер.

Изображение

Изображение

А това са хлебчетата от миналия вторник, една идея по-недопечени.

Изображение

Изображение
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4885
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 338 пъти
Получил благодарност: 278 пъти

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Di_Va »

Ехаа, чак замирисва на топло хлебче от тази тема! Утре отивам да търся ръжено или пълнозърнесто брашно, (че днес забравих) и ще правя квас и аз, надявам се да се получи :stiskam: . Не знаех, че маята се смята за вредна, отивам да се е дообразовам сега.
А на всички тук, които правят хляб, свалям шапка! :liubov:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”