сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
-
- Кана кафе
- Мнения: 524
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 76 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
Внимавай, Юле, аз миналата година съм попрекалила и дрънчаха чак - не стават за ядене така. Не ги пресушавай.JuliS написа:Благодаря Сенди
И последно...надявам се Колко исъхнали трябва да са сушените домати? До кораво?
А за съхранението - аз ги слагам в хартиени кесии във фризера и си накисвам по 1 буркан в зехтин или олио - не че много съм практикувала - с тези камъчета от миналата година, ама това е начина, който ми допада най-много. На първата страница имам един описан гаф - прочетете като предупреждение.
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
Санди, много може да са факторите за провала на опита - от това, че не ги насолих всичките, през неподходящи сортове до недостатъчно слънце. Но не съм се отказала, опитите ще продължат, домати бол.
Печене във фурна на 220 градуса как ти се струва?
Пробвах на шайби с различни дебелини, но цели се оказа най-добре. Изхвърлях три пъти отделената вода, след което ги поръсих със сол, зехтин и риган, розмарин и ги допекох, докато придобият приятен загар. Ухаят страхотно, а колко са вкусни Затворих ги горещи в бурканчета, но май ще е добре да ги кипна за 5-6 минути. Какво ще кажете?
Светка, не само че няма да се уредят с духане, но такава хард-програма им спретнах, че свят да им се завие на доматитО.Светката написа:Венче др.път пробвай със сешоар да ги изсушиш.Бързо,лесно,вкусно
Печене във фурна на 220 градуса как ти се струва?
Пробвах на шайби с различни дебелини, но цели се оказа най-добре. Изхвърлях три пъти отделената вода, след което ги поръсих със сол, зехтин и риган, розмарин и ги допекох, докато придобият приятен загар. Ухаят страхотно, а колко са вкусни Затворих ги горещи в бурканчета, но май ще е добре да ги кипна за 5-6 минути. Какво ще кажете?
-
- Кана кафе
- Мнения: 524
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 76 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
Сенди, като ти видях занимавката сигурно приличах на аватара ти. Капчица завист не изпитвам в момента към теб. Дано си успяла.
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
Хаха Янче,успях но останах без
кръст и г...
Добре,че и свекито се включи та
ги нарязахме.
кръст и г...
Добре,че и свекито се включи та
ги нарязахме.
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
Добре де...ама мен хладилника ми е тесен вече...как събирате толкова количество?Сенди теб визирам
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 587 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
В продължение на друга тема реших тук да споделя как смятам да суша плодове. По съвет на Склери направих 2 рамки, виждат се подробностите, заредила съм сини сливи и смокини. Сините сливи са съвсем натурални, а смокините ми се струва , че нямат достатъчно захар да се консервират, а не да се вкиснат, затова ги топих в захарен разтвор. Освен това тази година преди седмица можахме да наберем смокини- първо си ги хапвахме, после давахме на близки и приятели, сега като реших да суша, слънцето вече не е така жарко да дръпне бързо влагата ииииииии не знам докъде ще я докарам Обаче не искам да суша на фурна, прави ми впечатление, че дотук колкото са изсъхнали, плодовете са меки, а през фурната хващат една коричка, втвърдяват се. Ще следя процеса, мисля, че им трябват доста дни, за да изсъхнат добре.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31650
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 980 пъти
- Получил благодарност: 2240 пъти
Re: сушени домати - приготвяне, съхранение и приложение.
Грийни, първо поздравления за отличното изпълнение на "слънчевата сушилня"!
Струва ми се, че смокините са ти прекалено "дебели". Разрежи ги по на 3 диаметъра и ги "разчекни", за да се изпаряват по-интензивно.
И да ти кажа за изсушаването на още един плод.
Праскови. Повтори със захарния сироп резени на 1 пръст дебелина и после ги изсуши. Правила съм го преди стотина години, по рецепта от една много стара книга. И "произведението" даже си имаше име. (Ставаха меки, колкото са купешките сушени сини сливи. Сервират се направо сушени праскови. Децата ги обожаваха!)
Като нямах такава сушилня, сушах ги върху дъска и непрекъснато обръщах резените от една кълка - на друга.
Струва ми се, че смокините са ти прекалено "дебели". Разрежи ги по на 3 диаметъра и ги "разчекни", за да се изпаряват по-интензивно.
И да ти кажа за изсушаването на още един плод.
Праскови. Повтори със захарния сироп резени на 1 пръст дебелина и после ги изсуши. Правила съм го преди стотина години, по рецепта от една много стара книга. И "произведението" даже си имаше име. (Ставаха меки, колкото са купешките сушени сини сливи. Сервират се направо сушени праскови. Децата ги обожаваха!)
Като нямах такава сушилня, сушах ги върху дъска и непрекъснато обръщах резените от една кълка - на друга.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.