Безглутенови рецепти
Re: Безглутенови рецепти
Шами, не каза здрав ли е?
за прилошаването го научи винаги в джоба да има по 1-2 лукчета. Така прилошава от рязкото спадане на кръвната захар. Тинейджърите понякога го правят това. Веднага 1 лукче в устата и нещата се оправят. Правили сте му сигурно кръвни изследвания, предполагам всичко е наред.
Новите, кристални ли бяха, диамантени ли, деца май нямат нужда от много храна
за прилошаването го научи винаги в джоба да има по 1-2 лукчета. Така прилошава от рязкото спадане на кръвната захар. Тинейджърите понякога го правят това. Веднага 1 лукче в устата и нещата се оправят. Правили сте му сигурно кръвни изследвания, предполагам всичко е наред.
Новите, кристални ли бяха, диамантени ли, деца май нямат нужда от много храна
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Shami
- Чист кофеин
- Мнения: 8440
- Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
- Местоположение: гр. София
- Дал благодарност: 763 пъти
- Получил благодарност: 568 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Калико,здрав е.
Пускахме кръвни изследвания и за всеобщо учудване всичко е в норма.Оказа се само остър гастрит.
Това не знам колко е добре за дете на16години.Като гледам другите деца,хапват в стола и първо и второ,че и десерт.Други в магазинчето купуват едни големи сандвичи,абе хранят се децата и са едни охранени яки,големи.
Пък той направо скелет.като от освиенциум излязъл,толкова слаб.
Обяснявам му,че организамът се нуждае от храна,витамини и минерали иначе започва да се самоизяжда отвътре.
Трябва си поне едно основно ядене в деня.Всички ме питат, що не го храним добре.Е какво да обясня.Даже сестрата в училище ме нахока,да не съм си пращала гладно детето.Ми той е голям,не мога като бебе да го храня.
Точно е като кристално дете,храни се с въздух само.
Зачетох се в тази тема,защото видях,че и тук имат проблеми с храната макар и от друго естество.
Оспамих ви темата.Продължете си я,полезна е,на мен ми дадохте успокоение и кураж.Благодаря ви.
Пускахме кръвни изследвания и за всеобщо учудване всичко е в норма.Оказа се само остър гастрит.
Това не знам колко е добре за дете на16години.Като гледам другите деца,хапват в стола и първо и второ,че и десерт.Други в магазинчето купуват едни големи сандвичи,абе хранят се децата и са едни охранени яки,големи.
Пък той направо скелет.като от освиенциум излязъл,толкова слаб.
Обяснявам му,че организамът се нуждае от храна,витамини и минерали иначе започва да се самоизяжда отвътре.
Трябва си поне едно основно ядене в деня.Всички ме питат, що не го храним добре.Е какво да обясня.Даже сестрата в училище ме нахока,да не съм си пращала гладно детето.Ми той е голям,не мога като бебе да го храня.
Точно е като кристално дете,храни се с въздух само.
Зачетох се в тази тема,защото видях,че и тук имат проблеми с храната макар и от друго естество.
Оспамих ви темата.Продължете си я,полезна е,на мен ми дадохте успокоение и кураж.Благодаря ви.
- Margaritenia
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2774
- Регистриран на: Апр 7, '15, 18:24
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 28 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Сладкиш с бадемово брашно, лимон и рикота
Продукти:
120 грама несолено масло, размекнато
275 грама (1 1/3 чаши) кристална захар (може и кафява)
1 ванилия
1/4 ч. чаша лимонена кора на ситно ренде
4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци при стайна температура
240 г (2 1/2 ч.чаши) бадемово брашно (аз си купувам сурови бадеми и си ги меля на брашно, не става толкова фино, но е по-евтино)
300 грама рикота (ползвала съм и извара, няма разлика)
филирани бадеми за декориране (по желание)
пудра захар за поръсване (по желание)
Загрейте фурната до 160 градуса с вентилатор по Целзий (пекла съм и на 200 градуса без вентилатор). Поставете хартия за печене върху основата и страните на 20 cm кръгла форма за торта и я оставете настрани.
