Какво сготвих днес
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Какво сготвих днес
Ами, аз само като го гледам този кекс и вече надебелях!Записвам си и аз рецептата.wenche написа:Веднага, Calico
Лимонов POUND CAKE на Ана Олсън
Разбива се 1 ч.чаша ( 250 гр) леко охладено масло с 1 ½ ч.чаша захар и настъргана лимонова кора на средна скорост около 3 мин., докато стане пухкаво.
5 яйца се разбиват леко с тел и се добавят на части в маслото.
Прибавя се 1/3 ч.чаша заквасена сметана и ванилия.
Добавят се 2 ч.чаши брашно с ½ ч.лъжичка сол.
Разбърква се на ръка, изсипва се в намаслена форма, удря се в плота да излязат мехурчетата и се пече 65-70 мин. на 160 градуса. Към края на печенето температурата може да се намали на 140 градуса (зависи от печката).
За глазурата:
2 с.лъжици вода, 3 с.лъжици лимонов сок и 1/3 ч.чаша захар се кипват.
Кейкът се залива горещ.
Ето и нагледен урок - в първата част е нашият кейк.
[video][/video]
Ани, да ти изпратя един кейк по Еконт, тъкмо да затвърдя технологията.
Божке, само аз ли дебелея, никаква мотивация за отслабване
-
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
- Местоположение: Стара Загора
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ти, пък! Ако надебелееш, ще е истинско чудо!Златка Трънова написа:
Ами, аз само като го гледам този кекс и вече надебелях!Записвам си и аз рецептата.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
То май не е за тука, ама се чудех къде да го плюсна това мнение, пък нали е свързано с ядене реших да е тук.
Май най ще му подхожда заглавие като- За мръвките и хората или нещо подобно.
Брат ми и мен са ни гледали по един и същи начин, ама той без месо и то в по-чистичък вид не може, а аз месо ям само от време на време и то като добавка към нещо друго.
Едва дочаках четирите дена съвместно съжителство с фамилията на брат ми / че от месо лошо ми ставаше вече / и подкарах постните гозби. Забърках лападена супа и постни сарми с лозов лист и гъби.
Мама и тате нямат нищо против, аз доволна. Но пътьом брат ми се отбива за обяд и пита какво е менюто. Като чу какво е сбърчи нос, давай вика и от двете. То не, че някое става, ама все нащо трябва да ям.
Яде и дума не обелва. Брех, питам толкова ли е зле Не, отговаря. Сърдит съм ти. И защо? Филето Елена не ми го предложи, нали! Скри го! И къде е това филе бе, брат ми? Ми, в хладилника, на най-долния рафт.
Отивам да проверя и какво мислите има там. Чиния с варено и мариновано червено цвекло, покрито с фолио. Като ме напуши смях, като взех да се хиля, няма спиране.
А той- ми така е, то с тая храна за зайци дето ми даваш, взех вече халюцинации да имам.
Май най ще му подхожда заглавие като- За мръвките и хората или нещо подобно.
Брат ми и мен са ни гледали по един и същи начин, ама той без месо и то в по-чистичък вид не може, а аз месо ям само от време на време и то като добавка към нещо друго.
Едва дочаках четирите дена съвместно съжителство с фамилията на брат ми / че от месо лошо ми ставаше вече / и подкарах постните гозби. Забърках лападена супа и постни сарми с лозов лист и гъби.
Мама и тате нямат нищо против, аз доволна. Но пътьом брат ми се отбива за обяд и пита какво е менюто. Като чу какво е сбърчи нос, давай вика и от двете. То не, че някое става, ама все нащо трябва да ям.
Яде и дума не обелва. Брех, питам толкова ли е зле Не, отговаря. Сърдит съм ти. И защо? Филето Елена не ми го предложи, нали! Скри го! И къде е това филе бе, брат ми? Ми, в хладилника, на най-долния рафт.
Отивам да проверя и какво мислите има там. Чиния с варено и мариновано червено цвекло, покрито с фолио. Като ме напуши смях, като взех да се хиля, няма спиране.
А той- ми така е, то с тая храна за зайци дето ми даваш, взех вече халюцинации да имам.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31684
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1027 пъти
- Получил благодарност: 2384 пъти
Re: Какво сготвих днес
Хахахахахаха! Вени, то дето му се е привидяло на брат ти филе Елена, ами и за стисната те е взел!!!!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Какво сготвих днес
Днес обрах малко пресен лапад и направих лападена супичка. Ммм, и есента е хубава, много даже
Правих и мусака. Ама по моята си рецепта, никакви чубрици, джоджени, магданози и пр. С канела и прясно мляко и яйца вътре. пак ммммм, стана страхотна, хваля се
Правих и мусака. Ама по моята си рецепта, никакви чубрици, джоджени, магданози и пр. С канела и прясно мляко и яйца вътре. пак ммммм, стана страхотна, хваля се
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Свинска пържола с гарнитура домати от парника, миш-маш и чаша червено вино, домашно производство.Наздраве!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
с канелаcalico написа:Днес обрах малко пресен лапад и направих лападена супичка. Ммм, и есента е хубава, много даже
Правих и мусака. Ама по моята си рецепта, никакви чубрици, джоджени, магданози и пр. С канела и прясно мляко и яйца вътре. пак ммммм, стана страхотна, хваля се
Re: Какво сготвих днес
О, да, с канела Силве.
