Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
klapan
Кана кафе
Мнения: 588
Регистриран на: Юни 6, '10, 13:15
Местоположение: Варна, до морето...

Re: Домашно консервиране

Мнение от klapan »

Мария Николова написа: Дек 11, '18, 21:05 С оцет, без оцет, много се радвам да те видя пак при нас Клапане! Здрасти! :shandshake:

Като ви чета, май оцета го пиете като минералка. :lol:
Да, почти така е . Ябълков оцет пия през няколко дни по лъжичка. А къпиновия го ползвам само за салати .
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Аватар
klapan
Кана кафе
Мнения: 588
Регистриран на: Юни 6, '10, 13:15
Местоположение: Варна, до морето...

Re: Домашно консервиране

Мнение от klapan »

Неколкократно е доказвано по научен път, че консумацията на оцет и мед подобрява здравето на човека, тъй като укрепва имунната система и предпазва от развитието на различни заболявания, провокирани от вредното въздействие на микроогранизмите.

Това, което много хора не подозират, е, че тези 2 продукта могат да бъдат комбинирани в едно лечебно средство. По този начин те повишават ефикасността си и повлияват положително здравословните проблеми.

Вижте и: Крем с банани и мед за облекчаване на кашлицата и настинките

Какви са ползите, когато комбинирате ябълков оцет и пчелен мед?

Суровият мед и органичният ябълков оцет притежават способността да предпазват и да лекуват инфекции и здравословни проблеми, които се отразяват негативно върху качеството на живот.

Комбинирайки ги, създавате лечебно средство, което се бори с възпаленията и действа като мощен антибиотик и антиоксидант.

То се характеризира с много полезни свойства, което го прави отлично средство за лечение на хронични заболявания.

Сред основните ползи, които това лечебно средство носи, са:

Облекчава болките в ставите и действа профилактично. Това прави лечебното средство идеално за хора, които страдат от артрит.
Действа като тоник за стомаха, редуцирайки болките и киселините.
Подобрява храносмилането, стимулира движението на червата и се бори със запека.
Контролира нивото на холестерола, като едновременно с това предпазва от високо кръвно налягане и го регулира.
Представлява отлична хранителна добавка за отслабване.
Лекува болки в гърлото и други проблеми, свързани с дихателната система.
Осигурява допълнителна доза енергия.
Подобрява здравето на кожата, тъй като притежава способността да се бори със свободните радикали.
Елиминира лошия дъх.
Подпомага редуцирането на възпаленията.

Според д-р Таня Грандева, домашно приготвения ябълков оцет е още по-полезен. Всички негови полезни вещества оказват благотворно влияние върху целия организъм, пречистват тялото и помагат за изхвърлянето на шлаките и токсините.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 9994
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 460 пъти
Получил благодарност: 872 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от greeneyed »

Да продължа със споделянето на опита: на дъното на бутилките се утаяват фини частици и оцетът малко по малко се избистря. :nod:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
РОУЗ

Re: Домашно консервиране

Мнение от РОУЗ »

Оцетната гъба може да седи няколко години в мазето, но трябва да се следи да не остане без течност, че поизсъхва. Това е пробвано.
По рецептата, която правя, ябълковият оцет преминава през две ферментации.
Първата ферментация /нарязани ябълки, вода и захар или мед/ тече бурно, после започва утихване на процеса, разбира се и по това, че ябълките започват да падат на дъното. Тогава се прецежда в съд с широко гърло, слага се оцетната гъба, отгоре няколко ката марля и започва вторият процес. Приключва с избистряне на оцета, гъбата се отделя и той се сипва в бутилки.
И две години да седи, ако не се разклаща не е много мътен, утайката е на дъното, аз ползвам оцета докато стигна до утайката, нея я сипвам при гъбата, нищо да не отива зян. ;)
Донка Тодорова
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1305
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:11
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 63 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Донка Тодорова »

Моля за бърз съвет - как да консервирам тайбери? Имам 2-3 храста , узряват бързо , внуците ги няма , как да ги запазя за по-дълго?
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5252
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Слагам го в компот ,заедно с малинки и др. ягодови каквито имам :daaa:
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Lizi »

Може би като сложиш във фризера.
Донка Тодорова
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1305
Регистриран на: Мар 29, '13, 11:11
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 63 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Донка Тодорова »

Благодаря , Даниелка , Лизи ! Миналата година правих компот и 1 чашка сложих във фризера , но сега ми се искаше нещо друго. Някой сушил ли е тайбери и само в сушилня ли може?
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Lizi »

По принцип може на слънце. Всякакви плодове съм сушила или зеленчуци. Но то не е ли със семки? Не съм чувала малини например да се сушат или къпини.
Аватар
polyabs
Кафе машина
Мнения: 3441
Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 146 пъти
Получил благодарност: 100 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от polyabs »

Как да направя компот или да консервирам плодове за бебе - без захар, някой пробвал ли е до сега да сподели опит, малко ме съмнява да не се развали :hmmm:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”