Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

2. вариант
1 кг. домати - 1 гр. салицил
Сместта престоява 30 мин. на студено,като се разбърква периодично.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

3. вариант
След наливане на бутилките,престояват 5-6 часа.
Преди да се налее олиото,с един шиш се разбърква съдържанието на бутилката,за да излезне въздуха.
Слага се олио.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

4.вариант
Някои хора правят така и рязано ( т.е. домати,чушки,магданоз.Всичко нарязано ).
Но,понякога се разваля.
Така,че в този си вариант,е много по добре да се стерилизира.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Салицил се купува от аптеката,за стотинки.
Опаковка от 10 гр. - т.е. за 10 кг. доматена смес.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Една рецепта за лесна и много вкусна туршия.Не се стерилизира.

Продукти :
червени камби
моркови
карфиол (или зеле,тази която опитах,беше със зеле)
целина

За 1 бр. буркан,компотен :
4 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол , равна
1 каф. чаша оцет
2 аспирина , предварително разтворени

Слага се от предварително нарязаните зеленчуци,
Допълва се с вряла вода догоре.
Затваря се със стара капачка или найлонова.Обръща се на капачката.
Оставя се да престои 10 дни и е готова за консумация.
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1464
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 9 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

apis написа: Юли 11, '18, 09:00 Една рецепта за лесна и много вкусна туршия.Не се стерилизира.

Продукти :
червени камби
моркови
карфиол (или зеле,тази която опитах,беше със зеле)
целина

За 1 бр. буркан,компотен :
4 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол , равна
1 каф. чаша оцет
2 аспирина , предварително разтворени

Слага се от предварително нарязаните зеленчуци,
Допълва се с вряла вода догоре.
Затваря се със стара капачка или найлонова.Обръща се на капачката.
Оставя се да престои 10 дни и е готова за консумация.
И аз я правя така, само с едно допълнение - зеленчуците нарязвам от вечерта да омекнат леко и на сутринта пълня!
Много е хубава, много си я харесваме в къщи :daaa:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Може би осоляваш леко,за да омекнат ?
Мисля си дали двата аспирина могат да се заместят с 1 гр. салицил ?
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1464
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 9 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

Оооо да - осолявам леко, пропуснала съм да го напиша, извинете ме :oops:
И по тая причина, не 4, а 3 лъжици сол после :daaa:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Имаш предвид захар - от 4 суп. лъж. на буркан,стават 3 суп. лъж на буркан.
Сол - тя е 1 суп. лъж. на буркан.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10108
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 366 пъти
Получил благодарност: 1029 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от МГХ »

Тук не разбрах. Как стои с найлонова капачка обърнато. Ами то тече така.
Аз правя така с вряла вода, но капачката се запечатва от топлото. Иначе тече.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”