Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Все още не ми се готви сериозно, а и хлебарската тема ме е завладяла здраво.
Тази вечер крем супа от тиква - задушен праз, джинджифил и куркума, сварени с тиквата и пасирани. Този път мощно побългарена - поръсена при сервирането с настъргано краве сирене. Много ми хареса така
И още сирене - козе на грил тигана, с масло, мед и пресна мащерка + сладко от червени боровинки.
Не са яйца на очи - сирене е
Тази вечер крем супа от тиква - задушен праз, джинджифил и куркума, сварени с тиквата и пасирани. Този път мощно побългарена - поръсена при сервирането с настъргано краве сирене. Много ми хареса така
И още сирене - козе на грил тигана, с масло, мед и пресна мащерка + сладко от червени боровинки.
Не са яйца на очи - сирене е
Re: Какво сготвих днес
Петмезът на Венчето е уникален!!! Ще си направя и аз.wenche написа:Аз не ползвам готови сосове и като дойде следващият гроздобер пак ще ви сръчкам да си направите гроздов петмез - идеална добавка към маринадите за печено и към всякакви домашни сосове. За палачинките да не говорим
Докато чакам гроздобера, използвам сос от нар, купен от Турция. Вкусен е. Става за салати, става и за мръвки.
Re: Какво сготвих днес
за днес- пълнени чушки, постни, с ориз, моркови, гъби. И сос разбира се
и набързо едно сладкишче със сини сливи от компот, че пият само сока.
и ако не ми писне- граховата супа...
Венче, кажи как го правиш тоз петмез от грозде
и набързо едно сладкишче със сини сливи от компот, че пият само сока.
и ако не ми писне- граховата супа...
Венче, кажи как го правиш тоз петмез от грозде
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Ето, Calico
Re: Домашно консервиране
Мнение от wenche » Пон Окт 23, 2017 3:05 pm
Роузи, за петмеза ти трябва чист сок, шира, тогава става фин и лъскав, направо копринен.
Импровизираш според наличния хардуер, няма значение как ще намачкаш зърната и ще им вземеш сока, прецеди го през тензух или гевгир.
Вариш в широк съд за по-бързо изпаряване, като бъркаш да не загори, докато достигне гъстотата на течен мед. Това е всичко. Не добавям никакви подправки, за да не загубя характерния аромат.
Не стерилизирам, наливам докато е още горещ в сухи буркани.
Аз всяка година глобявам ММ поне с десетина литра от безценния гроздов сок.
Re: Домашно консервиране
Мнение от wenche » Пон Окт 23, 2017 3:05 pm
Роузи, за петмеза ти трябва чист сок, шира, тогава става фин и лъскав, направо копринен.
Импровизираш според наличния хардуер, няма значение как ще намачкаш зърната и ще им вземеш сока, прецеди го през тензух или гевгир.
Вариш в широк съд за по-бързо изпаряване, като бъркаш да не загори, докато достигне гъстотата на течен мед. Това е всичко. Не добавям никакви подправки, за да не загубя характерния аромат.
Не стерилизирам, наливам докато е още горещ в сухи буркани.
Аз всяка година глобявам ММ поне с десетина литра от безценния гроздов сок.
Re: Какво сготвих днес
Благодаря Венче
картинка не виждам, но това ми звучи лесно
а колко излиза от тия 10 литра, сигурно към два?
картинка не виждам, но това ми звучи лесно
а колко излиза от тия 10 литра, сигурно към два?
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
ще го направя наесен Венче, наистина ме сръчкай
днес виждам картинката
за утре съм си наумила да направя кашкавал на фурна, не съм го правила години, а е бързо. Най-вече предястие, ама и за ястие става
500 гр кашкавал
500 мл прясно мляко
5 яйца
малко брашно
кашкавала се настъргва на едрото ренде и се поръсва с малко брашно, като се обърква, така че всяка стружка да се оваля в брашно, излишното се маха.
разбиват се яйцата и млякото и със сместа се залива кашкавала. Пече се до готовност, личи си.
