Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Отминава още един етап в моето израстване като градинар!
Аз обичам да съм подкован с теория преди да потъна в практика.
След цяло лято четене стигнах до извода, че всеки бърка, както му е вкусно и квото има, разни зеленчуци на разни парчета и вари, пържи и/или стерилизира и слага в буркани или хладилник или фризер.
В туй няма нищо лошо.
Проблемът е, че накрая го кръщава както си иска!
Аз направих същото.
Първо да спомена, че аз цяла зима правя кьопоолу на Ббк.
т.е. правим го семейно.
Рецепта за Тролско кьопоолу в Източно Канадско:
Взимате два пъти повече червени чушки от патладжан.
Печете на барбекюто.
Затваряте изпеченото в тенджера да поизстине и се фиксира.
Жената бели.(маха люспи и грубо семки)
Аз меля.
Некои забележки.
Добре е патладжана да е надупчен, щото, инак експлоадира. Вервайте ми!
Ако искате, купувате 2 зелени и 4червени чушки.
Може да смелите на едро или да пасирате и то когатоси искате.И да махнете малкото останали люспи и семки.
Държи се в хладилник, до изяждане или се слага в буркани. Аз предпочитам 250 мл.
Та днес правих лютеница.
Това е кьопоолу с домати!
Не го овкусявам с нищо, щото консумацията е много индивидуална, при нас.
Аз най го обичам с пресен домат, чесън, посолено и със бяло саламурено сирене и печен, от мен, хляб .... и чаша червено. А ако фърлим на барбекюто и една пържола(колко смешно звучи:пържола на ББК) щастието се измерва само с броя на чашите.
п.п. под чушки разбирам камби.
Аз обичам да съм подкован с теория преди да потъна в практика.
След цяло лято четене стигнах до извода, че всеки бърка, както му е вкусно и квото има, разни зеленчуци на разни парчета и вари, пържи и/или стерилизира и слага в буркани или хладилник или фризер.
В туй няма нищо лошо.
Проблемът е, че накрая го кръщава както си иска!
Аз направих същото.
Първо да спомена, че аз цяла зима правя кьопоолу на Ббк.
т.е. правим го семейно.
Рецепта за Тролско кьопоолу в Източно Канадско:
Взимате два пъти повече червени чушки от патладжан.
Печете на барбекюто.
Затваряте изпеченото в тенджера да поизстине и се фиксира.
Жената бели.(маха люспи и грубо семки)
Аз меля.
Некои забележки.
Добре е патладжана да е надупчен, щото, инак експлоадира. Вервайте ми!
Ако искате, купувате 2 зелени и 4червени чушки.
Може да смелите на едро или да пасирате и то когатоси искате.И да махнете малкото останали люспи и семки.
Държи се в хладилник, до изяждане или се слага в буркани. Аз предпочитам 250 мл.
Та днес правих лютеница.
Това е кьопоолу с домати!
Не го овкусявам с нищо, щото консумацията е много индивидуална, при нас.
Аз най го обичам с пресен домат, чесън, посолено и със бяло саламурено сирене и печен, от мен, хляб .... и чаша червено. А ако фърлим на барбекюто и една пържола(колко смешно звучи:пържола на ББК) щастието се измерва само с броя на чашите.
п.п. под чушки разбирам камби.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13526
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 158 пъти
- Получил благодарност: 257 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Браво Трол.
Аз ще се включа по-натам, първо да си уточня какво е айвар и пинджур.
Аз ще се включа по-натам, първо да си уточня какво е айвар и пинджур.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
А аз само да спомена, че съхранявам лютеницата във фризер в пликове, на "плочки" с дебелина около 2 см. Като ми потрябва, рязвам парче лютеница и размразявам.
А как trol-е я докарваш лютеницата с канадски пипер ??? Браво, ако успяваш
А как trol-е я докарваш лютеницата с канадски пипер ??? Браво, ако успяваш
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10086
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 347 пъти
- Получил благодарност: 918 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ние традиционно я правим от чушки,на половината на чушките домати и на половината на доматите патладжан ,т. е. 12 кг червени чушки ,6 кг домати и 3 кг патладжан.Печем през седмицата на няколко пъти чушките и патладжана и слагаме във фризера.В неделя на балкана смиламе, изваряваме и в буркани.Добавяме на вкус сол ,олио ,люти чушки и чесън.Заваряваме бурканите колкото за капачката.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ами то научно-техническия напредък го е докарал дотам, че тъща ми,която навремето правеше истинскацлютеница, сега си купува пюрета от чушки, домати и още не е намерила от патладжан, та него се налага да го пече.
И хей ти БГ лютеница. Бързо, лесно и евтино.
Обаче и тук българина в чужбина и с мерак към лютеничката няма настигане.
"Зимаш един малък патладжан и един морков и ги слагаш в микровълновата за 5 минути, да омекнат.купуваш си буркан с печени червени чушки. Чистиш патладжан.Режеш морков. Пасираш всичко и подправяш. Квото не изядеш се слага в буркана от чушките и в хладилника."
И хей ти БГ лютеница. Бързо, лесно и евтино.
Обаче и тук българина в чужбина и с мерак към лютеничката няма настигане.
"Зимаш един малък патладжан и един морков и ги слагаш в микровълновата за 5 минути, да омекнат.купуваш си буркан с печени червени чушки. Чистиш патладжан.Режеш морков. Пасираш всичко и подправяш. Квото не изядеш се слага в буркана от чушките и в хладилника."
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
А канадския пипер е много добър.
А мексиканския е иоще по-юбав и го ям цяла зима.
Ако не сте го правили, пробвайте да сложите във фризера грозде.
Или банан. Става като сладолед, но не толкова калорично.
А мексиканския е иоще по-юбав и го ям цяла зима.
Ако не сте го правили, пробвайте да сложите във фризера грозде.
Или банан. Става като сладолед, но не толкова калорично.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Днес сложих грозде във фризера, утре ще стане ясно има ли почва на замразено грозде в бг трапеза
trol-е или , или
trol-е или , или
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
вчера направих супер сладко от боровинкио и малини,
но днес опитах с вода ягоди.
Еми стана карамелизирани ягоди.
но днес опитах с вода ягоди.
Еми стана карамелизирани ягоди.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ягоди и вода? Освен, ако ще си консервираш захар... Затова не обичам сладката. Харесвам конфитюр в собствен сок плюс сравнително малко захар. Наръсвам от вечерта, на сутринта варя. Може да не се стерилизира, но е въпрос на избор. Няма точна пропорция плод:захар, защото плодовете са различни. За големи количества - примерно за ягоди с череши, слагам 1,5 кг захар на 6 кг плод. ММ веднъж вари череши и тъй като му беше за пръв път, след това трябваше да го пращам за строителна машина за разбиване. Не помня детайлите, но все пак успяхме да го поместим в буркани. След това ми "изпадна" сок от череши (от късна череша), затоплих бурканите с карамеленото сладко в МВ, разредих и консервирах. Неразредено нямаше шанс да бъде изядено.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
alis , при това съотношение плод/захар , ако не се стерилизира , със сигурност ще шукне .