Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Продукти:
100-120 г накиснат нахут (знаеш защо
после го варя
смлени домати - ок. 200 г
моркови - 1-2
стар лук - 1 глава
целина (колкото палец)
няколко печени (червени) чушки
2 ск. чесън
2-3 с.л. зехтин
ок. 700 мл зеленчуков бульон или вода
Приготвяне:
1. лук, целина, моркови - на малки кубчета, леко задушени в малко зехтин и вода;
2. добавям наситнения чесън, готвя за кратко;
3. обелени и смлени домати - още няколко минути;
4. водата (бульона); кипва, намалям t' , да омекнат зеленчуците;
5. добавям сварения нахут и чушките. Още 10 мин.;
6. махам от огъня, пасирам, добавям сол и още течност, ако е нужно;
7. при поднасянето - мента, лим. сок, лют пипер
П.П. Един ден имах задушени в масло и зехтин гъби. Добавих ги при сервирането и настъргах люспи пармезан . Уникално съчетание се получи!
Re: Какво сготвих днес
Да добавя, по-скоро да акцентирам на гарнирането - ментата, лютият пипер и лимоновият сок наистина чудесно дооформят вкуса на супата и си заслужава да се добавят. (Но и без тях е много вкусно)
Re: Какво сготвих днес
Благодаря Анн, супер изглежда, ще я пробвам със сигурност.
И гарнирането е на висота .
Понякога подправките тотално променят вкуса на дадено ястие и го слагат в графата "любими".
Аз наскоро открих пушения червен пипер, сега го ползвам навсякъде, където е уместно да се сложи.
И гарнирането е на висота .
Понякога подправките тотално променят вкуса на дадено ястие и го слагат в графата "любими".
Аз наскоро открих пушения червен пипер, сега го ползвам навсякъде, където е уместно да се сложи.
Re: Какво сготвих днес
Но е много силен и понякога подтиска вкуса на другите неща . Съветвам те засега да не го добавяш в тази супа. защото тя сама по себе си се оказа изненадващо вкусна дори и БЕЗ онези три добавки (мента, лим. сок и люто). Всъщност ситуацията с гъбите и пармезана се случи точно защото нямах горните три и имах възможност да я опитам без тях . Първата купа я изядохме "натюр" - пак беше вкусно, гарантирам .
После намерих гъбите в хладилника и ги добавих при второто сипване в купите.
За чушките само да добавя - пека ги сама във фурната. Не ползвам от магазински буркан - винаги са оцетени и твърде солени.
После намерих гъбите в хладилника и ги добавих при второто сипване в купите.
За чушките само да добавя - пека ги сама във фурната. Не ползвам от магазински буркан - винаги са оцетени и твърде солени.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 587 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Какво сготвих днес
Тел. джолан обикновено го правя на телешко варено, умираме за това ядене))))))))))) Сега е и студено, една топла чорба баш ще им дойде на твоите хора.
Готвила съм го и с грах.
Re: Какво сготвих днес
Днес хрупкав карфиол на фурна, по рецепта от нета. Ами, стана супер! Ще го повторя в скоро време. Сладкото от дюли се вари в момента, а след него ще сложа заготовката за желето, което ще се довършва утре.
Re: Какво сготвих днес
Имах предвид, че добавям към сместа от брашна 30-50 г "ядки" от елда (като овесените ядки, но от елда). Нещо като трици.
Не ги варя. Яла съм ги и накиснати в кисело мляко (не съм очарована в този им вариант).
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Ако щете вярвайте, но готвя! Правя боб с пушени свински ребърца в глинен гювеч. С чубрица, с джоджен, със суха чушка, с чесън, запръжка и мерак. Взех си една седмица отпуск и оттук този ентусиазъм. Чудя се даже дали и питка да не омеся, че да е пълно щастието, но може би все пак няма да я меся, защото една жена винаги трябва да оставя нещо на въображението на мъжа. Нека си помечтае!