Безглутенови рецепти
Re: Безглутенови рецепти
Ан, добре дошла в клуба на безглутеновите
радвам се, че ти е повлияло добре, дори и за толкова кратко време.
сладкишите не ги мисли много много- всички стават с безглутенови брашна, не е нужно дори рецепти нови, просто заменяш брашното с безглутеново някакво, с проби ще разбереш
аз сега за сладкиши купувам на Техра брашното за кекс и това за бисквити, доста е добро за тия цели
иначе ако нямам, ползвам смес от оризово+някакво нишесте+малко царевично или ленено
тия дни си купих оризови кори, ще правя банички да видим какво ще излезе
има една група във ФБ, те верно че са и без захар , но има добри рецепти, отвреме навреме ги преглеждам
https://www.facebook.com/groups/377647522594675/" onclick="window.open(this.href);return false;
радвам се, че ти е повлияло добре, дори и за толкова кратко време.
сладкишите не ги мисли много много- всички стават с безглутенови брашна, не е нужно дори рецепти нови, просто заменяш брашното с безглутеново някакво, с проби ще разбереш
аз сега за сладкиши купувам на Техра брашното за кекс и това за бисквити, доста е добро за тия цели
иначе ако нямам, ползвам смес от оризово+някакво нишесте+малко царевично или ленено
тия дни си купих оризови кори, ще правя банички да видим какво ще излезе
има една група във ФБ, те верно че са и без захар , но има добри рецепти, отвреме навреме ги преглеждам
https://www.facebook.com/groups/377647522594675/" onclick="window.open(this.href);return false;
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
Мерси, Калико, ще погледна
Пробвам с хлябовете сега - с една и съща готова смес от 5 брашна направих един хляб със сода и един - с безглутенова мая (на др. Йоткер).
Вторият се получи по-добре като структура, но може и да е от това, че добавих малко ленено брашно.
Утре ще правя твоите содени питки
Пробвам с хлябовете сега - с една и съща готова смес от 5 брашна направих един хляб със сода и един - с безглутенова мая (на др. Йоткер).
Вторият се получи по-добре като структура, но може и да е от това, че добавих малко ленено брашно.
Утре ще правя твоите содени питки
Re: Безглутенови рецепти
оо, лененото брашно в малки количества много подобрява хлябовете, каквито и да са.
малко ленено брашно + вода замества яйцата в разни печива.
малко ленено брашно + вода замества яйцата в разни печива.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
Реших да приложа 3-4 седмичен безглутенов режим на хранене, тоест почти такъв, защото ще ползвам брашно от лимец, купешко кисело мляко и сирене и стандартна сода бикарбонат. Направих содените питчици на Калико. Много ми харесаха-станаха мекички и много вкусни, една питка остана за третия ден и беше още мека и все така вкусна. Моите брашна явно са по-тъмни и питките станаха по-тъмни, но това не ми пречи никак. Няма да се мъча да изпробвам други рецепти, само ще опитам да направя хляб във формичка от същото тесто. Единственият ми проблем е, че не трябва да консумирам много яйца, а пък то във всяка доза има по 2 яйца.
Ето ги и моите содени питки:
Ето ги и моите содени питки:
Re: Безглутенови рецепти
И аз ги направих, наистина са много сполучливи.
Много ме измъчват обаче безглутеновите хлябове. Имат един брашнесто-ронлив-нишестен вкус. Чудя се дали не е от големия процент на оризовото брашно.Опитах го в комбинации с царевично , елдово, ленено, даже и с конопено. Слагам яйце, махам яйце, пробвам със сода, с мая, понякога успява да бухне (е не като глутеново, но все пак...) Нищо не помага, все има брашнено усещане.
Единствения път, в който се получи уникален хляб, беше хлябът от 100% брашно от лимец. Но тялото ми реагира на глутена вътре и затова отпадна като вариант.
Calico, търся тези твои смески Техра. За Варна опцията май е само онлайн поръчки с доставка от София. Кажи заслужава ли си? Искам някаква смес за бисквити или мъфини, но такава, че глутенови деца да не разберат какво им се случва
Изобщо ако може някой да сподели удачна рецепта за домашни бисквити или меденки (моите с оризовото брашно не се получиха, не бяха вкусни), плийз
Много ме измъчват обаче безглутеновите хлябове. Имат един брашнесто-ронлив-нишестен вкус. Чудя се дали не е от големия процент на оризовото брашно.Опитах го в комбинации с царевично , елдово, ленено, даже и с конопено. Слагам яйце, махам яйце, пробвам със сода, с мая, понякога успява да бухне (е не като глутеново, но все пак...) Нищо не помага, все има брашнено усещане.
Единствения път, в който се получи уникален хляб, беше хлябът от 100% брашно от лимец. Но тялото ми реагира на глутена вътре и затова отпадна като вариант.
Calico, търся тези твои смески Техра. За Варна опцията май е само онлайн поръчки с доставка от София. Кажи заслужава ли си? Искам някаква смес за бисквити или мъфини, но такава, че глутенови деца да не разберат какво им се случва
Изобщо ако може някой да сподели удачна рецепта за домашни бисквити или меденки (моите с оризовото брашно не се получиха, не бяха вкусни), плийз
Re: Безглутенови рецепти
Ан, сега виждам питането ти.
ами безглутеновите смески на Техра са добри, но не е нещо дето сама не можеш да си направиш. Аз ги ползвам предимно за сладки неща, че са доста фино смлени.
Хляб безглутенов трудно ще стане. Опитай с по-рядка смес. Аз пека във дългата форма за кекс.
с 1 кофичка(400) кисело мляко, 1 с.л. сол, 1 ч.л. сода и 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. оцет и 2 с.л. олио и 2 яйца.
