Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Рени, давала съм я, но нещо не я намирам, та ето пак:
Казва се "печен" но не се пече, прави се на котлон на много бавен огън. Бавно става, някъде към 3-4 часа поне са му нужни.
Продуктите са:
Лапад - нямам представа колко, ама набери една торбичка от 5 кг и я натъпчи даже.
4-5 връзки зелен лук
3-4 връзки зелен джоджен/гьозум
сол, червен пипер, олио.
(внимавай със солта, зелениите бързо се осоляват, слагай като за салата)
Трябва ти по възможност висока и тясна тенджера, щото листата се редят сурови и заемат обем нагоре. Висока, висока - 20-22 см висока ще стигне..
Лападените листа са почистени от дебелите дръжки( ако са доста големи аз ги изрязвам с ножицата като сгъвам листото, нали се разбира ) Трябва да са цели, не се режат, редят се.
Технологията е: плътно наредени лападени листа, после се ръси отгоре нарязан зелен лук, гьозум, сол и червен пипер и малко олио. После пак ред лапад и пак от другото и така до горе, притиска се като се реди леко, най-отгоре е лапад.
Това е цялата философия, слагаш капака и котлона на най-ниската степен докато остане само на мазнина.
Вода не се слага, то си пуща доста, но ако те притеснява отдолу първите листа да не загорят, сложи 2-3 с.л. на дъното.
аз малко съм го улеснила: В една голяма купа нарязвам заедно зеления лук и джоджена, слагам сол и червен пипер и разбърквам добре. Тук можеш да сложиш и олиото, макар че аз ръсвам по около лъжица на всеки ред от тая смес.
Лападените листа редя на два реда - първия в едната посока, втория напречно и тогава ръсвам олиото и слагам от сместта. Най-отгоре слагам дори три реда лапад.
Първоначално докато се сгорещи може да е малко по-силен котлона, но трябва да си до него и след десетина минути да намалиш.
Това е, не се отваря, не се разбърква, нищо не се прави докато не остане на мазнина само.
Цялата смес от тая тенждера постепенно се сляга и се уплътнява, накрая става 5-6 см плътен слой, прилича на торта и дори може да се реже като торта.
ето пак от старите снимки как изглежда в тенджерата когато вече е готово и съм го нарязала за сервиране.
С лъжица кисело мляко е божествено.
много ще се радвам, ако и някой друг го опита, и поднови бабината рецепта.
п.п. пък каква гарнитура за печено агнешко е, думи нямам. Винаги когато съм сервирала на гости така, лапада първи свършва, може агнешко да остане, но лапад не остава
Казва се "печен" но не се пече, прави се на котлон на много бавен огън. Бавно става, някъде към 3-4 часа поне са му нужни.
Продуктите са:
Лапад - нямам представа колко, ама набери една торбичка от 5 кг и я натъпчи даже.
4-5 връзки зелен лук
3-4 връзки зелен джоджен/гьозум
сол, червен пипер, олио.
(внимавай със солта, зелениите бързо се осоляват, слагай като за салата)
Трябва ти по възможност висока и тясна тенджера, щото листата се редят сурови и заемат обем нагоре. Висока, висока - 20-22 см висока ще стигне..
Лападените листа са почистени от дебелите дръжки( ако са доста големи аз ги изрязвам с ножицата като сгъвам листото, нали се разбира ) Трябва да са цели, не се режат, редят се.
Технологията е: плътно наредени лападени листа, после се ръси отгоре нарязан зелен лук, гьозум, сол и червен пипер и малко олио. После пак ред лапад и пак от другото и така до горе, притиска се като се реди леко, най-отгоре е лапад.
Това е цялата философия, слагаш капака и котлона на най-ниската степен докато остане само на мазнина.
Вода не се слага, то си пуща доста, но ако те притеснява отдолу първите листа да не загорят, сложи 2-3 с.л. на дъното.
аз малко съм го улеснила: В една голяма купа нарязвам заедно зеления лук и джоджена, слагам сол и червен пипер и разбърквам добре. Тук можеш да сложиш и олиото, макар че аз ръсвам по около лъжица на всеки ред от тая смес.
Лападените листа редя на два реда - първия в едната посока, втория напречно и тогава ръсвам олиото и слагам от сместта. Най-отгоре слагам дори три реда лапад.
