Какво сготвих днес
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
Вчера пак дълго престоях в кухнята.
Телешко с лук и гъби в доматен сос / почти не остана /, мусака и ориз с гъби.
Един сварен нахут пасирах на хумус и до тук. За сладкиш ..... не остана време, ама днес ще се поправя.
Повече от една седмица на село и резултата в плюс от тестените изделия на мама усещам по дрехите си. Готвих за домочадието, а аз ще я карам на ябълки няколко дена.
Телешко с лук и гъби в доматен сос / почти не остана /, мусака и ориз с гъби.
Един сварен нахут пасирах на хумус и до тук. За сладкиш ..... не остана време, ама днес ще се поправя.
Повече от една седмица на село и резултата в плюс от тестените изделия на мама усещам по дрехите си. Готвих за домочадието, а аз ще я карам на ябълки няколко дена.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Леле какъв кеф било да си седиш у дома и да си гоооотвиш! В момента ми се иска да имам 15-членно семейство и всички да са гладни. Много ме разтоварва въртенето около печката, ма пусто време нямам обикновено. Тази отпускарска седмица, за да си удължа удоволствието, готвя в малки количества, че да свършва и утре пак. Ей сега, докато се пече питката, направих и палачинки с боровинково сладко. По това време на годината правя една много ефектна торта с круши. Обаче тортата ще се яде минимум 5-6 дена и през това време няма да имам възможност за друг десерт. А така палачинките ще се излапат още довечера и утре ще направя крем карамел. И после - край! Връщам се на тръстиките и минавам на вариант "каквото дали в Билата".
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 87 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Какво сготвих днес
Потекоха ми лигите
И по-добре,защото и без друго,скоро щеше да установиш,че не толкова голям гот ,ако продължава вечно.
Я,кажи рецептата с крушите.Чисто любопитство,не че смея с цяла торта да остана на саме.
И по-добре,защото и без друго,скоро щеше да установиш,че не толкова голям гот ,ако продължава вечно.
Я,кажи рецептата с крушите.Чисто любопитство,не че смея с цяла торта да остана на саме.
- Таралас
- Кафе машина
- Мнения: 3155
- Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
Пържени картофи , Скир и една райска ябълка, те тва е
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Аз пък и шоколадови мъфини направих и още палачинки със сладко от праскови. Всичко се изяжда мълниеносно, аз обаче твърдо и упорито отказвам да близна сладко! Заклела съм се тази зима да не кача обичайните пет килограма, които после до юли не мога да сваля. Така че рупам зелени ябълки от градината.
Re: Какво сготвих днес
Милена, Либра пита за рецептата на тортата Що не и обърна вниманиеmilena02 написа: ↑Дек 5, '18, 19:46 Аз пък и шоколадови мъфини направих и още палачинки със сладко от праскови. Всичко се изяжда мълниеносно, аз обаче твърдо и упорито отказвам да близна сладко! Заклела съм се тази зима да не кача обичайните пет килограма, които после до юли не мога да сваля. Така че рупам зелени ябълки от градината.
Аз с удоволствия бих останала насаме с торта с круши
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Катя, аз съм преди всичко верен приятел! Опитах се да се направя на разсеяна, за да възпра Либра от изкушение и грях. Останеш ли със съблазънта насаме, въпреки всички целомъдрени клетви, знаем как приключват нещата... И после, горката, ще изпитва мъчителни угризения на съвестта, ще ме псува на ум и ще се самосъжалява. Затова мълчах. Но! Щом искате да се хвърлите в бездната на чревоугодието и следващия номер дрехи, заповядайте. Тортата е лесна за приготвяне, мамка й, а на всичкото отгоре е умопомрачително вкусна.
Народът така пожела! Аз, Милена02, си измивам ръцете от захарния сироп!
Продукти за блата
3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
30 г стопено горещо масло
Продукти за шоколадовия мус
3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана
350 г тъмен шоколад
Продукти за пошираните круши
4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил
Приготвяне
* За да направите блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 26 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 - 20 минути. След изпичане оставете блата добре да се охлади преди да продължите нататък с тортата.
* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че крема може да загори. Докато крема е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.
* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително. За целта ги обелете и сварете за 5 - 10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на варене, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги варете по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки като внимателно ги прободете с върха на ножа. Оставете крушите в сиропа поне за няколко часа за да се ароматизират добре.
Подреждане
* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши. Разрежете крушите на половинки и ги подредете върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. Може да облечете за по-голямо удобство вътрешната му страна с лента ацетатна хартия или цветарски целофан. Така ще получите гладка и равна повърхност след като го отстраните.