Поставете маслото, 165 грама кристална захар, ванилията и лимонената кора в купа и бъркайте в продължение на 8-10 минути с миксер или до получаване на кремообразна хомогенна смес (аз обикновено разбивам захарта в жълтъците, докато си удвоят обема и изсветлеят на цвят, после добавям маслото, което съм разстопила на котлона на тънка струйка, ванилията и лимонената кора; когато е само размекнато маслото, по-трудно го разбърквам със захарта) Отстранете остатъците от купата, след това постепенно добавете яйчените жълтъци един по един, като продължавате да биете. Добавете бадемовото брашно и продължете да разбивате докато направите хомогенна смес. Поставете рикотата с лъжица в сместа от бадемово брашно, захар, яйца и масло като бъркате с лъжица.
Разбийте белтъците на сняг в отделна купа с миксер, докато се образуват меки върхове като постепенно добавяте останалата захар. Добавете белтъците в сместа на сладкиша като бъркате внимателно.
Изсипете сместа в приготвената форма за торта, изгладете върховете с нож, украсете с филираните бадеми и печете 40-45 минути или докато сместа не стане твърда на допир. Оставя се да се охлади напълно във формата за торта. Поръсете с цедка пудрата захар върху бадемите.
Може със сместа да се направят и мъфини, вместо да се изсипва във форма за торта.
Да ви е сладко!
Продукти:
120 грама несолено масло, размекнато
275 грама (1 1/3 чаши) кристална захар (може и кафява)
1 ванилия
1/4 ч. чаша лимонена кора на ситно ренде
4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци при стайна температура
240 г (2 1/2 ч.чаши) бадемово брашно (аз си купувам сурови бадеми и си ги меля на брашно, не става толкова фино, но е по-евтино)
300 грама рикота (ползвала съм и извара, няма разлика)
филирани бадеми за декориране (по желание)
пудра захар за поръсване (по желание)
Загрейте фурната до 160 градуса с вентилатор по Целзий (пекла съм и на 200 градуса без вентилатор). Поставете хартия за печене върху основата и страните на 20 cm кръгла форма за торта и я оставете настрани.
Поставете маслото, 165 грама кристална захар, ванилията и лимонената кора в купа и бъркайте в продължение на 8-10 минути с миксер или до получаване на кремообразна хомогенна смес (аз обикновено разбивам захарта в жълтъците, докато си удвоят обема и изсветлеят на цвят, после добавям маслото, което съм разстопила на котлона на тънка струйка, ванилията и лимонената кора; когато е само размекнато маслото, по-трудно го разбърквам със захарта) Отстранете остатъците от купата, след това постепенно добавете яйчените жълтъци един по един, като продължавате да биете. Добавете бадемовото брашно и продължете да разбивате докато направите хомогенна смес. Поставете рикотата с лъжица в сместа от бадемово брашно, захар, яйца и масло като бъркате с лъжица.
Разбийте белтъците на сняг в отделна купа с миксер, докато се образуват меки върхове като постепенно добавяте останалата захар. Добавете белтъците в сместа на сладкиша като бъркате внимателно.
Изсипете сместа в приготвената форма за торта, изгладете върховете с нож, украсете с филираните бадеми и печете 40-45 минути или докато сместа не стане твърда на допир. Оставя се да се охлади напълно във формата за торта. Поръсете с цедка пудрата захар върху бадемите.
Може със сместа да се направят и мъфини, вместо да се изсипва във форма за торта.
Да ви е сладко!
Re: Безглутенови рецепти
Марги, откъде да си купя бадемово брашно?
няма да мога да ги смеля, блендера не ги прави еднакво смляни
мерси за рецептата, много вкусно изглежда
изобщо безглутеновите сладкиши и торти са по-вкусни от тия с брашно, не знам що е така, но за мен е факт
само трябва мерките да се нацелят
няма да мога да ги смеля, блендера не ги прави еднакво смляни
мерси за рецептата, много вкусно изглежда
изобщо безглутеновите сладкиши и торти са по-вкусни от тия с брашно, не знам що е така, но за мен е факт
само трябва мерките да се нацелят
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Margaritenia
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2774
- Регистриран на: Апр 7, '15, 18:24
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 28 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Calico, аз съм си купувала от магазини Зоя. Мисля, че имат и онлайн магазин. Също така виж и тук: https://www.balevbiomarket.com/
Но наистина брашното е много скъпо... Ние с приятелка си поръчахме директно 10 кг от UK преди време и ни излезe доста по-евтино, около 30-35 лв. за кг.
