Домашна лимонади и напитки

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
Debi
Баш кафе майстор
Мнения: 2035
Регистриран: съб ное 28, 2009 9:53 am
x 1

вт сеп 08, 2015 2:51 pm

А къде е точната рецепта на приготвянето на този сироп, Тити?
0 x

apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

вт сеп 08, 2015 5:40 pm

Debi , Titi бе писала рецептата мисля , по напред в темата .
Но птиците изядоха плодовете на дървесния вид , а площите с тревистия намаляват .
Идеята за вино от бъз е чудесна !
Наскоро ми казаха , че правят вино и от арония .
0 x
Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7950
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

ср сеп 09, 2015 10:09 am

Debi написа:А къде е точната рецепта на приготвянето на този сироп, Тити?
Деби, рецептата е на 1 кг. оронен плод от бъзак - 1 кг. захар. В голям буркан с широко гърло се слага ред плод, ред захар, като се завършва със захар. Завързва се на гърлото на буркана марля и се оставя да преседи докато се стопи захарта. Някои го държат на слънце, други на сянка, трети на тъмно, при едни престоява 15 дни, при други 40 - няма грешен метод, както реши човек. Едни го разбъркват, други не, пак няма грешен начин.
Важното е като се оронва плода /с вилица е най-лесно/да се внимава за зелени зрънца, отстраняват се, защото са силно отровни. И като се прецежда - да не попадне плодче в сиропа, защото ще ферментира. Държи се в тъмни бутилки в хладилника или на студено, в маза. Ако нямаш тъмни бутилки, увиват се с хартия. Пие се по една супена лъжица сутрин на гладно, всеки ден, за засилване на имунитета. При грипни епидемии или ако се разболее човек, се пие сутрин и вечер по супена лъжица, но не трябва да се превишава тази доза.
Хайде, д-р Тити се изказа, почвайте да правите сиропа от бъз :D
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
tsany
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1432
Регистриран: пон яну 03, 2011 3:59 pm
Местоположение: София

пон сеп 14, 2015 9:23 am

Аз да попитам някой който има опит-тия плодчета да ги мия ли? И втори въпрос-нямам голям стъклен буркан-може ли в тенджера?
0 x
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

пон сеп 14, 2015 10:36 am

Сокът ще изтече ако го миеш след оронването . Измий го когато е още на китки .
Може да си го направиш в тенджера . Аз в тенджера слагам касис със захар .
Но има вероятност да влезнат мравки , особено ако е на открито .
0 x

Потребителски аватар
tsany
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1432
Регистриран: пон яну 03, 2011 3:59 pm
Местоположение: София

пон сеп 14, 2015 10:47 am

Мравки няма да влезнат, ще го оставя на хладно в къщи-не съм виждала мравки. Хубаво е че може в тендежера-на всякъде пишеше стъкло и знам ли да не би да има значение. Те са още на китки, ще ги измия, да ги суша ли или директно да ги ороня след това. А лимонтозу слага ли се? :hmmm:
0 x
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10211
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 53
x 144

пон сеп 14, 2015 1:21 pm

Според мен е по-добре да няма досег с метал.даже такива билкови неща не бива и с желязна лъжица да се бъркат.
Вместо в един голям буркан, го направи в няколко по-малки.
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

пон сеп 14, 2015 3:34 pm

Имах предвид тенджерата да е емайлирана . Пише , че в тези тенджери билкови отвари могат да се правят .
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

пон сеп 14, 2015 3:40 pm

Лимонтозу няма в рецепата . Ако искаш за вкус , след като стане готово , сложи някаква киселина - може и лимонов сок или оцет .
0 x
краси кубарелова
Баш кафе майстор
Мнения: 2745
Регистриран: пон мар 26, 2012 10:53 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

ср юни 22, 2016 10:48 pm

Някой да е правил сироп от липов цвят?
0 x
Светът е пълен с непознати хора...
Потребителски аватар
maranta
Кафевар/ка/
Мнения: 707
Регистриран: чет мар 19, 2015 8:54 am
x 12
x 2

пет авг 05, 2016 10:05 am

Краси, аз правих сироп от липов цвят:) Обаче чак сега виждам въпроса и темата изобщо :oops:(търсих рецепта за ябълков оцет).
Аз пък искам да питам, какво правите с пияните вишни от вишновката? Ето я, тъкмо прецедих и напълних
Изображение
Не се сещам обаче, как да употребя по-добре вишните(освен че ги хапваме по малко :) ) :hmmm:
0 x
Потребителски аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3051
Регистриран: чет май 21, 2015 12:17 pm
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
x 1
x 57

пет авг 05, 2016 10:46 am

Аз да вкарам малко смях в темата.
Миналата година и аз се чудех какво да правя вишните от вишновката. Седяха ден -два и ги метнахме на боклука. Бяхме на село, а там боклука се хвърля на едно малко оградено за целта място и през определен период го почистват. Някой да забрави обаче вратичката отворена и кокошките да се намъкнат вътре.
По невероятна картина от пияни кокошки и петел не можете да си представите. Опитват се да ходят, залитат, прилягат. Спукахме се с децата от смях. Следващите 2 дена намирахме снесени яйца навсякъде по двора. Според баща ми вследствие на алкохолното опиянение кокошките не им пукало къде ще снесат яйцата си.
0 x
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Статус поръчка Пландорекс 16- изпратена към Франция, очакваме потвърждение. Товарене - в края на Февруари.
Потребителски аватар
renimoss
Баш кафе майстор
Мнения: 2063
Регистриран: пон май 27, 2013 5:26 pm
Местоположение: София

пет авг 05, 2016 12:42 pm

:srofl: :srofl: :srofl:
Страхотна история! Чувала съм за пиян петел, който зевзеците от кръчмата напили с натопен в ракия хляб, но е интересно да се види поведението на пияни кокошки...
0 x
Потребителски аватар
maranta
Кафевар/ка/
Мнения: 707
Регистриран: чет мар 19, 2015 8:54 am
x 12
x 2

пет авг 05, 2016 2:48 pm

Развесели ни, Вени :lol:
И аз си помислих да ги предложа на съседите за кокошките, ама викам хайде, не са недохранени(кокошките де :), пък и съседите) :lol:
0 x
qn4eto
Виенско кафе
Мнения: 375
Регистриран: вт дек 22, 2009 7:59 pm
Местоположение: Силистра

пет авг 05, 2016 3:25 pm

Още една история за пияници. Преди повече от 20 години дядото на мъжа ми сварил поредната ракия и не му мислил много- хвърлил остатъка от сварените джибри в двора. Явно много скоро след това овчаря извел овцете на паша. По някое време през деня тича човека разтревожен -"Бързо, дядо Жеко впрягай каруцата и идвай да колим овцете - една след друга падат и не могат да станат. Бързо докато не са умрели". Отиват на място, дядото се опитва да ги изправи на крака, а краката им - като ластик. Усъмнил се той и им подушил устата - вонят на ракия. До вечерта поизтрезнели и се върнали клатушкайки се. Та внимавайте с домашните напитки и отпадните им продукти! :lol:
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”