Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1460
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 3 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

apis написа: Юли 11, '18, 09:00 Една рецепта за лесна и много вкусна туршия.Не се стерилизира.

Продукти :
червени камби
моркови
карфиол (или зеле,тази която опитах,беше със зеле)
целина

За 1 бр. буркан,компотен :
4 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол , равна
1 каф. чаша оцет
2 аспирина , предварително разтворени

Слага се от предварително нарязаните зеленчуци,
Допълва се с вряла вода догоре.
Затваря се със стара капачка или найлонова.Обръща се на капачката.
Оставя се да престои 10 дни и е готова за консумация.
И аз я правя така, само с едно допълнение - зеленчуците нарязвам от вечерта да омекнат леко и на сутринта пълня!
Много е хубава, много си я харесваме в къщи :daaa:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Може би осоляваш леко,за да омекнат ?
Мисля си дали двата аспирина могат да се заместят с 1 гр. салицил ?
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1460
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 3 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

Оооо да - осолявам леко, пропуснала съм да го напиша, извинете ме :oops:
И по тая причина, не 4, а 3 лъжици сол после :daaa:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Имаш предвид захар - от 4 суп. лъж. на буркан,стават 3 суп. лъж на буркан.
Сол - тя е 1 суп. лъж. на буркан.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10086
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 347 пъти
Получил благодарност: 918 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от МГХ »

Тук не разбрах. Как стои с найлонова капачка обърнато. Ами то тече така.
Аз правя така с вряла вода, но капачката се запечатва от топлото. Иначе тече.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Ако е с найлонова капачка,или стара,може би не трябва да се обръща.
Но най добре е сигурно да е с нова капачка,както ти ги правиш.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5252
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Да попитам :nod:
Изненадаха ме с едни манатарки- искам някак да ги съхраня-
може би-в бурканчета :hmmm:
Правили ли сте и ако може да ми помогнете с изпитана рецепта :nod:
Четох в нета - с бланширане,но ми се иска помощ от приятел :stiskam: :dovolen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

гъбите се бланшират за да се свият
после пълниш плътно бурканчето , сок от този в който си ги бланширала и малко сол
варят се обаче поне половин час
ние обаче манатарки само сушим / и сърнела също само сушена /
нарязани на тънки филиики , в отворена фурна на 50 градуса , наредени на кухненска хартия или такава за печене , ако нямаш сушилня за плодове и зеленчуци / и ако са във фурна , можеш да наредиш поне три реда , двете тавички , които продават с печката и скарата /
или нанизани на връв в подходящо помещение
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5252
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Ооо,благодаря!
То в сушилнята съм заложила- но стават бавно,та няма да имам време за втора порция :snif:
Затова ми хрумна в бурканче!Искаш да кажеш -както всяка гъба :hmmm:
Рекох си,че за манатарка може някой да знае по-така рецепта,ама явно с бланширане ще е! :daaa:
Пак благодаря :tzvetentze: !Започвам ги! :dovolen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

не ти трябва по-изчанчена рецепта , подправки и прочие
целта е да запазиш точно нейния вкус , максимално
пък после - според употребата ще овкусяваш :dovolen:
аз съм купувала горски гъби в бурканче , от магазин , а ми то печурки простосмъртни да бяха , щяха да имат повече аромат от тези с черен пипер , дафинов лист и дрън дрън
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”