Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
troll

Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Отминава още един етап в моето израстване като градинар!
Аз обичам да съм подкован с теория преди да потъна в практика.
След цяло лято четене стигнах до извода, че всеки бърка, както му е вкусно и квото има, разни зеленчуци на разни парчета и вари, пържи и/или стерилизира и слага в буркани или хладилник или фризер.
В туй няма нищо лошо.
Проблемът е, че накрая го кръщава както си иска!
:mrgreen:
Аз направих същото.
:mrgreen:
Първо да спомена, че аз цяла зима правя кьопоолу на Ббк.
т.е. правим го семейно.
Рецепта за Тролско кьопоолу в Източно Канадско:
Взимате два пъти повече червени чушки от патладжан.
Печете на барбекюто.
Затваряте изпеченото в тенджера да поизстине и се фиксира.
Жената бели.(маха люспи и грубо семки)
Аз меля.

Некои забележки.
Добре е патладжана да е надупчен, щото, инак експлоадира. :nod: Вервайте ми!
Ако искате, купувате 2 зелени и 4червени чушки.
Може да смелите на едро или да пасирате и то когатоси искате.И да махнете малкото останали люспи и семки.
Държи се в хладилник, до изяждане или се слага в буркани. Аз предпочитам 250 мл.
Та днес правих лютеница.
Това е кьопоолу с домати!
:mrgreen:

Не го овкусявам с нищо, щото консумацията е много индивидуална, при нас.
Аз най го обичам с пресен домат, чесън, посолено и със бяло саламурено сирене и печен, от мен, хляб .... и чаша червено. А ако фърлим на барбекюто и една пържола(колко смешно звучи:пържола на ББК) щастието се измерва само с броя на чашите.
:mrgreen:
п.п. под чушки разбирам камби.
:mrgreen:
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13526
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 158 пъти
Получил благодарност: 257 пъти

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от kim »

:daaa: Браво Трол.
Аз ще се включа по-натам, първо да си уточня какво е айвар и пинджур.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Роза1924
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1833
Регистриран на: Сеп 24, '10, 17:55

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от Роза1924 »

А аз само да спомена, че съхранявам лютеницата във фризер в пликове, на "плочки" с дебелина около 2 см. Като ми потрябва, рязвам парче лютеница и размразявам.
А как trol-е я докарваш лютеницата с канадски пипер ??? Браво, ако успяваш :daaa:
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10086
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 347 пъти
Получил благодарност: 918 пъти

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от МГХ »

Ние традиционно я правим от чушки,на половината на чушките домати и на половината на доматите патладжан ,т. е. 12 кг червени чушки ,6 кг домати и 3 кг патладжан.Печем през седмицата на няколко пъти чушките и патладжана и слагаме във фризера.В неделя на балкана смиламе, изваряваме и в буркани.Добавяме на вкус сол ,олио ,люти чушки и чесън.Заваряваме бурканите колкото за капачката.
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Ами то научно-техническия напредък го е докарал дотам, че тъща ми,която навремето правеше истинскацлютеница, сега си купува пюрета от чушки, домати и още не е намерила от патладжан, та него се налага да го пече.
И хей ти БГ лютеница. Бързо, лесно и евтино.
Обаче и тук българина в чужбина и с мерак към лютеничката няма настигане.
"Зимаш един малък патладжан и един морков и ги слагаш в микровълновата за 5 минути, да омекнат.купуваш си буркан с печени червени чушки. Чистиш патладжан.Режеш морков. Пасираш всичко и подправяш. Квото не изядеш се слага в буркана от чушките и в хладилника."
:mrgreen:
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

А канадския пипер е много добър.
А мексиканския е иоще по-юбав и го ям цяла зима.
Ако не сте го правили, пробвайте да сложите във фризера грозде.
Или банан. Става като сладолед, но не толкова калорично.
:potekoha:
Роза1924
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1833
Регистриран на: Сеп 24, '10, 17:55

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от Роза1924 »

Днес сложих грозде във фризера, утре ще стане ясно има ли почва на замразено грозде в бг трапеза :dovolen:
trol-е или :svekurva: , или :tzeluvka:
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

вчера направих супер сладко от боровинкио и малини,
Изображение
но днес опитах с вода ягоди.
Еми стана карамелизирани ягоди.
Изображение
Deleted User 4608

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от Deleted User 4608 »

Ягоди и вода? Освен, ако ще си консервираш захар... Затова не обичам сладката. Харесвам конфитюр в собствен сок плюс сравнително малко захар. Наръсвам от вечерта, на сутринта варя. Може да не се стерилизира, но е въпрос на избор. Няма точна пропорция плод:захар, защото плодовете са различни. За големи количества - примерно за ягоди с череши, слагам 1,5 кг захар на 6 кг плод. ММ веднъж вари череши и тъй като му беше за пръв път, след това трябваше да го пращам за строителна машина за разбиване. :D Не помня детайлите, но все пак успяхме да го поместим в буркани. След това ми "изпадна" сок от череши (от късна череша), затоплих бурканите с карамеленото сладко в МВ, разредих и консервирах. Неразредено нямаше шанс да бъде изядено.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

alis , при това съотношение плод/захар , ако не се стерилизира , със сигурност ще шукне .
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”