Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Тъй като си падам по по-различните вкусове, днес си направим свинска пържола със сладко от боровинки, получи се много готино.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 155 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ванина, бях ти обещала рецептата за ябълковия оцет. Правя го две години вече.Така е, абсолютно съм съгласна! Ама за такива градски деца като нас, едно просто нещо за някои, за нас си е предизвикателство -например моя натурален, собствено производство ябълков оцет - ми кво да ви кажа, ядем салата с кисело вино
Но си е нашия оцет и такъв ще си го ядем, докато не се опиянчим съвсем
Нарязват се ябълки и се слагат в 10 л. вода +1 кг. захар + 2 кубчета мая+ 1 филия черен хляб. Оставя се да кипне, като се бърка с дървена лъжица 3 пъти на ден. Аз го поставям в пласмасови кофи. След около месец се прецежда и се добавя 1/2 кг. захар. Държи се докато се избистри и после се съхранява в бутилки.
Re: Какво сготвих днес
И аз правя ябълков оцет но по друга технология.
На 1 кг. ябълки, 150 гр. натурален пчелен мед, махат се опашките и ако има нещо нередно по кората.
Смилат се ябълките на месомелачка, слагат се в съда, в който ще ферментират, заливат се ябълките с водата и предварително разтворения в нея мед. Слага се толкова вода, колкото да покрие 3-4 пръста ябълките, покрива се с тензух и се слага някъде отвън, на сянка. Бърка се всеки ден докато протече ферментацията, обикновено две седмици. Когато преври и смлените ябълки паднат на дъното се прецежда и се връща само течността. Оставя се така 30 дена, след това е готов за пълнене в бутилки или друг съд.
Аз обикновено го замътвам(разбърквам преди да го започна да го разсипвам) за да има от "майката" в оцета. Оцетената гъба се отделя в буркан и се покрива с оцет, така може да стои до следващото правене. Другия път се прибавя към новия оцет в началото. Ако нямате гъба, най вероятно ще трябва малко повече време да протече ферментацията.
Ако ябълките са много сладки, може и по малко мед да се сложи.
На 1 кг. ябълки, 150 гр. натурален пчелен мед, махат се опашките и ако има нещо нередно по кората.
Смилат се ябълките на месомелачка, слагат се в съда, в който ще ферментират, заливат се ябълките с водата и предварително разтворения в нея мед. Слага се толкова вода, колкото да покрие 3-4 пръста ябълките, покрива се с тензух и се слага някъде отвън, на сянка. Бърка се всеки ден докато протече ферментацията, обикновено две седмици. Когато преври и смлените ябълки паднат на дъното се прецежда и се връща само течността. Оставя се така 30 дена, след това е готов за пълнене в бутилки или друг съд.
Аз обикновено го замътвам(разбърквам преди да го започна да го разсипвам) за да има от "майката" в оцета. Оцетената гъба се отделя в буркан и се покрива с оцет, така може да стои до следващото правене. Другия път се прибавя към новия оцет в началото. Ако нямате гъба, най вероятно ще трябва малко повече време да протече ферментацията.
Ако ябълките са много сладки, може и по малко мед да се сложи.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1885
- Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
- Дал благодарност: 8 пъти
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Какво сготвих днес
Много ме заинтригува
Би ли дала рецептите и за агнето, и за хляба.
Да обера овациите по празниците
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Re: Какво сготвих днес
Агнешко по френски
1 агнешко бутче
60 гр.масло
200 мл.бяло вино
2 зърна карамфил
1л.с.захар
2л.с.олио
1глава лук
заквасена сметана
1с.л.брашно
бахар,черен пипер и сол
Бутчето се маринова в подправките, бялото вино, захарта и нарязания лук за 24 часа.Месото не се соли.
Преди да се изпече се посолява със сол и се намазва с масло.Пече се 2 часа , покрито с фолио в умерена фурна.Залива се със сметана, добавя се вода и размито във студена вода брашно ,за да се сгъсти соса и се пече без фолио още 10-15 мин.
Аз сложих и гъби.Става и с друго месо от агнето.
1 агнешко бутче
60 гр.масло
200 мл.бяло вино
2 зърна карамфил
1л.с.захар
2л.с.олио
1глава лук
заквасена сметана
1с.л.брашно
бахар,черен пипер и сол
Бутчето се маринова в подправките, бялото вино, захарта и нарязания лук за 24 часа.Месото не се соли.
Преди да се изпече се посолява със сол и се намазва с масло.Пече се 2 часа , покрито с фолио в умерена фурна.Залива се със сметана, добавя се вода и размито във студена вода брашно ,за да се сгъсти соса и се пече без фолио още 10-15 мин.
Аз сложих и гъби.Става и с друго месо от агнето.
Re: Какво сготвих днес
Шведски хляб с копър
500гр.брашно тип 500
2ч.л.суха мая
1ч.л сол
2 с.л ситно нарязан копър
2.с.л.меко масло
1 яйце
150 мл вода
150 гр.крема сирене
Маята се разтваря в топлата вода и се оставя на топло 10 мин .Добавят се пресятото брашно и останалите продукти.Омесва се меко тесто , поставя се в намаслена купа, покрива се и втасва на топло, докато удвои обема си.След това отново се меси и се слага в намаслена форма (22х12х7см) покрива се и се остава още 45 мин.Пече се в предварително загрята на 175 градуси около 45-60мин.
Аз приготвих рецептата с хлебопекарна (виж в темата),като малко промених грамажите.
500гр.брашно тип 500
2ч.л.суха мая
1ч.л сол
2 с.л ситно нарязан копър
2.с.л.меко масло
1 яйце
150 мл вода
150 гр.крема сирене
Маята се разтваря в топлата вода и се оставя на топло 10 мин .Добавят се пресятото брашно и останалите продукти.Омесва се меко тесто , поставя се в намаслена купа, покрива се и втасва на топло, докато удвои обема си.След това отново се меси и се слага в намаслена форма (22х12х7см) покрива се и се остава още 45 мин.Пече се в предварително загрята на 175 градуси около 45-60мин.
Аз приготвих рецептата с хлебопекарна (виж в темата),като малко промених грамажите.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1885
- Регистриран на: Юни 19, '14, 16:03
- Дал благодарност: 8 пъти
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Какво сготвих днес
Благодаря ти, Лизи!
Ще се пробва. Звучи вкусно.
Ще се пробва. Звучи вкусно.
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1464
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Какво сготвих днес
marka, gospodinov, много благодаря за рецептите!
Записвам си ги веднага и наесен отново ще се пробваме! Ябълки дребни има много, така че няма отказване!
Абе хора, какво е това агнешко посред страстната седмица!Така ми се прияде, че направо ...
ние сме на постен гювеч и туршийка
Записвам си ги веднага и наесен отново ще се пробваме! Ябълки дребни има много, така че няма отказване!
Абе хора, какво е това агнешко посред страстната седмица!Така ми се прияде, че направо ...
ние сме на постен гювеч и туршийка
Re: Какво сготвих днес
Ванинче, Великият пост се принизява до вегетарианска диета, ако не се усмирят страстите
Ама показвайте и снимки де