* Върху крушите изсипете мус крема, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга и гарнирайте по ваш вкус (лично аз ръся върху тази торта натурално какао през цедка, а отгоре вече редя каквото ми е кеф). Режете тортата с горещ сух нож.
Ето как изглежда:
Ето и Лалето миг преди да й се нахвърли като изгладнял ескимос:
Народът така пожела! Аз, Милена02, си измивам ръцете от захарния сироп!
Продукти за блата
3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
30 г стопено горещо масло
Продукти за шоколадовия мус
3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана
350 г тъмен шоколад
Продукти за пошираните круши
4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил
Приготвяне
* За да направите блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 26 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 - 20 минути. След изпичане оставете блата добре да се охлади преди да продължите нататък с тортата.
* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че крема може да загори. Докато крема е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.
* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително. За целта ги обелете и сварете за 5 - 10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на варене, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги варете по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки като внимателно ги прободете с върха на ножа. Оставете крушите в сиропа поне за няколко часа за да се ароматизират добре.
Подреждане
* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши. Разрежете крушите на половинки и ги подредете върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. Може да облечете за по-голямо удобство вътрешната му страна с лента ацетатна хартия или цветарски целофан. Така ще получите гладка и равна повърхност след като го отстраните.
* Върху крушите изсипете мус крема, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга и гарнирайте по ваш вкус (лично аз ръся върху тази торта натурално какао през цедка, а отгоре вече редя каквото ми е кеф). Режете тортата с горещ сух нож.
Ето как изглежда:
Ето и Лалето миг преди да й се нахвърли като изгладнял ескимос:
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 87 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Какво сготвих днес
Mиленка ,мерси!
Такава торта бих направила само за някой на 37 и то, с блясък в очите ,както е в твоя случай ! Или за юни месец за среща с вас ,когато цъфтят розите.Защото е много изтънчена.
Иначе, в къщи ,действително бих останала сама срещу тортата .А съставки на едно място като 400 гр захар ,500 гр сметана и 3,5 шоколада ,без да обръщам внимание на останалите подробности,биха ме хвърлили в ангелския джаз.
Такава торта бих направила само за някой на 37 и то, с блясък в очите ,както е в твоя случай ! Или за юни месец за среща с вас ,когато цъфтят розите.Защото е много изтънчена.
Иначе, в къщи ,действително бих останала сама срещу тортата .А съставки на едно място като 400 гр захар ,500 гр сметана и 3,5 шоколада ,без да обръщам внимание на останалите подробности,биха ме хвърлили в ангелския джаз.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
Обещавам си да не влизам в тая тема повече
Що ми трябваше да я прочета тая торта с круши , ааа?? И сега като я направя ще точа само лиги около нея. Пустата алергия от къде се взе??
И пак съседите ще намажат, а аз ръце пълни, стомах празен.
Що ми трябваше да я прочета тая торта с круши , ааа?? И сега като я направя ще точа само лиги около нея. Пустата алергия от къде се взе??
И пак съседите ще намажат, а аз ръце пълни, стомах празен.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Какво сготвих днес
Аз продължавам! Последен ден кеф за домашните, от утре съм на работа и ще видят те кон боб яде ли! Но като за последно - на печката къкри винен кебап, оризът за гарнитурата вече го направих. Палачинките, които през тази блажена седмица валяха като дъжд от небето, също са готови. Замесила съм соленки със свинска мас и сирене, поръсени с ким, че да не се пие тука бира с чипс, понеже е вредно и ме дразни самата гледка. Направих и салата от кореноплодни - целина, моркови, ряпа, гулия, такива работи плюс една лъжица майонеза, колкото да омекоти вкуса. Довечера ще изпека и содени питки със сирене и масло (Калико ги знае). Да ме запомнят хората с добро! Да знаят те, че и Милена е човек, когато има седем дена отпуск. Лалето - част му прави! - ми носеше кафето в леглото през цялото време на пребиваването ми в санаториума и само деликатно се осведомяваше какви са творческите ми планове за вечерната трапеза, но щом навлизах в подробности относно препържването на масълцето, вдигаше ръце в божествен екстаз и казваше: "О, не! Недей, о, музо, да споделяш тънкостите на шедьовъра, че може за загубиш вдъхновение". Той качи 3 кила за една седмица, а майка ми - 4. Айде момъкът има нужда от поохранване, но госпожата къде се е юрнала в бездните на чревоугодието с нейното кръвно?!