Сладко от рози
Сладко от рози
Здравейте, днес си купих от Лидл сладко от рози за малката дъщеря.Сега като й давам ме озари идеята дали не мога аз да правя сладко от моите рози в градината?
Пробвали ли сте, има ли значение сорта рози?Като гледам много лесно се приготвя
Остин сладко от рози хаха звучи добри или микс
Пробвали ли сте, има ли значение сорта рози?Като гледам много лесно се приготвя
Остин сладко от рози хаха звучи добри или микс
Re: Сладко от рози
Има значение ,листенцата трябва да са много тънки.Правила съм и стигнах да този извод.
Re: Сладко от рози
от старите миризливи гюлове
и от доста сортове на Остин пак ще стане
пила съм сок от Уйлям Шекспир, страхотен беше, що не и сладко
и от доста сортове на Остин пак ще стане
пила съм сок от Уйлям Шекспир, страхотен беше, що не и сладко
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5630
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1722 пъти
- Получил благодарност: 1954 пъти
Re: Сладко от рози
Направих сладко от Гертруд Джекил миналата година.Стана много ароматно.Вече го изядохме.Пробвах две рецепти,запазва и цвета и аромата.Правиме и чай от венчелистчетата,също прекрасен.Използвам пресни венчелистчета и за украса на сладкиши.Това всичкото обаче,ако не са пръскани розите с химия.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5630
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1722 пъти
- Получил благодарност: 1954 пъти
Re: Сладко от рози
Тази рецепта е първата.Това сладко,за разлика от втората рецепта,трябва да се съхранява в хладилника,ако е извън хладилник,прави плесен отгоре.Не се разваля сладкото,но не е добре.В хладилника се запазва изцяло.
Сладко от рози
Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume.
Позволих си да направя някои корекции от посочената рецепта в книгата, като добавих допълнително вода и следователно захар. Резултатът е удовлетворяващ.
В настоящата рецепта пропуснах да добавя лимонов сок. Ако целта е консервиране на сладкото, то необходимото количество за дадените пропорции е сок от 1/2 лимон.
Посочените дози са за 200 грама сладко.
Продукти:
100 г розови листенца от маслодайна роза
150 г захар
300 мл вода
Листенцата се измиват внимателно със студена вода и се подсушават. Към тях се добавя захарта и се претриват с нея. Оставят се за 2 часа.
Листенцата със захарта и водата се смесват в тенджера. Загряват се на умерен огън и се варят около 20 минути или докато образувалият се сироп се сгъсти. Ако се добавя лимонов сок това става накрая. Ами това е!
Втората рецепта пак е от интернет,но с повече захар и не е необходимо да се съхраняват след приготвяне в хладилник.
захар - 1 кг
рози - 80 бр. цветове
вода - 1 л.
винена киселина - 1 ч.л.
Почистваме цветовете на розите от чашките.
Отрязваме бялата част на листенцата и измиваме в студена вода, за да се отстранят тичинките.
Смесваме захарта и водата и сваряваме на котлона, докато захарта се разтвори.
Прибавяме листенцата на розите и варим, докато се сгъсти.
Тогава се прибавя киселината.
Варенето продължава още 2-3 минути.
След като сладкото изстине, го насипваме в буркани.
Аз сложих повече цветове,пак стана добре.
Сладко от рози
Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume.
Позволих си да направя някои корекции от посочената рецепта в книгата, като добавих допълнително вода и следователно захар. Резултатът е удовлетворяващ.
В настоящата рецепта пропуснах да добавя лимонов сок. Ако целта е консервиране на сладкото, то необходимото количество за дадените пропорции е сок от 1/2 лимон.
Посочените дози са за 200 грама сладко.
Продукти:
100 г розови листенца от маслодайна роза
150 г захар
300 мл вода
Листенцата се измиват внимателно със студена вода и се подсушават. Към тях се добавя захарта и се претриват с нея. Оставят се за 2 часа.
Листенцата със захарта и водата се смесват в тенджера. Загряват се на умерен огън и се варят около 20 минути или докато образувалият се сироп се сгъсти. Ако се добавя лимонов сок това става накрая. Ами това е!
Втората рецепта пак е от интернет,но с повече захар и не е необходимо да се съхраняват след приготвяне в хладилник.
захар - 1 кг
рози - 80 бр. цветове
вода - 1 л.
винена киселина - 1 ч.л.
Почистваме цветовете на розите от чашките.
Отрязваме бялата част на листенцата и измиваме в студена вода, за да се отстранят тичинките.
Смесваме захарта и водата и сваряваме на котлона, докато захарта се разтвори.
Прибавяме листенцата на розите и варим, докато се сгъсти.
Тогава се прибавя киселината.
Варенето продължава още 2-3 минути.
След като сладкото изстине, го насипваме в буркани.
Аз сложих повече цветове,пак стана добре.
Re: Сладко от рози
Аз също съм правила сладко от рози преди години. По същата втора рецепта на Тутти, с тъмно червените, силно ароматни стари рози, които ги има почти във всеки двор. Стана много хубаво сладко, ароматно и с лилавеещ цвят. Листенцата се запазиха целички и като ги ядяхме скърцаха Само веднъж съм правила, защото ми дожаля за розите
Re: Сладко от рози
Ако някой има изпитана рецепта за сироп от рози, бих се пробвала.
Имам няколко еднократни розови трендафила, ароматни са, сигурно ще станат за тази работа.
Тутти, напиши и за чая от рози, моля.
Имам няколко еднократни розови трендафила, ароматни са, сигурно ще станат за тази работа.
Тутти, напиши и за чая от рози, моля.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5630
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1722 пъти
- Получил благодарност: 1954 пъти
Re: Сладко от рози
Кипва се вода,оттегля се от котлона и се добавят цветовете от роза.Престоява десетина минути или повече и се пие ароматен розов чай.Добавя се сок от лимон и чая става розов,ако е от розова или червена роза.Без лимон не е така цветен.
Re: Сладко от рози
Свекърва ми редовно ми събира розов цвят от маслодайна роза. Ползваме го за чай, придава чудесен аромат. Но трябва да се има предвид, че е и силно слабително средство трябва да се внимава с количеството.