Мише, само веднъж я направи по моята рецепта и ще видиш дали после ще я правиш иначе. Така мисля де....
Всъщност то само подправките са различни, останалото е същото, ама ще ти напиша рецептата:
аз я правя с около 800-1000 гр кайма, и в по-дълбока тава, че заливката ми е към 1,5 см.
Готовата кайма, знаеш, трудно става на трохи при запържването, затова аз я размесвам с вода предварително, ама това го знаеш сигурно.
Та, 2 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън и 1 малко морковче нарязани на дребно запържвам в сгорещено олио, като веднага след тях вътре слагам 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна бахар и канела около 1/2 малка кафена лъжичка. Като се позапържи това почвам да добавям и разтрошавам каймата да стане на трохи. Тя има вода в нея, но водата си извира. Добавям и 1/2 лъжичка чаена кимион смлян и обилно черен пипер и сол колкото да посоли това в тигана.
Като се разтроши каймата и се позапърже, добавям червен пипер и понякога слагам около чаша доматен сок, или лъжица доматено пюре, но ако нямам не слагам. После слагам вътре нарязаните картофки, но ако няма място не всичките, колкото събере тигана и това е готово за прехвърляне в тавата.
Отделно в съд разбивам 3-4 яйца и 300-400 мл прясно мляко, посолявам го и заливам с него мусаката, разбърквам добре, опитвам на сол и ако има нужда добавям още малко мляко, вода не слагам изобщо. То няма нужда от много мляко, щото става бързо, и нали трябва да изври течността съвсем, ама вие си знаете де.
и пека докато остане на сухо. После заливам и пак пека, до готовност на заливката
заливката за това количество е с 2 кофички кисело мляко + 4-5 яйца+ 3-4 с.л. брашно+черен пипер+сол +малко сода
това е, опитай и ще разбереш разликата...
с говежда кайма става още по-вкусна, но не всеки път намирам, или говежда + обикновена смес
Силве, страхотна става...
п.п. и Мише, не си мисли, че мусаката има дъх на канела. Ако не знаеш, няма и да я усетиш. Просто става адски вкусна
Мише, само веднъж я направи по моята рецепта и ще видиш дали после ще я правиш иначе. Така мисля де....
Всъщност то само подправките са различни, останалото е същото, ама ще ти напиша рецептата:
аз я правя с около 800-1000 гр кайма, и в по-дълбока тава, че заливката ми е към 1,5 см.
Готовата кайма, знаеш, трудно става на трохи при запържването, затова аз я размесвам с вода предварително, ама това го знаеш сигурно.
Та, 2 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън и 1 малко морковче нарязани на дребно запържвам в сгорещено олио, като веднага след тях вътре слагам 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна бахар и канела около 1/2 малка кафена лъжичка. Като се позапържи това почвам да добавям и разтрошавам каймата да стане на трохи. Тя има вода в нея, но водата си извира. Добавям и 1/2 лъжичка чаена кимион смлян и обилно черен пипер и сол колкото да посоли това в тигана.
Като се разтроши каймата и се позапърже, добавям червен пипер и понякога слагам около чаша доматен сок, или лъжица доматено пюре, но ако нямам не слагам. После слагам вътре нарязаните картофки, но ако няма място не всичките, колкото събере тигана и това е готово за прехвърляне в тавата.
Отделно в съд разбивам 3-4 яйца и 300-400 мл прясно мляко, посолявам го и заливам с него мусаката, разбърквам добре, опитвам на сол и ако има нужда добавям още малко мляко, вода не слагам изобщо. То няма нужда от много мляко, щото става бързо, и нали трябва да изври течността съвсем, ама вие си знаете де.
и пека докато остане на сухо. После заливам и пак пека, до готовност на заливката
заливката за това количество е с 2 кофички кисело мляко + 4-5 яйца+ 3-4 с.л. брашно+черен пипер+сол +малко сода
това е, опитай и ще разбереш разликата...
с говежда кайма става още по-вкусна, но не всеки път намирам, или говежда + обикновена смес
Силве, страхотна става...
п.п. и Мише, не си мисли, че мусаката има дъх на канела. Ако не знаеш, няма и да я усетиш. Просто става адски вкусна
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
Ще пробвам, ама нали съм Тома Неверни ще пробвам съвсем малко количество , малко съм традиционалист на тема подправки, така и не свикнах с босилек в доматите