Домашно консервиране
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17031
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно консервиране
Така де, само че аз държа в сол докато изгуби едната трета, после го изкисвам във вода да се обезсоли и тогава суша
Re: Домашно консервиране
Мдааа
Аз го държа в сол за 24 часа и после го мия и суша до 2/3.
Аз го слагам със солта във хладилника. И затворено.
А ти за да губиш тегло трябва да е отлупено.
Аз го държа в сол за 24 часа и после го мия и суша до 2/3.
Аз го слагам със солта във хладилника. И затворено.
А ти за да губиш тегло трябва да е отлупено.
Re: Домашно консервиране
Баба правела мляно домати в бутилки без варене, като му слагала салицил и олио до гърлото на бутилката и така го съхранявала за зимата.
Някой знае ли точната доза салицил и дали се слага сол ? И дали ще стане този номер в бутилки от швепс 0.5 мл или 1.5? Колко време трае такова домати?
Правила съм замразен доматен сок в бутилчици и е перфектен ама това сега живо ме вълнува.
Някой знае ли точната доза салицил и дали се слага сол ? И дали ще стане този номер в бутилки от швепс 0.5 мл или 1.5? Колко време трае такова домати?
Правила съм замразен доматен сок в бутилчици и е перфектен ама това сега живо ме вълнува.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10110
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 367 пъти
- Получил благодарност: 1029 пъти
Re: Домашно консервиране
Това е от нета :mimilisa написа: ↑Юли 10, '18, 17:59 Баба правела мляно домати в бутилки без варене, като му слагала салицил и олио до гърлото на бутилката и така го съхранявала за зимата.
Някой знае ли точната доза салицил и дали се слага сол ? И дали ще стане този номер в бутилки от швепс 0.5 мл или 1.5? Колко време трае такова домати?
Правила съм замразен доматен сок в бутилчици и е перфектен ама това сега живо ме вълнува.
Баба ми ти правеше така. 1-4 г на литър сок. Аз слагам по два аспирина на литър вместо салицил, но технологията е същата.Доматите се почистват и настъргват на ренде, или се смилат, след като са обелени.
Посоляват се - на 1 кг. смлени домати - 15г сол.
Прибавя се салициловата киселина - продава се в аптеките, на прах - 1 г от нея се слага на 1кг готов продукт домати.
Разбърква се много добре, докато се разтворят праха и солта и пълни в бутилки - около 3см. под гърлото, а отгоре се налива олио, или зехтин - слой около 2см. Затварят се добре с капачките и съхраняват на хладно място.
Тук пълненето е малко по-трудно, но аз си подбирам бутилки с по-широки гърла. Друга бутилка, PVC от минерална вода, срязвам в горния край - на 3-4 пръста под гърлото и. се ползва за фуния това при положение, че нямате фуния с широк отвор.
Re: Домашно консервиране
Колко време трае такова консервиране? Сега като е топло дали ще устискат до есента? В пвц бутилки дали ще стане?
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10110
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 367 пъти
- Получил благодарност: 1029 пъти
Re: Домашно консервиране
До пролетта ще изтраят в мазето, но не съм пробвала в ПВЦ, само в стъклени. Обикновено ги правим в литрови или бирени бутилки.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: Домашно консервиране
С тази рецепта ме върнахте в детството
Не съм я правила,но беше адски вкусноо!
А бях злоядо дете!Приятелка на мама я правеше и
ме черпеше -топях го с хлебче
Благодаря ви ,момичета !Подсетихте ме и ще я направя!
И леличката слагаше асперин на таблетки и олио отгоре!
Правеше я и с нарязан магданоз - но коментираха ,че не била
така трайна,като само доматки
Не съм я правила,но беше адски вкусноо!
А бях злоядо дете!Приятелка на мама я правеше и
ме черпеше -топях го с хлебче
Благодаря ви ,момичета !Подсетихте ме и ще я направя!
И леличката слагаше асперин на таблетки и олио отгоре!
Правеше я и с нарязан магданоз - но коментираха ,че не била
така трайна,като само доматки
Re: Домашно консервиране
И аз ще напиша рецепта,дадена ми от едни възрастни хора,които правят домати за зимата само по този начин.
Доматите се мелят на машинка.Някои дебели люспи се махат предварително,но има и необелени.
Слага се сол на вкус,но една идея повече.Люти чушлета се смилат на вкус.Салицил 1гр. на 1кг. мляна смес.
Разбърква се във сместта да постои няколко часа.Тогава се налива в бутилките.
Отгоре се капва по 1-2 капки олио.Запечатва се.Не се стерелизира.
Доматите се мелят на машинка.Някои дебели люспи се махат предварително,но има и необелени.
Слага се сол на вкус,но една идея повече.Люти чушлета се смилат на вкус.Салицил 1гр. на 1кг. мляна смес.
Разбърква се във сместта да постои няколко часа.Тогава се налива в бутилките.
Отгоре се капва по 1-2 капки олио.Запечатва се.Не се стерелизира.
Re: Домашно консервиране
Рецепта от приятелка - доматената смес се слага в бурканчета или шишета,със или без винт.
1.вариант
Дозата е 1кг.домати-3аспирина.
Ако не са измерени предварително,вече нарязани се измерват с един обикновен компотен буркан:
1буркан-3аспирина.
Доматите се измиват,нарязват на парченца,слагат се в дълбок съд,посоляват се на вкус.
Аспирина се счупва,а е по добре да се разтвори в малко вода,добавя се към доматите.
Оставя се да престои,като периодично се разбърква.
На следващия ден се сипва в съдовете за съхранение.
Отгоре около 1 пръст се сипва олио,да покрие доматите и да не прониква въздух.
Така приготвените домати са като току що откъснати от градината.
1.вариант
Дозата е 1кг.домати-3аспирина.
Ако не са измерени предварително,вече нарязани се измерват с един обикновен компотен буркан:
1буркан-3аспирина.
Доматите се измиват,нарязват на парченца,слагат се в дълбок съд,посоляват се на вкус.
Аспирина се счупва,а е по добре да се разтвори в малко вода,добавя се към доматите.
Оставя се да престои,като периодично се разбърква.
На следващия ден се сипва в съдовете за съхранение.
Отгоре около 1 пръст се сипва олио,да покрие доматите и да не прониква въздух.
Така приготвените домати са като току що откъснати от градината.