бързо и лесно
печа го във средната кръгла тава, става около 2 см дебело, една тава се реже на 8 парчета като поизстине малко.
днес виждам картинката
за утре съм си наумила да направя кашкавал на фурна, не съм го правила години, а е бързо. Най-вече предястие, ама и за ястие става
500 гр кашкавал
500 мл прясно мляко
5 яйца
малко брашно
кашкавала се настъргва на едрото ренде и се поръсва с малко брашно, като се обърква, така че всяка стружка да се оваля в брашно, излишното се маха.
разбиват се яйцата и млякото и със сместа се залива кашкавала. Пече се до готовност, личи си.
бързо и лесно
печа го във средната кръгла тава, става около 2 см дебело, една тава се реже на 8 парчета като поизстине малко.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Какво сготвих днес
Да се впиша за тази година.
И аз готвя, и това лесно може да се разбере ,по фурната, котлоните и съдовете , които ползвам.
След Новогишните и Ивановдеските тежки софри - свински врат и кюфтаци , и две кила качени отгоре,
днес твърдо сменям начина на хранене.
Скумрийка на фурна с дометен сос от вкусните ми градински домати.
Похапнах, беше ми вкусничко!
И аз готвя, и това лесно може да се разбере ,по фурната, котлоните и съдовете , които ползвам.
След Новогишните и Ивановдеските тежки софри - свински врат и кюфтаци , и две кила качени отгоре,
днес твърдо сменям начина на хранене.
Скумрийка на фурна с дометен сос от вкусните ми градински домати.
Похапнах, беше ми вкусничко!
Истината е като водата - винаги намира път!...
Re: Какво сготвих днес
Ванинче, обичам го това ядене. По нашия край на печената риба с ориз в тава й казват рибник. Изглежда като твоето, ама е и с ориз. Правят го за Никулден, тези дето имат синове и щерки за женене, пък още не са се задомили, раздават това ядене. И до следващия Никулден вече са венчани.. На два случая съм жив свидетел...
аз вчера купих едно пиле Дюк за да го пробваме най-накрая, и днес по селски: с картофи, розмарин и чесън във фурната и отделно с ориз една тенджера, че то беше близо 2 кила. Нещо не ми вдъхна голямо доверие това пиле, ще го видим как ще е на вкус.
аз вчера купих едно пиле Дюк за да го пробваме най-накрая, и днес по селски: с картофи, розмарин и чесън във фурната и отделно с ориз една тенджера, че то беше близо 2 кила. Нещо не ми вдъхна голямо доверие това пиле, ще го видим как ще е на вкус.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Какво сготвих днес
Благодаря,, calico!calico написа:Ванинче, обичам го това ядене. По нашия край на печената риба с ориз в тава й казват рибник. Изглежда като твоето, ама е и с ориз.
аз вчера купих едно пиле Дюк за да го пробваме най-накрая, и днес по селски: с картофи, розмарин и чесън във фурната и отделно с ориз една тенджера, че то беше близо 2 кила. Нещо не ми вдъхна голямо доверие това пиле, ще го видим как ще е на вкус.
Та като каза с ориз , ми спомни за едно друго време...останало далеч назад зад мен!
Шаранът с ориз на баба ми. Обичах го, покланях му се - обожавах го.
Оризът с вкус на риба! ...но то е сигурно защото обичам Рибата.
Днес, ако сготвя така шаран - сигурно ще си го ям сама...
Както сами с моя мъж ядем домашните си кокошлета и петлета.
Новоизлюпените ни скакалци(децата) - с подкрепата на мама, налитат само на тия купешки пилета пред които на мен пък ми се изправя косъма.
Важна в живота е Захранката! Започнеш ли веднъж с менте, така си и отиваш.
Ще чакам с нетърпение да чуя отзвука ти за вкуса на пилето , та дано някак си ме провокира да опитам и Харесам и аз купешкото.
Истината е като водата - винаги намира път!...