Паста
Паста
Индекс на рецептите
канелони болонезе - Blue sky
Сладки макарони - bouquet
Талятели със спанак и сметана - nel4o
------------------
Блу - моля, разкажи за канелоните, ама подробно. Плънка, течност, начин на печене и пр. Подробно.
канелони болонезе - Blue sky
Сладки макарони - bouquet
Талятели със спанак и сметана - nel4o
------------------
Блу - моля, разкажи за канелоните, ама подробно. Плънка, течност, начин на печене и пр. Подробно.
Re: Паста
Ето, казвам
Купувам сухи канелони в кутия на Барила, /не знам дали има и други, примерно както е с корите за лазаня /за моята тавичка, кутията идва точно, остават примерно 4-5. Получава се доста голямо количество и е малко сръткаво докато се напълнят всички, но е вкусно и на другия ден, така че правя повечко с една врътня, пък после 1 ден не готвя.
плънката е стандартен сос Болонезе, аз го правя в следните пропорции
400 гр кайма
1 буркан домати
Каймата се прави на трохи и се залива с доматите, настъргва се един морков много фино и се слага да къкри, докато се сгъсти, но не много, за да има достатъчно течност, така че канелоните добре да се напоят. Подправките са черен пипер, сминдух, кимион, чубрица, който обича босилек, аз не слагам. Сол и задължително поне 1 супена лъжица захар, аз слагам и по две ако доматите са по-кисели. Като поизври вече, да е готово, смачквам с ножа няколко скилидки чесън, леко ги понакълцвам и ги мятам в тигана, но само за секунди, по този начин сосът става много ароматен, не се губи вкуса на чесъна. /за канелони е важно сосът да изстине, иначе си е мъка пълненето, за лазаня - няма проблем и да е вряло./
Отделно правя сос бешамел, стандартно, слагам повечко масло, 1 пълна лъжица с връх брашно, и пържа, като се запени хубаво, наливам 1/2 л. прясно мляко, задължително посолявам, чер пипер и индийско орехче. Сосът отново не трябва да е много гъст.
След това леко подмазвам тавичка, и наливам половината бешамел, пълня и редя канелоните не много плътно прилепнали, но и с не голямо разстояние между тях. Ако е останал сос, сипвам го и него наоколо. Отгоре заливам с останалия бешамел, и настъргвам щедро кашкавал на едрото ренде.
Пека в загрята фурна на 160 градуса около 40 мин, ако е по-силна фурната ще изгори кашкавала, а канелоните няма да се напоят достатъчно.
По същия начин правя и лазаня, като редя корите на три реда - бешамел, кори, плънка, кори, бешамел, плънка, кори, бешамел, кашкавал. Само че, канелоните определено стават по-хубави
правила съм и канелони с шунка и извара, също станаха хубави, но съм загубила рецептата, някъде из нета ще да я има
Купувам сухи канелони в кутия на Барила, /не знам дали има и други, примерно както е с корите за лазаня /за моята тавичка, кутията идва точно, остават примерно 4-5. Получава се доста голямо количество и е малко сръткаво докато се напълнят всички, но е вкусно и на другия ден, така че правя повечко с една врътня, пък после 1 ден не готвя.
плънката е стандартен сос Болонезе, аз го правя в следните пропорции
400 гр кайма
1 буркан домати
Каймата се прави на трохи и се залива с доматите, настъргва се един морков много фино и се слага да къкри, докато се сгъсти, но не много, за да има достатъчно течност, така че канелоните добре да се напоят. Подправките са черен пипер, сминдух, кимион, чубрица, който обича босилек, аз не слагам. Сол и задължително поне 1 супена лъжица захар, аз слагам и по две ако доматите са по-кисели. Като поизври вече, да е готово, смачквам с ножа няколко скилидки чесън, леко ги понакълцвам и ги мятам в тигана, но само за секунди, по този начин сосът става много ароматен, не се губи вкуса на чесъна. /за канелони е важно сосът да изстине, иначе си е мъка пълненето, за лазаня - няма проблем и да е вряло./
Отделно правя сос бешамел, стандартно, слагам повечко масло, 1 пълна лъжица с връх брашно, и пържа, като се запени хубаво, наливам 1/2 л. прясно мляко, задължително посолявам, чер пипер и индийско орехче. Сосът отново не трябва да е много гъст.