А иначе този сладкиш наистина е уникален, от години го правя и мои приятели, които изобщо не ядат безглутеново и не се интересуват от подобни неща, са били много приятно изненадани от това, колко е вкусен.
Да не забравя да кажа, че и при мен след меленето има по-едри и по-дребни частички от бадемите в брашното, но пак се получава чудесно.
В Билла 200 гр. бадеми са 6 -7 лв., а на промоция съм ги купувала и за 4,50 мисля, а иначе 200 гр. бадемово брашно е минимум 10 лв.
Но наистина брашното е много скъпо... Ние с приятелка си поръчахме директно 10 кг от UK преди време и ни излезe доста по-евтино, около 30-35 лв. за кг.
А иначе този сладкиш наистина е уникален, от години го правя и мои приятели, които изобщо не ядат безглутеново и не се интересуват от подобни неща, са били много приятно изненадани от това, колко е вкусен.
Да не забравя да кажа, че и при мен след меленето има по-едри и по-дребни частички от бадемите в брашното, но пак се получава чудесно.
В Билла 200 гр. бадеми са 6 -7 лв., а на промоция съм ги купувала и за 4,50 мисля, а иначе 200 гр. бадемово брашно е минимум 10 лв.
Re: Безглутенови рецепти
Мерси Марги, ще взема за проба да опитам.
а като мелиш бадемите печеш ли ги преди това, или сурови се смилат?
а като мелиш бадемите печеш ли ги преди това, или сурови се смилат?
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Margaritenia
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2774
- Регистриран на: Апр 7, '15, 18:24
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 28 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Не, сурови са бадемите.
Ако имаш влагоизпарител (някаква машинка, за която аз научих онзи ден и не съм проучила все още въпроса) можеш да ги накиснеш във вода, за да им се махнат вредните вещества и после да ги изсушиш в машината, тъй като тя поддържа темп около 40 градуса и не пече, а суши. Но това вече ми идва сложно на мен:)))))
Ако имаш влагоизпарител (някаква машинка, за която аз научих онзи ден и не съм проучила все още въпроса) можеш да ги накиснеш във вода, за да им се махнат вредните вещества и после да ги изсушиш в машината, тъй като тя поддържа темп около 40 градуса и не пече, а суши. Но това вече ми идва сложно на мен:)))))
Re: Безглутенови рецепти
Марги Благодаря за рецептата. И да ви кажа, че Марги донесе в къщи от мъфините и са Уникални. За малко ММ да не вечеря като ги подбра, че се наложи да му кажа, че не са за наяждане Аз лично ще ги правя като мъфини.
Re: Безглутенови рецепти
а, знам ги тия машини, едната ми дъщеря яде суровоядно половината година и суши в тях всичко, прави хляб и сурови сладкиши, добри са. Сушат домати много добре , ама не е нещо кой знае какво уреда, обемист, пък малко употребяван.
те вредните вещества на ядките се махат при печенето, тъй че излишна работа
добре е да се махат чрез накисване само ако се ядат сурови.
Внучката ми е алергична към сурови ядки, прави ужасен пристъп, но ако са в сладкиш и печени- няма нищо. Забравих го кое е това вещество, дето е алерген и е вредно.
те вредните вещества на ядките се махат при печенето, тъй че излишна работа
добре е да се махат чрез накисване само ако се ядат сурови.
Внучката ми е алергична към сурови ядки, прави ужасен пристъп, но ако са в сладкиш и печени- няма нищо. Забравих го кое е това вещество, дето е алерген и е вредно.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5507
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1486 пъти
- Получил благодарност: 1446 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Марги, благодаря за рецептата. Опитах и потвърждавам, топят се тези мъфини, много вкусни и ефирни.