Какво сготвих днес
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
Рецептата, която имам записана от свекърва ми за пинджур е следната:
7 кг червен пипер
5 кг домати от консервните
много чесън и магданоз
500 мл олио, 250 гр захар, 250 мл ябълков оцет, сол на вкус
Чушките се опичат, обелват и нарязват на ситно / 1х1 см например/. Слагат се в единия край на голяма тава и тавата се слага под наклон, за да се отцежда излишната течност. Целта е максимално да се подсушат.
Доматите се измиват и се слагат в тава. Фурната се загрява на минимум 200-220 градуса и доматите се запичат. В моя случай слагам на две нива във фурната, на два пъти. Като леко покафенеят доматите се вадят от фурната, излива се течността, която се е отделила и доматите се обръщат и отново запичат от другата страна до покафеняване. След като изстинат се маха люспата. Тя много леко се отделя и се отрязва горната част на домата до дръжката. Така опечените домати се наситняват и също като чушките се слагат в тава под наклон, за да се отдели течносста максимално от тях. При мен процеса на отцеждането беше около 7 часа.
В голява тава се загрява олиото и чушките се поизпържват, добавят се след това и доматите и се пържи всичко заедно около 15 минути. Сваля се от огъня.
Добавя се сол на вкус, нарязания на шайбички чесън, наситнения магданоз и смесения оцет със захарта. Хубаво се разбърква, за да се разпределят подправките. Пълнят се бурканчета и се заваряват 10 минути.
Това е. Играчка е, но ...... като лютеницата. Който има мерак прави, който не купува готова.
7 кг червен пипер
5 кг домати от консервните
много чесън и магданоз
500 мл олио, 250 гр захар, 250 мл ябълков оцет, сол на вкус
Чушките се опичат, обелват и нарязват на ситно / 1х1 см например/. Слагат се в единия край на голяма тава и тавата се слага под наклон, за да се отцежда излишната течност. Целта е максимално да се подсушат.
Доматите се измиват и се слагат в тава. Фурната се загрява на минимум 200-220 градуса и доматите се запичат. В моя случай слагам на две нива във фурната, на два пъти. Като леко покафенеят доматите се вадят от фурната, излива се течността, която се е отделила и доматите се обръщат и отново запичат от другата страна до покафеняване. След като изстинат се маха люспата. Тя много леко се отделя и се отрязва горната част на домата до дръжката. Така опечените домати се наситняват и също като чушките се слагат в тава под наклон, за да се отдели течносста максимално от тях. При мен процеса на отцеждането беше около 7 часа.
В голява тава се загрява олиото и чушките се поизпържват, добавят се след това и доматите и се пържи всичко заедно около 15 минути. Сваля се от огъня.
Добавя се сол на вкус, нарязания на шайбички чесън, наситнения магданоз и смесения оцет със захарта. Хубаво се разбърква, за да се разпределят подправките. Пълнят се бурканчета и се заваряват 10 минути.
Това е. Играчка е, но ...... като лютеницата. Който има мерак прави, който не купува готова.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Re: Какво сготвих днес
Оплетохме се, обаче така научих за лейката, велико ноу-хау
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Какво сготвих днес
Чушки-бюрек, набързичко.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Какво сготвих днес
Днес мусака от тиквички, ориз, и разни др. зеленчуци, у дома я обичат много.
обаче правих един "бабешки" кекс, така ми казаха, че се казва, излезе много сполучлив.
Ако имате изостанали бурканчета сладко(рецептата е от сини сливи, ама сигурно ще може със всяко друго), просто ги използвайте.
Аз, разбира се, използвах безглутенови брашна, но рецептата е за обикновено, така че става със всяко.
направо ви пиша рецептата:
1 яйце
1/2 ч.ч. чаша (от 200 мл) захар
1 ч.ч. леко топла вода
1 бурканче(около 400гл) сладко от сини сливи/конфитюр/мармалад/желе и пр.
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела(може и ванилия, лимонова кора и пр)
Разбъркват се с тел или вилица нещата в следната последователност:
яйце+захар+вода+сода+олио+сладко+брашно+канела
изсипва се в съда за печене, да не е на много дебел слой - около 2 до 3 см.
Пече се на сравнително слаба фурна - към 160-170*С, докато клечката излиза суха
аз пека първо 10 минути само отдолу, стана за около 30 минути.
после отгоре обилно пудра захар.
Кекса става тежък и плътен.
Рецептата беше с 1 ч.ч. захар, но я намалих, и добре че съм го направила.
обаче правих един "бабешки" кекс, така ми казаха, че се казва, излезе много сполучлив.
Ако имате изостанали бурканчета сладко(рецептата е от сини сливи, ама сигурно ще може със всяко друго), просто ги използвайте.
Аз, разбира се, използвах безглутенови брашна, но рецептата е за обикновено, така че става със всяко.
направо ви пиша рецептата:
1 яйце
1/2 ч.ч. чаша (от 200 мл) захар
1 ч.ч. леко топла вода
1 бурканче(около 400гл) сладко от сини сливи/конфитюр/мармалад/желе и пр.
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела(може и ванилия, лимонова кора и пр)
Разбъркват се с тел или вилица нещата в следната последователност:
яйце+захар+вода+сода+олио+сладко+брашно+канела
изсипва се в съда за печене, да не е на много дебел слой - около 2 до 3 см.
Пече се на сравнително слаба фурна - към 160-170*С, докато клечката излиза суха
аз пека първо 10 минути само отдолу, стана за около 30 минути.
после отгоре обилно пудра захар.
Кекса става тежък и плътен.
Рецептата беше с 1 ч.ч. захар, но я намалих, и добре че съм го направила.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Какво сготвих днес
Ех,че вкусотии сте приготвили kim, calico!Обичам постните рецепти! А "бабешкия" кекс е наистина много лесна , бърза и сполучлива рецепта.Аз направих пълнени чушки с кайма и ориз за ММ и бриош с течен шоколад за мен. .Чушките не ги снимах, но бриоша стана хубав
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ммм, много добре изглежда. Напиши рецептата, моля.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Какво сготвих днес
Рецептата е лесна и без много месене. Разтварям един пакет суха мая в 180 мл прясно мляко заедно с една препълнена лъжица брашно и чаена лъжица захар. Оставям на топло да шупне. Пресявам брашното -500г. В дълбок съд слагам половината брашно, чуквам две яйца, добавям 70г захар и 60г масло нарязано на кубчета.Прибавям шупналата мая и сложих лимонова есенция , макар че по рецептата няма. Харесва ми да има аромат.Омесвам всичко като прибавям постепенно и останалото брашно. Не се меси много, колкото да се хомогенизира. Получава се меко и еластично тесто. Оставям го да втаса и го разделям на две топки. Всяка разточвам на кръг с диаметър около 30см. Намазвам първияс течен шоколад. Върху него поставям втория и също намазвам с течен шоколад. Нарязвам на 16 триъгълника и навивам на кифлички. Подреждам ги върху хартия в форма с диаметър 26см . Отново оставям да втаса и пека на 160 градуса 35-40 мин.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Какво сготвих днес
Благодаря, прилича на козуначено тесто, но с по-малко месене.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- scleri
- Кафе машина
- Мнения: 3886
- Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
- Дал благодарност: 53 пъти
- Получил благодарност: 284 пъти
Re: Какво сготвих днес
Една " мъжка " манджа.
Свинска плешка заедно с предното джоланче. Нахрани четири човека, и остана малко за който огладнее преди лягане.
Свинска плешка заедно с предното джоланче. Нахрани четири човека, и остана малко за който огладнее преди лягане.