Безглутенови рецепти
Re: Безглутенови рецепти
ДОМАШНО КОРНИ
80 г сурови тиквени семки
80 г сурови слънчогледови семки
80 г сусам
½ ч. ч. сушени боровинки
4-5 фурми смачкани
4 с.л. мед
100 г. овесени ядки или заместител
поотделно се запичат семките около 4-5 мин. После се смесват всички и още 1 мин се запичат – без плодовете. После в купа се смесва всичко . Разтила се върху хартия за печене и се заглажда. Натиска се отгоре с нещо твърдо и се прибира в хладилника. След 2 часа може да се реже.
ПОСТЕН СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ГРИС
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. царевичен грис,
1 ч.ч. брашно- лимец,
600 гр. (4-5) рендосани ябълки,
1/2 ч.ч. олио,
1 пак. бакпулвер,
2 ванилии,
1 ч.л. канела
Всички продукти се разбиват заедно, на ръка (не с миксер).
Пече се в загрята на 170*С фурна.
След като се изпече, сладкишът се поръсва с пудра захар, а много хубав е и с някакво сладко – вишна например.
Хайде стига с тези сладкиши. Май прекалих
80 г сурови тиквени семки
80 г сурови слънчогледови семки
80 г сусам
½ ч. ч. сушени боровинки
4-5 фурми смачкани
4 с.л. мед
100 г. овесени ядки или заместител
поотделно се запичат семките около 4-5 мин. После се смесват всички и още 1 мин се запичат – без плодовете. После в купа се смесва всичко . Разтила се върху хартия за печене и се заглажда. Натиска се отгоре с нещо твърдо и се прибира в хладилника. След 2 часа може да се реже.
ПОСТЕН СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ГРИС
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. царевичен грис,
1 ч.ч. брашно- лимец,
600 гр. (4-5) рендосани ябълки,
1/2 ч.ч. олио,
1 пак. бакпулвер,
2 ванилии,
1 ч.л. канела
Всички продукти се разбиват заедно, на ръка (не с миксер).
Пече се в загрята на 170*С фурна.
След като се изпече, сладкишът се поръсва с пудра захар, а много хубав е и с някакво сладко – вишна например.
Хайде стига с тези сладкиши. Май прекалих
Re: Безглутенови рецепти
Калико, аз като готвя някакви яхнии или нещо ако трябва да сгъстя ползвам или царавично брашно или от лимец. По същия начин и ако се налага да панирам или да пържа риба. Навсякъде в храните заменям ориза или с елда или с киноа в супи, в сърми, всякакви варианти на елда и киноа със задушени зеленчуци. Правя много хубава салата с 1/2 ч.ч. сварена киноа, нарязани на по-ситно 2-3 средно големи домата и около 3 връзки магданоз, сол, зехтин и лимон или малко оцет. От това се получава една голяма купа и ако си сложиш отстрани малко сирене, може и да не вечеряш.
Така и така съм почнала и сега имам малко време да ти драсна и рецептата за нашия хляб от лимец
около 500 г брашно-лимец
1/2 ч.л. хлябна сода угасена или в кис. мляко или в оцет
1 ч.л. сол
малко зехтин
семена по желание
1ч.ч. вода на око
браното е нещо като ярма за прасетата и не се точи и като го объркваш с ръка или лъжица трябва да е нито сухо нито течно, значи ако е повече водата добавяш брашно да е гъстичко. Това го слагам във кексовата ми продълговата форма върху хартия за печене и на 180 градуса го печем около 45-60 мин. Зависи как го обичате. Завивам във кърпа и го нападаме. Бързо става, че няма нито втасване нито нещо специално.
Така и така съм почнала и сега имам малко време да ти драсна и рецептата за нашия хляб от лимец
около 500 г брашно-лимец
1/2 ч.л. хлябна сода угасена или в кис. мляко или в оцет
1 ч.л. сол
малко зехтин
семена по желание
1ч.ч. вода на око
браното е нещо като ярма за прасетата и не се точи и като го объркваш с ръка или лъжица трябва да е нито сухо нито течно, значи ако е повече водата добавяш брашно да е гъстичко. Това го слагам във кексовата ми продълговата форма върху хартия за печене и на 180 градуса го печем около 45-60 мин. Зависи как го обичате. Завивам във кърпа и го нападаме. Бързо става, че няма нито втасване нито нещо специално.
Re: Безглутенови рецепти
Мерси за рецептите, Светле, Дар
всичко ще опитам
ама нещо много са сладките, трябват ми и за соленки неща
аз за сгъстяване на каши и пр. ползвам брашно от тапиока/маниока/, оказа се много добро
А защо заменяте ориза със киноа или елда? Той си е безглутенов, освен това обожавам ориз, и правя и салати с него
от този онлайн магазин съм го купила, него и други неща
http://www.dietbg.com/shop/?p=productsL ... y=3&sName=
всичко ще опитам
ама нещо много са сладките, трябват ми и за соленки неща
аз за сгъстяване на каши и пр. ползвам брашно от тапиока/маниока/, оказа се много добро
А защо заменяте ориза със киноа или елда? Той си е безглутенов, освен това обожавам ориз, и правя и салати с него
от този онлайн магазин съм го купила, него и други неща
http://www.dietbg.com/shop/?p=productsL ... y=3&sName=
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
За да не е само ориз... Препоръчва се кафяв, ама се сварява бавно. Внимавай с лимеца - някои и него не понасят (приятелка имам такава).
Re: Безглутенови рецепти
аз не съм алергична към глутена, просто искам да не го ям. Все още не съм правила хляб от лимец, по-нататък може би.svetla06 написа:За да не е само ориз... Препоръчва се кафяв, ама се сварява бавно. Внимавай с лимеца - някои и него не понасят (приятелка имам такава).
кафяв ориз не обичам, никак не обичам.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Безглутенови рецепти
Светле, за да се свари кафевия ориз по-бързо го накисвам във вода ден- два, като сменям веднъж на ден водата и го държа в хладилник. После се вари нормално
Re: Безглутенови рецепти
безглутенови содени питчици
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...