След това леко подмазвам тавичка, и наливам половината бешамел, пълня и редя канелоните не много плътно прилепнали, но и с не голямо разстояние между тях. Ако е останал сос, сипвам го и него наоколо. Отгоре заливам с останалия бешамел, и настъргвам щедро кашкавал на едрото ренде.
Пека в загрята фурна на 160 градуса около 40 мин, ако е по-силна фурната ще изгори кашкавала, а канелоните няма да се напоят достатъчно.
По същия начин правя и лазаня, като редя корите на три реда - бешамел, кори, плънка, кори, бешамел, плънка, кори, бешамел, кашкавал. Само че, канелоните определено стават по-хубави
правила съм и канелони с шунка и извара, също станаха хубави, но съм загубила рецептата, някъде из нета ще да я има
He who plants a garden, plants happiness
Re: Паста
Супер!
"Барила" и аз предпочитам за паста.
Кои са ви любимите видове паста?
На мен категорично талиятелите, или понякога май им викат лазаня - дълги и плоски.
"Барила" и аз предпочитам за паста.
Кои са ви любимите видове паста?
На мен категорично талиятелите, или понякога май им викат лазаня - дълги и плоски.
Re: Паста
Аз най-обичам кус-кус варен със сирене и мляко, мога всеки ден да го ям
Я кажете моля рецепта за печени сладки макарони, някога много ги обичах, пък никога не съм знаела рецептата
Я кажете моля рецепта за печени сладки макарони, някога много ги обичах, пък никога не съм знаела рецептата
He who plants a garden, plants happiness
Re: Паста
Сладки макарони е най-омразният ми десерт, още от времето на ученическите столове в първи клас. Всъщност е единственият ми омразен десерт. Обожавам солени макарони, но сладки не мога да хапна. Кус кус много обичам също. Навремето имаше едни звездички - много ми харесваха.
Re: Паста
И аз обичам паста, в последно време само талиатели правя и пица, разбира се!
Сладки макарони
Един пакет макарони ги сварявам в подсолена вода, изцеждам ги и ги слагам в тава с малко масло. Леко ги запичам. Разбивам 1 литър пр.мляко, 6 яйца,1 /или ако обичате по-сладко 1.5/ ч.ч захар и 2-3 ванилии.С тази смес заливам макароните и ги запичам до зачервяване.
Сладки макарони
Един пакет макарони ги сварявам в подсолена вода, изцеждам ги и ги слагам в тава с малко масло. Леко ги запичам. Разбивам 1 литър пр.мляко, 6 яйца,1 /или ако обичате по-сладко 1.5/ ч.ч захар и 2-3 ванилии.С тази смес заливам макароните и ги запичам до зачервяване.
Търся добри хора
Re: Паста
А защо имам усещането, че към сладката смес се слага и сирене
Талиателите как ги правите?
Талиателите как ги правите?
He who plants a garden, plants happiness
Re: Паста
Ми може да сложиш сирене, не пречи.Blue sky написа:А защо имам усещането, че към сладката смес се слага и сирене
Талиателите как ги правите?
Талятелите като другите - с доматен сос с кайма, или пък с нещо друго. Аз поне не зная за по-специален начин.
Re: Паста
Охо! И аз обичам паста. Приготвям почти всички видове.
Талятелите се правят с доматен сос, или доматен сос и кайма, а може и с гъби манатарки.
Талятелите се правят с доматен сос, или доматен сос и кайма, а може и с гъби манатарки.