Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

prijatel62 калиевия сорбат го слагам още след като наредя зелето,като съм вкарал 20литра примерно,вкарвам и него.
Така направено може и да не се претака ,но аз го продухвам все пак с маркуч.

[quote="МГХ"]Светка, ще покажа мазата ти на ММ ,че нашата хич не е подредена.
Ние зелето си го ядем на салата с червен пипер и олио. Миналата година аз го правих и сложих вътре малко хрян и джинджифил. Стана супер. Добавям и една или половин червена зелка и сокът става розово лилав. В началото като е още прясна зелевата чорба си пийваме . Много е полезна. Даже има една рецепта за лечение на рак и какво ли не още със сок от кисело зеле.


Веднъж пия само зеленка и то 3-4 чаши за да ми подейства пречистващо :D Разбираш ме нали? Хахха!
Миме, не показвай на мъжа си моля те.И аз де пуснах тия снимки :D Да не се скарате ейй,внимателно :dovolen:
Поздрави на семействата ви и наздраве !
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Сега ще ви пусна моите рецепти за приятно люти чушки и за краставички.
Изображение
Даже са при половени тубите.

Люти чушки в 20 литров бидон
Нужни са 5-6 кг чушки Шипка
Отдолу се нарежда копър,след това чушките.По средата се слага чесън.Чесъна измит и подрязан отдолу но със шлюпките.
До нареждат се чушките и отгоре отново чесън и копър.Залива се със следната саламура:
На 10 литра вода 1кг морска трапезна сол от ситната
1л.оцет. Ние ползваме само ябълков на Велико търново.

Сега за краставички
За 20 л. бидонче 7кг. краставички екстра качество
На дъното се слага копър и чесън отгоре краставички и по средата се слага пак копър и чесън ,краставици и пак копър и чесън.
Прави се следната саламура:
6л.вода 400-450гр.морска трапезна от ситната сол 200мл.оцет и 20гр. натриев бензоат
Налива се и така :ieeee: :ieeemyzh:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10088
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 353 пъти
Получил благодарност: 921 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от МГХ »

Миме, не показвай на мъжа си моля те.И аз де пуснах тия снимки :D Да не се скарате ейй,внимателно :dovolen:
Поздрави на семействата ви и наздраве !
Сторено е вече , но за толкова години заедно изобщо не ми се връзва. Пък и намери оправдание , че твоята маза била 20 квадрата и имало място... :lol: :lol: :lol:
Защо слагаш на краставичките 20гр. натриев бензоат. Иначе омекват ли? Не ми се иска да използвам химикали, затова питам . Направих една кофа туршия само със сол и сега всяка вечер я проверявам и опитвам резултата. ;)
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Да,стабилизира ги.Остават си твърди и хрупкави.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15823
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 718 пъти
Получил благодарност: 1507 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Гео, граф »

Направих половината дюли по начина на Дани, а другата - по начина на Ванина. Само че първите слязоха в мазето преди да ги снимам, но и по двата начина станаха пре-въз-ход-ни :nod: ! Момичета, благодаря ви сърдечно :sbear: :sbear: :skiss: !!!

А ето ги стърганите:

Изображение

Изображение
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
iv.tarlen
Баш кафе майстор
Мнения: 2384
Регистриран на: Юни 7, '16, 16:45
Местоположение: Казанлък

Re: Домашно консервиране

Мнение от iv.tarlen »

Тъй както върви ще надминеш, консервната фабрика на Светките :hihihi: !
Аватар
JuliS
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1700
Регистриран на: Мар 17, '10, 15:53

Re: Домашно консервиране

Мнение от JuliS »

На моите бързо втасващи зеленчуци, бидончето вече е пресполовено
Само чесънът си седи свеж и не ще да става кисел. :mrgreen:
Ама все до като стигнем дъното може и да стане
Изображение
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
Малката Ида

Re: Домашно консервиране

Мнение от Малката Ида »

Гео, граф написа:Направих половината дюли по начина на Дани, а другата - по начина на Ванина. Само че първите слязоха в мазето преди да ги снимам, но и по двата начина станаха пре-въз-ход-ни :nod: ! Момичета, благодаря ви сърдечно :sbear: :sbear: :skiss: !!!

А ето ги стърганите:

Изображение

Изображение
:potekoha: Не се У-ДЪР-ЖАШ :lol: Да донесеш едно на РД...ама от стърганите :mrgreen: Така за всеки ,ще има по една стрготинка :hihihi:
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15823
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 718 пъти
Получил благодарност: 1507 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Гео, граф »

Малката Ида написа: :potekoha: Не се У-ДЪР-ЖАШ :lol: Да донесеш едно на РД...ама от стърганите :mrgreen: Така за всеки ,ще има по една стрготинка :hihihi:
:daaa:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1460
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 3 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

Гео, граф написа:Направих половината дюли по начина на Дани, а другата - по начина на Ванина. Само че първите слязоха в мазето преди да ги снимам, но и по двата начина станаха пре-въз-ход-ни :nod: ! Момичета, благодаря ви сърдечно :sbear: :sbear: :skiss: !!!
...
Много се радвам, че ти хареса! :daaa:
Аз сега съм на вълна туршия, царска - моркови, камби, целина и карфиол. Аз една си знам, една правя. Ама тая година нещо не мога да уцеля количеството - все ми остава материал от някой зеленчук, пак купувам от другите, те пък се оказват повече ... абе за трети път ще слагам тия дни :oops:
Ама пък бурканчета ще има, и много хубава стана - опитахме от първата партида :ieeee:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”