това се разбърква добре, и се добавя около 50-60 мл вода.
и започваш да прибавяш брашната, като бъркаш добре след всяко- докато може с тел, после с бъркалката.
2 с.л. ленено + 1 ч.л. ксантанова гума
1 с.л. ябълково(пропусни го ако нямаш) + 1/4 ч.ч. ябълков пектин
2 с.л. царевично нишесте или толкова тапиока
отделно в съд си смесила в равни количества царевично и оризово, и от тази смес слагаш толкова, че да се получи мека смес, нещо като сгъстен мед на консистенция, тестото да прави връхчета като го бъркаш.
Може да отиде 1 ч.ч. смес, може и две дори, не знам, никога не съм мерила, сипвам на око от пакета направо.
Тази смес изсипваш във формичката, отдолу хартия за печене, и дебелината на слоя не трябва да е повече от 3 см. Изкарваш въздуха със стръскване и печеш в загрята фурна, но не на вентилатор. Според фурната, но първо към 5-7 минути само отдолу, после нормално на около 190*С докато клечката излиза суха - това е около 30 минути от началото
опитай ако искаш с половин доза от това в малка формичка. Бухва и става около 7-10 см и не е брашнен, сух и ронлив.
ами безглутеновите смески на Техра са добри, но не е нещо дето сама не можеш да си направиш. Аз ги ползвам предимно за сладки неща, че са доста фино смлени.
Хляб безглутенов трудно ще стане. Опитай с по-рядка смес. Аз пека във дългата форма за кекс.
с 1 кофичка(400) кисело мляко, 1 с.л. сол, 1 ч.л. сода и 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. оцет и 2 с.л. олио и 2 яйца.
това се разбърква добре, и се добавя около 50-60 мл вода.
и започваш да прибавяш брашната, като бъркаш добре след всяко- докато може с тел, после с бъркалката.
2 с.л. ленено + 1 ч.л. ксантанова гума
1 с.л. ябълково(пропусни го ако нямаш) + 1/4 ч.ч. ябълков пектин
2 с.л. царевично нишесте или толкова тапиока
отделно в съд си смесила в равни количества царевично и оризово, и от тази смес слагаш толкова, че да се получи мека смес, нещо като сгъстен мед на консистенция, тестото да прави връхчета като го бъркаш.
Може да отиде 1 ч.ч. смес, може и две дори, не знам, никога не съм мерила, сипвам на око от пакета направо.
Тази смес изсипваш във формичката, отдолу хартия за печене, и дебелината на слоя не трябва да е повече от 3 см. Изкарваш въздуха със стръскване и печеш в загрята фурна, но не на вентилатор. Според фурната, но първо към 5-7 минути само отдолу, после нормално на около 190*С докато клечката излиза суха - това е около 30 минути от началото
опитай ако искаш с половин доза от това в малка формичка. Бухва и става около 7-10 см и не е брашнен, сух и ронлив.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
сега едни безглутенови курабийки, по-скоро бисквитки, обещах на Тутти рецептата
правих ги вчера, но се изядоха ,днес пак направих. точно по тази рецепта, нищо не променях.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopi ... en-6051642
лесни и бързи, бърка се за 5 минути и после 12-15 мин печене
125 гр масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 ванилия
1,5 ч.ч. оризово брашно
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. бакпулвер
с една забележка от мен: ако слагате домашно сладко, първо го изцедете, щото все има достатъчно влага и разваля вида.
аз днес изсипах 3-4 с.л в една цедка над купичка и добре го отцедих, резултата е много добър.
Вероятно със шипков мармалад ще стане добре, но нямах.
От една доза излизат около 20 броя. Много са вкусни
ето ги
правих ги вчера, но се изядоха ,днес пак направих. точно по тази рецепта, нищо не променях.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopi ... en-6051642
лесни и бързи, бърка се за 5 минути и после 12-15 мин печене
125 гр масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 ванилия
1,5 ч.ч. оризово брашно
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. бакпулвер
с една забележка от мен: ако слагате домашно сладко, първо го изцедете, щото все има достатъчно влага и разваля вида.
аз днес изсипах 3-4 с.л в една цедка над купичка и добре го отцедих, резултата е много добър.
Вероятно със шипков мармалад ще стане добре, но нямах.
От една доза излизат около 20 броя. Много са вкусни
ето ги
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5630
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1722 пъти
- Получил благодарност: 1959 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Утре ще ги пробвам, благодаря ти, calico. Направо преядохме тази вечер, и като ги гледам сега тези сладки, пак ми се дояде. Много апетитни.
И аз дадох рецепта за козунак с 1/2 кг брашно, като искаш. Ще стане вкусен.
Светли празници, и много вкусни трапези за всички.
И аз дадох рецепта за козунак с 1/2 кг брашно, като искаш. Ще стане вкусен.
Светли празници, и много вкусни трапези за всички.
Re: Безглутенови рецепти
Calico,страхотна си, благодаря ти. Много тънкости знаеш за безглутенов хляб Изпекла съм немалко домашни хлябове от какви ли не трудни брашна , но тук се препънах.
П.П. В момента съм в Италия. В супермаркетите има няколко вида безглутенов хляб, който на вкус и вид почти не се различава от нормалните хлябове, всъщност ги превъзхожда. Някак са постигнали да е бухнал, крехък и ароматен . И много вкусен.
П.П. В момента съм в Италия. В супермаркетите има няколко вида безглутенов хляб, който на вкус и вид почти не се различава от нормалните хлябове, всъщност ги превъзхожда. Някак са постигнали да е бухнал, крехък и ароматен . И много вкусен.