Пишман готвач №1
Re: Пишман готвач №1
Много ти е сложна рецептата. Ето една изпитана за млечна майонеза - прясно мляко - 100 мл ,олио - 200 мл, сол - 1/2 ч.л. ,лимонтузу - 1/3 ч.л. Всичко слагам в мерителна кана, но ако нямаш става и компотен буркан .Трябва да е тесен и дълбок съд.После потапям пасатора до дъното ,включвам на 2-ра степен и постепенно изтеглям на горе. Продуктите трябва да са на стайна температура. Предполагам ,че и с яйце ще се получи по същия начин. По тоя начин правя и веган майонеза с аквафаба и зехтин.botan написа: ↑Дек 1, '18, 17:25 То не е голяма философия, за това и провал 3 поредни пъти толкова боли. Жълтък, щипка сол, с.л. лимонов сок, разбиваш, хващаш купата с двата крака, за да може с едната ръка да стискаш пасатора на пълни обороти, а с другата да наливаш олиото на тъъънка струйка и междувременно си шепнеш отче наш докато се сгъсти.
Re: Пишман готвач №1
Ботане, ми що я хвърляш. Хвърли пасатора и подкарай на ръка, както когато не е имало пасатори, пак сме правили домашна майонеза.
жълтъци, олиото на тънка сструйка, че и капки и бъркаш- просто е.
иначе гледах как една приятелка я прави- в бурканче от 400 мл, тия стандртните от лютеници и сладка, от по-старите.
1 яйце, олио до половината, пасатора на дъното и го включва и баааавно започва да го изтегля нагоре още веднага щом се усети сгъстяването на дъното. и това е - докато отиде до горе и майонезата беше готова. Подправките после, ама можело и преди да се сложат
жълтъци, олиото на тънка сструйка, че и капки и бъркаш- просто е.
иначе гледах как една приятелка я прави- в бурканче от 400 мл, тия стандртните от лютеници и сладка, от по-старите.
1 яйце, олио до половината, пасатора на дъното и го включва и баааавно започва да го изтегля нагоре още веднага щом се усети сгъстяването на дъното. и това е - докато отиде до горе и майонезата беше готова. Подправките после, ама можело и преди да се сложат
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10776
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 243 пъти
- Получил благодарност: 460 пъти
- Обратна връзка:
Re: Пишман готвач №1
Динг-динг-динг имаме победител!
Към проба номер две, която вече добре се беше разделила на двете си фази, хакнах И мляко, така или иначе не можеше да стане много по-зле, но емулсията взе, че се получи. С консистенция достойна за финно шпакловане, но важното, че е майонеза.
Сега ме хвана яд за проба номер едно...уф, няма угодия!
Калико, оти съм шоп, па ние ако моем и легнали ще копаме.
Към проба номер две, която вече добре се беше разделила на двете си фази, хакнах И мляко, така или иначе не можеше да стане много по-зле, но емулсията взе, че се получи. С консистенция достойна за финно шпакловане, но важното, че е майонеза.
Сега ме хвана яд за проба номер едно...уф, няма угодия!
Калико, оти съм шоп, па ние ако моем и легнали ще копаме.
Insta: ex_hort
Re: Пишман готвач №1
Вчера прочетох темата и се похилих доволно, благодаря! Затърсих си рецептите за майонеза и прочетох една много хубава забележка, която съм си записала. Когато се прави млечна майонеза, най-важно е да се спази съотношението мляко : олио = 1:2. (Спомням си, че веднъж правих по памет, но без да мисля, обърках кое е 1 част и кое 2, та се наложи да чета рецептата). При яйчената майонеза на 1 яйце се сипва около 150-180 мл олио, иначе и при двете се добавят сол (1/2 ч.л.), лимонтузу или 1 с.л. лимонов сок, дори захар (1/2 ч.л.) и горчица (1 ч.л.). Тъй като ми е тежка майонезата с яйца, след като се сгъсти, добавям няколко лъжици кисело мляко. И колкото и неуспешни опити да е имало, след като малко се захване успешната, постепенно се добавя от неуспешната смес.