Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13713
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 202 пъти
Получил благодарност: 388 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

днес направих експеримент
в класически компот от череши сложих стрък мента и така го стерилизирах
всъщност - три проби
само с мента
с мента и кръгче джинджифил
с мента и малини
ще докладвам става ли или не става за консумация
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17034
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно консервиране

Мнение от Миша »

Уред за сушене на плодове и зеленчуци

До сега сушех на слънце, но при тия дъждове ми се ще да взема сушилна за плодове, обаче нямам идея доколко върши работа , когато се сушат по-едри плодове, пояснявам, суша джанки, но с костилките, само ги цепвам на 4 , мързелива съм, не мож ме накара да махам костилки :angel2: , а и после в манджата най-обичам вкуса на сливите, когато са с костилки , та въпроса ми е дали и за колко време ще се изсушат узрели джанки около 3 см в диаметър? И каква сушилна да взема, от 250W, от 520 W или нагоре? Има ли смисъл от по-силна ?
Обаче да знаете, че джанката е узряла и ми трябват отговори бързо :mrgreen:
И естествено марка, от която сте доволни.
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от libra »

А,защо не във фурната на 50 гр. през нощта?
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17034
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно консервиране

Мнение от Миша »

Защото вентилаторът вие и нов ще дойде след месец :ufff: , а сушилната мисля да я инсталирам на втория етаж, където няма да пречи, освен това сушим много билки , мястото ми е малко и понякога не успявам да ги доизсуша както трябва
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от libra »

Не знам колко им е обема на сушилните ,но едва ли ще ти свърши работа и тя.По-скоро ,някакви скари на етажи,за увеличаване а площта?
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10111
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 367 пъти
Получил благодарност: 1030 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от МГХ »

Миша написа: Юни 29, '18, 15:58 Уред за сушене на плодове и зеленчуци

До сега сушех на слънце, но при тия дъждове ми се ще да взема сушилна за плодове, обаче нямам идея доколко върши работа , когато се сушат по-едри плодове, пояснявам, суша джанки, но с костилките, само ги цепвам на 4 , мързелива съм, не мож ме накара да махам костилки :angel2: , а и после в манджата най-обичам вкуса на сливите, когато са с костилки , та въпроса ми е дали и за колко време ще се изсушат узрели джанки около 3 см в диаметър? И каква сушилна да взема, от 250W, от 520 W или нагоре? Има ли смисъл от по-силна ?
Обаче да знаете, че джанката е узряла и ми трябват отговори бързо :mrgreen:
И естествено марка, от която сте доволни.
Моята е малка, от най-евтините Изображениеи много бавно суши- домати за 27 часа, ябълки на резенчета - за 25 часа.Сливи не съм сушила и не знам.Така че си вземи по-голяма и по-мощна, според мен. Пак зависи от количеството, което сушиш.
troll

Re: Домашно консервиране

Мнение от troll »

Аз имам като на МГХ е ся .... малко по-мощна, щото нещата се сушат за около 12-15 часа, но е голяма врътня. Всичко се реже на дребно, а после се мие. :snif:
Не знам кво да направиш ся, но за догодина мъж ти да ти направи сушилня!
Туй е дървен сандък с две стени от ситна мрежа и вентилатор. Нямаш нужда от слънце. Може и котлон от долу.
Щом праи оранжерии и туй може.
Там се сушат и луканки.
Аз не съм го направил, щото при мен в мазето като работи парното отива към 30% - 25% влажност и за 3-4 дни си суша луканка туй зимъска, лятос ползвам малка фурна.
Ма аз съм любител!
:mrgreen:
Докат пишех се сетих, че преди две седмици турих долу една пастърма! :shock:
Изображение
Турих ги във вода и до 3-4 часа ще стават.
Изображение
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17034
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно консервиране

Мнение от Миша »

Не знам кво да направиш ся, но за догодина мъж ти да ти направи сушилня!
Да знаеш, че още преди да си изрекъл /написал думите, аз вече съм ти прочела мислите :angel2:
изнамерих ей това
В Пловдив създадоха сушилня за плодове, която работи с безплатна енергия

и инструкции има
https://uard.bg/files/custom_files/file ... shilni.pdf

дала съм заръка вече , но ще е за догодина, сиреч зимата, сега ще трябва да се спасявам по друг начин :snif:

Сега ще покажа пастърмата на ММ -още един довод "за", обаче аз така или иначе си я правя в хладилника, та много няма да хване декиш :hmmm:
Обаче ти ме учуди -защо сега я слагаш във вода, аз я изкисвам преди да сложа да се суши
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
troll

Re: Домашно консервиране

Мнение от troll »

Ем чи как що?!? :shock:
Тя е твърда като камък!
Та я корегирам.
:angelche:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17034
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно консервиране

Мнение от Миша »

Щом си чакал да стане на камък бива :nod: , ние я сушим до смяна на цвета ѝ и до фаза "кога най-рано може да се консумира " :lol:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”