Сладо от ягоди, малини, череши

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7140
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 75
x 101

вт юни 07, 2016 10:32 pm

Искам да направя сладко от ягоди, по-късно и от малини. Като чета рецептите- вари се 60 до 90 мин, нещо не се вързва. Има ли някакъв чалъм да се свари сиропа, после за кратко да се добавят ягодите/ меките плодове/ . Ако ги варя толкова продължително време , ще станат на мармалад. Искам плодовете да са що-годе запазени. :hmmm:
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя

Потребителски аватар
Asarina
Кафе машина
Мнения: 3546
Регистриран: нед мар 31, 2013 4:23 pm
Местоположение: София - Лобош
x 60
x 7

вт юни 07, 2016 10:45 pm

С Гелфикс. :daaa:
http://www.oetker.bg/bg-bg/sveti-i-trik ... eleta.html" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
РОУЗ
x 20

вт юни 07, 2016 10:50 pm

Така правя "сладо" :hihihi: от къпини. Варя захарен сироп, като се посгъсти слагам къпините в тава, заливам със сиропа и пека на око в предварително загрята фурна, тогава плодовете не се размекват така. Къпините така остават цели, но с малини никога не ми се получава, винаги се разпадат.
0 x
Потребителски аватар
Натали-Я
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1080
Регистриран: нед сеп 21, 2014 9:03 pm
x 2
x 4

чет юни 09, 2016 9:05 pm

От къпини никога не правя сладко. Само желе. А за да направя сладко от малини, които няма да се разкашкат, правя следното. Слагам предвидената захар и плода в съд за варене на сладко. Вода не добавям. И без да варя оставям за 4-5 часа. не бъркам, просто чакам малините да пуснат сок. След това довеждам сладкото до кипване, да кипне съвсем за малко. Буквално за минутки. И оставям така за едно денонощие. През това денонощие малините ще се превърнат на стафидки. И тогава сварявам сладкото за двадесетина минути. Сухи бурканчета предварително загрявам на 150 градуса във фурната, капачки сварявам. И както е горещо сладкото, сипвам го в бурканчета, затварям с капачките и обръщам бурканчета. Повече бурканчета не стерилизирам.
0 x
libra
Наркоман
Мнения: 10883
Регистриран: нед дек 13, 2009 8:51 am
x 73
x 60

чет юни 09, 2016 9:27 pm

Хммм,ще се пробвам в този висш пилотаж.
0 x

Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7140
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 75
x 101

чет юни 09, 2016 9:56 pm

Такаааа, благодаря на всички отзовали се на молбата ми! :liubov:
Методът на Натали да се вари на 2-3 пъти сладкото съм го чувала, макар да не разбирам от какво ще се сгъсти сиропа по този начин. Реших да действам по следния начин - плодове- захар смесвам в съотношение 1:1, стоят една вечер в хладиника, варя до кипване, престоява 1 нощ , варя 20-30 мин и ако не се е сгъстило достатъчно, пак съм тук! :angel2:
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24298
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 239
x 254

чет юни 09, 2016 10:15 pm

Джейми Оливър имаше една рецепта дето правеше ягодово сладко само за 15 минути, ама като не помня къде и как да я намеря

его друга рецепта, изглежда много вкусно сладкото

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alph ... amov-otset

Изображение
Последна промяна от calico на чет юни 09, 2016 10:27 pm, променено общо 1 път.
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1233
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

чет юни 09, 2016 10:17 pm

Аз тази година сладкото го варих 3 пъти,защото си забравих две вечери да си купя лимонтозу :D
Накрая като се посгъсти слагам и една чаена лъжичка от него.Обаче съм доволна от резултата.Стана перфектно.
0 x
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2041
Регистриран: пет окт 24, 2014 4:30 pm
x 329
x 81

пет юни 10, 2016 10:04 pm

Аз на кг плод слагам кг захар. Ако можеш да оставиш да престои плода със захарта една нощ, ако няма време го слагам директно във фурната.бъркам рядко и проверявам на чиния дали е готово. Качвам от сока и после с лъжицата се опитвам да разделя капката. Сладкото е готово, когато оставя пътечка. Тогава слагам лимонтузу, за да не се захаросва и пълна бурканчетата и обръщам. Плодовете са хубави и никой не му се мръщи
0 x
Потребителски аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6431
Регистриран: нед ное 29, 2009 5:02 pm
x 21

пон юни 13, 2016 12:01 pm

Това ли е рецептата на Джейми Оливър:
" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Skela
Kафенце
Мнения: 35
Регистриран: съб яну 30, 2016 4:22 pm

вт юни 21, 2016 4:46 pm

Сладкото от ягоди ми се получава откакто го правя по 3-4дни.Слагам 1кг.ягоди и 700гр захар,оставям ги да си пуснат сока за една вечер.След това на първия ден го варя 20-25мин. и го спирам,на другия ден пак примерно 15мин,на третия ден може само и 10мин. да му трябват.Тази година 5 дни го правих.Свекървата ме научи така ,защото по лесно се преценя гъстотата.Като го спреш и на другия ден то е гъсто.А по един килограм ,защото се запазва цвета и аромата.Иначе ако го правя по голямо количество и на един ден редовно ми се променя цвета и не е червен както го искам.Като стана голяма майсторка ще го правя на един ден :mrgreen:
0 x
Кандидат агроном.....
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7140
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 75
x 101

съб юни 25, 2016 6:11 pm

Да докладвам каква я свърших, следвайки съветите ви . :dovolen:

Набирам 800 гр малини, допълвам с 200 гр цариградско грозде, измивам ,засипвам с част от определените 900 гр захар , стоят 1 вечер в хладилника.На другия ден слагам плодовете и останалата захар в широка тенджера, варих около 50 мин, обемът се намали на 2/3, добавих 1/2 л.лимонтозу и това е. Днес варих още една доза-излезнаха общо 8 бурканчета по 350-400 мл. Смятам, че на гъстота е докарано. :angel2:

Изображение

Естествено, оставих 1 чашка да го пробваме- въобще не се усещат семките, много е ароматно.
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4798
Регистриран: ср яну 13, 2010 11:52 am
Местоположение: Севлиево 5-а зона
x 17
x 27

пон юни 19, 2017 9:14 am

Моля да споделите има ли вариант сладкото да не се вари толкова много. Гледах веднъж но 24kithen една рецепта на свежата Анабел, при която тя свари малините 8 мин, добави им масло , отпени и това беше. Искам да не е толкова сладко и гъсто накрая, а по-скоро като сос за поливане ама как ще го съхраня за по-дълго?
0 x
"Истинските неща в живота, не са нещата"
Изображение

градинките на "утринния покой"
РОУЗ
x 20

пон юни 19, 2017 9:32 am

Първите ми опити бяха или туткал, или топинг, все не можех да нацеля консистенцията.
Топингът беше екстра, просто вариш по-кратко време, пак слагаш лимонтузу и горещо го сипваш в бурканчета и затваряш.
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”