Първоначално докато се сгорещи може да е малко по-силен котлона, но трябва да си до него и след десетина минути да намалиш.
Това е, не се отваря, не се разбърква, нищо не се прави докато не остане на мазнина само.
Цялата смес от тая тенждера постепенно се сляга и се уплътнява, накрая става 5-6 см плътен слой, прилича на торта и дори може да се реже като торта.
ето пак от старите снимки как изглежда в тенджерата когато вече е готово и съм го нарязала за сервиране.
С лъжица кисело мляко е божествено.
много ще се радвам, ако и някой друг го опита, и поднови бабината рецепта.
п.п. пък каква гарнитура за печено агнешко е, думи нямам. Винаги когато съм сервирала на гости така, лапада първи свършва, може агнешко да остане, но лапад не остава
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7665
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2214 пъти
- Получил благодарност: 1231 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ани, изглежда много вкусно. Ще се пробва. Може ли лапада да се замени със спанак?
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
-
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
- Местоположение: Стара Загора
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ани, това ядене го зная от баба си. Разликата е само в това, че се слага и една кафена чашка ориз. Нарича се мамул. Правила съм го и със стар лук, ако няма зелен. Вчера го готвих. Внукът ми го хареса много. Поднася се с кисело мляко.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
Re: Какво сготвих днес
Хем вкусно, хем и самО се готви, така обичам! Ще го пробвам непременно. Благодаря
Мисля си, че ако се сложат сушени домати ще стане също хубаво.
Мисля си, че ако се сложат сушени домати ще стане също хубаво.
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1464
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Какво сготвих днес
Аааа този лапад изглежда страхотно! Обожавам зелении
Аз днес си набрах малко, ама май няма да ми стигне
ще изчакам следващата порция листа в градината да събера повече и задължително ще пробвам!
Аз днес си набрах малко, ама май няма да ми стигне
ще изчакам следващата порция листа в градината да събера повече и задължително ще пробвам!
Re: Какво сготвих днес
Calico, това с тоя лапад много интересно и вкусно изглежда, ще го пробвам.
Винаги, когато видя такава стара рецепта, на някоя баба си удивлявам, колко елементарни и постни неща са яли тогава хората.
И съм убеден, че здравето и дълголетието са го дължали до голяма степен на този простичък хранителен режим.
От баба си знам, че най-редовно на тяхната трапеза са присъствали постни ястия -яхния с маслини, с хамсия (дребна осолена риба,това ми е странно и не мога да си го представя), постна манджа с пипер Сиврия, който лятото са сложили в глинени съдове със сол и оцет, като туршия, а го готвят есента или зимата и др.
Винаги, когато видя такава стара рецепта, на някоя баба си удивлявам, колко елементарни и постни неща са яли тогава хората.
И съм убеден, че здравето и дълголетието са го дължали до голяма степен на този простичък хранителен режим.
От баба си знам, че най-редовно на тяхната трапеза са присъствали постни ястия -яхния с маслини, с хамсия (дребна осолена риба,това ми е странно и не мога да си го представя), постна манджа с пипер Сиврия, който лятото са сложили в глинени съдове със сол и оцет, като туршия, а го готвят есента или зимата и др.
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Никога няма да повярвате: аз в тази тема! Да обаче, готвя! В момента! И сега ще споделя менюто, което приготвям като допълнение към късата черна рокля и безупречната прическа. Зелена салата, с репички, краставички и каквото си трябва; ордьовър от синьо сирене и печен патладжан; после- пържоли с гъби и сметана; и накрая - сладолед, гарниран с пресни ягоди. И ако утре не ми купи мечтания храсторез, вече.... ще е на пост и молитва!
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1464
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Какво сготвих днес
milena02 написа: ↑Апр 12, '18, 19:33 Никога няма да повярвате: аз в тази тема! Да обаче, готвя! В момента! И сега ще споделя менюто, което приготвям като допълнение към късата черна рокля и безупречната прическа. Зелена салата, с репички, краставички и каквото си трябва; ордьовър от синьо сирене и печен патладжан; после- пържоли с гъби и сметана; и накрая - сладолед, гарниран с пресни ягоди. И ако утре не ми купи мечтания храсторез, вече.... ще е на пост и молитва!
А аз с една леща мъча саблен трион да получа
Re: Какво сготвих днес
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."