Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Няма нищо по-лесно от картофена крем-супа, но все пак ето моя вариант:
Продукти (всичко е на "око", според апетита и броя на гладните ):
1-2 моркова,
лук (може и праз, вкусът е по-деликатен),
1/2 глава целина,
5-6 средни картофи,
олио, масло (зехтин);
мащерка, чубрица, черен (зелен) пипер, сол
В олиото, още преди да загрее се слагат лукът и морковите, нарязани на дребно и се задушават леко, докато мазнината придобие хубав оранжево-златист цвят. Важно е мазнината да е студена, защото така зеленчуците не се пържат. После се долива вода и след като заври се добавят картофите, нарязани на по-едри парчета, целината и подправките. После е ясно - след като се сварят картофите (~30 min), всичко се пасира. Накрая може да се добави малка бучица масло или настърган кашкавал. И крутони - на фурна или тиган, със зехтин или масло, пак според вкуса.
Рецептата за паниран карфиол е даже още по-лесна и бърза:
1 средна глава карфиол,
2 яйца,
брашно,
вода (може да се използва прясно мляко или бира - според вкуса)
черен пипер, сол
сусам, натрошен корнфлейкс (по желание).
Карфиолът, накъсан на розички се бланшира за 1-2 мин във вряща подсолена вода и се охлажда. Панировката, приготвена от предварително разбитите яйца и студена вода (мляко/бира) трябва да е по-гъста от палачинково тесто, може да се добавят 1-2 кубчета лед, това придава хрупкавост (като при японска темпура). Розичките карфиол се овалват добре първо в панировката, после в сусам или в натрошен корнфлейкс и се изпържват до златисто. Отцеждат се върху домакинска хартия. Върви прекрасно с чеснов сос , приготвен от гъсто кисело мляко, чесън на вкус, много пресен копър и зехтин.
А мъфините с тиква са от тук. Оригиналната рецепта е със сурова тиква, но аз я задуших предварително в част от мазнината. Нямах стафиди под ръка и сложих орехи, а вместо обикновена използвах кафява захар (може и мед).
Това е -да ви е сладко !
Продукти (всичко е на "око", според апетита и броя на гладните ):
1-2 моркова,
лук (може и праз, вкусът е по-деликатен),
1/2 глава целина,
5-6 средни картофи,
олио, масло (зехтин);
мащерка, чубрица, черен (зелен) пипер, сол
В олиото, още преди да загрее се слагат лукът и морковите, нарязани на дребно и се задушават леко, докато мазнината придобие хубав оранжево-златист цвят. Важно е мазнината да е студена, защото така зеленчуците не се пържат. После се долива вода и след като заври се добавят картофите, нарязани на по-едри парчета, целината и подправките. После е ясно - след като се сварят картофите (~30 min), всичко се пасира. Накрая може да се добави малка бучица масло или настърган кашкавал. И крутони - на фурна или тиган, със зехтин или масло, пак според вкуса.
Рецептата за паниран карфиол е даже още по-лесна и бърза:
1 средна глава карфиол,
2 яйца,
брашно,
вода (може да се използва прясно мляко или бира - според вкуса)
черен пипер, сол
сусам, натрошен корнфлейкс (по желание).
Карфиолът, накъсан на розички се бланшира за 1-2 мин във вряща подсолена вода и се охлажда. Панировката, приготвена от предварително разбитите яйца и студена вода (мляко/бира) трябва да е по-гъста от палачинково тесто, може да се добавят 1-2 кубчета лед, това придава хрупкавост (като при японска темпура). Розичките карфиол се овалват добре първо в панировката, после в сусам или в натрошен корнфлейкс и се изпържват до златисто. Отцеждат се върху домакинска хартия. Върви прекрасно с чеснов сос , приготвен от гъсто кисело мляко, чесън на вкус, много пресен копър и зехтин.
А мъфините с тиква са от тук. Оригиналната рецепта е със сурова тиква, но аз я задуших предварително в част от мазнината. Нямах стафиди под ръка и сложих орехи, а вместо обикновена използвах кафява захар (може и мед).
Това е -да ви е сладко !
Re: Какво сготвих днес
Правих тиквените курабийки на Тити, станаха страхотни, но поеха около 200г брашно отгоре може да ми е била в повече тиквата.
За днес съм планувала свинско с прясно зеле и спагети със сирена.
За днес съм планувала свинско с прясно зеле и спагети със сирена.
Re: Какво сготвих днес
Аз меря всичко с домакинско кантарче и на 300 гр. тиква слагам точно 500 гр. брашно. Последния път смесих ръжено и пълнозърнесто брашно.веселка написа:Правих тиквените курабийки на Тити, станаха страхотни, но поеха около 200г брашно отгоре може да ми е била в повече тиквата.
За днес съм планувала свинско с прясно зеле и спагети със сирена.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Какво сготвих днес
ДАнтонова, благодаря за рецептите. Ще спазя твоите, не че не съм правила картофена супа и карфиол, ама твоите сигурно са по-вкусни.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
аз пък варих домашна юфка. За ММ със сирене и масло, за мен с мед и масло
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Ммм, домашна юфка
За последен път съм опитвала такава преди почти четвърт век, когато бабчето правеше чудесна домашна юфка, аз пък обичах да си я хапвам с масло, сирене и захар...размечтах се
За вечеря - пиле с ориз "по мой си начин" и салата с броколи, лимонов дресинг и малко синьо сирене.
За половинката - и домашен хляб (надявам се, без "Е"-та).
За последен път съм опитвала такава преди почти четвърт век, когато бабчето правеше чудесна домашна юфка, аз пък обичах да си я хапвам с масло, сирене и захар...размечтах се
За вечеря - пиле с ориз "по мой си начин" и салата с броколи, лимонов дресинг и малко синьо сирене.
За половинката - и домашен хляб (надявам се, без "Е"-та).
Re: Какво сготвих днес
Като изостанат из хладилника сирене и кашкавал ги настъргваш, смесваш с яйце /а/ според количеството, оформяш на кюфтета, ама ги сплескваш за да се изпържат по-добре.roritka написа:bouquet, що за чудо са тия кюфтета, може ли рецепта?bouquet написа:Кюфтета от сирене и кашкавал, салата и печени кестени
Търся добри хора
Re: Какво сготвих днес
bouquet написа:Като изостанат из хладилника сирене и кашкавал ги настъргваш, смесваш с яйце /а/ според количеството, оформяш на кюфтета, ама ги сплескваш за да се изпържат по-добре.roritka написа:bouquet, що за чудо са тия кюфтета, може ли рецепта?bouquet написа:Кюфтета от сирене и кашкавал, салата и печени кестени